Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najlepszy sposób odgrzybiania...

Featured Replies

Napisano

Historia wygląda tak...

Na jesień coś nieprzyjemnego zaczęło się wydobywać z klimy, ogólnie nawiewów jak się włączyło na max.

Z racji braku kolejek w stacjach napraw klimy wykonałem oczyszczanie/odgrzybianie ozonowe w jednej z lepszych stacji w Krakowie.

Niestety z początku unosił się zapach ozonu (jak sądzę) tydzień temu zdecydowałem się na ponowne czyszczenie pianką (plus przedmuchanie parownika) niestety przez kilka dni fajny zapach cytrynowy wczoraj znów gdy załączyłem nawiew na szybę podczas deszczu (co jest klima na max) znów czuć było ten nieprzyjemny zapach.

Jakieś skuteczniejsze sposoby odgrzybiania hmm.gif

Ps filtr p/p wymieniany podczas obu oczyszczań... z reguły wymieniam 2x w roku

Napisano
  • Autor

> Też kiedyś tak miałem -

Znaczy dwie poprzednie metody nie zadziałały jak powinny hmm.gif

Bo u mnie musi być uciążliwa już sytuacja...pianką czyściłem w poprzednim samochodzie i było OK.

Obecnie chyba złapałem muchomora grinser006.gif

Napisano

> Historia wygląda tak...

> Na jesień coś nieprzyjemnego zaczęło się wydobywać z klimy, ogólnie nawiewów jak się włączyło na

> max.

> Z racji braku kolejek w stacjach napraw klimy wykonałem oczyszczanie/odgrzybianie ozonowe w jednej

> z lepszych stacji w Krakowie.

> Niestety z początku unosił się zapach ozonu (jak sądzę) tydzień temu zdecydowałem się na ponowne

> czyszczenie pianką (plus przedmuchanie parownika) niestety przez kilka dni fajny zapach

> cytrynowy wczoraj znów gdy załączyłem nawiew na szybę podczas deszczu (co jest klima na max)

> znów czuć było ten nieprzyjemny zapach.

> Jakieś skuteczniejsze sposoby odgrzybiania

> Ps filtr p/p wymieniany podczas obu oczyszczań... z reguły wymieniam 2x w roku

Mam ten sam problem. Kiedyś, jak miałem Rovera, oddałem do zakładu na odgrzybianie klimy, nie wiem czym, ale problem został zażegnany na krótko. Teraz, mając Toyotę, robiłem to trochę bardziej świadomie (w sensie wiem, jak było robione, nie twierdzę, że dobrze) - raz sam, środkiem Wurtha z aplikatorem, wpryskiwanym przez rurkę do skroplin. Opakowanie miało starczyć na dwa odgrzybiania, ja zużyłem za jednym zamachem całe. Efekt - spokój na dwa może miesiące. W zeszłym roku w lipcu oddałem do ozonowania i znowu starczyło na podobnie krótko. Obecnie śmierdzi tak, że wstyd klimę załączać.

Filtr p.p zawsze wymieniany przy okazji odgrzybiania.

Z kolei teściowie w Stilo nie odgrzybiali nigdy klimy i od 2002 roku nie śmierdzi. Nie trzęsą się nad wyłączaniem jej na chwilę przed zgaszeniem silnika itepe.

Co jest przyczyną, że u nich jest ok, u mnie nie? Co robię źle?

Jaki sprawdzony środek możecie polecić?

Napisano

> Polecam Valeo Clim Pur

Lepsze toto od Wurtha jest?

Napisano

> Co jest przyczyną, że u nich jest ok, u mnie nie? Co robię źle?

Może jakieś liście wpadły czy inne "spady" z drzew i gromadzą wilgoć dając specyficzny zapach. hmm.gif

Może spróbuj rozebrać układ, dobrać się do nagrzewnicy i kanałów i poczyścić trochę mechanicznie?

Pozdrawiam

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.