Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie odbijający klocek hamulcowy...

Featured Replies

Napisano

jakieś 3tyg. temu miałem zmieniane klocki ham. na przedniej osi. Przy okazji ASO sprawdzało stan tylnych i zarekomendowali wymiane tylko przodu (nie było mnie przy aucie). Wymienili płyn ham. na shella niby DOT4 ale o dośc niskiej cenie 23pln hmm.gif

Nie wiem czy to jakas korelacja z poniżej opisanym objawem:

Tylko na trasie jak już się sprzęt rozgrzeje i po kilku hamowaniach z większych prędkości już drugi raz zawiesił mi się klocek tylneo lewego koła. Delikatnie hamował i nie odbijał. Zorientowałem sie po odgłosie i później temperaturze felgi. Musiałem się zatrzymać i ostro ponaciskać pedał hamulca aby odbiło i później jakoś problem chwilowo minął. Po mieście nie mam takich objawów.

Pytanie:

1. co to może być

2. czy mogli coś spartolić w ASO przy zdejmowaniu starego klocka i jego ponownym założeniu?

Jutro będę musiał jechac do nich (po gwarancji) więc wolę byc przygotowany merytorycznie na rozmowe....

PS: zaraz po wymianie klocków przy ostrym skręcie w lewo słyszałem metaliczny dzwięk, okazało się ze przy lewym przednim klocku jakiejs blachy nie odgieli yikes.gif poprawili od reki w 30min. Ale to inna sprawa..

Napisano

Musieli cos spartolić, pewnie nie przeczyścili prowadnić, a krawędzie klocków też wypadałoby zeszlifować z lekka

Napisano

Ten wątek chyba już gdzieś był poruszany... Ale sam tak miałem (dokładnie lewa tylna oś).

Zablokował się tłoczek. Pomogło czszczenie zacisku i wymiana gumy uszczelniającej na nową (stara przy rozkładaniu zacisku uległa zniszczeniu).

Zestaw naprawczy ok 50 PLN.

> jakieś 3tyg. temu miałem zmieniane klocki ham. na przedniej osi. Przy okazji ASO sprawdzało stan

> tylnych i zarekomendowali wymiane tylko przodu (nie było mnie przy aucie). Wymienili płyn ham.

> na shella niby DOT4 ale o dośc niskiej cenie 23pln

> Nie wiem czy to jakas korelacja z poniżej opisanym objawem:

> Tylko na trasie jak już się sprzęt rozgrzeje i po kilku hamowaniach z większych prędkości już drugi

> raz zawiesił mi się klocek tylneo lewego koła. Delikatnie hamował i nie odbijał. Zorientowałem

> sie po odgłosie i później temperaturze felgi. Musiałem się zatrzymać i ostro ponaciskać pedał

> hamulca aby odbiło i później jakoś problem chwilowo minął. Po mieście nie mam takich objawów.

> Pytanie:

> 1. co to może być

> 2. czy mogli coś spartolić w ASO przy zdejmowaniu starego klocka i jego ponownym założeniu?

> Jutro będę musiał jechac do nich (po gwarancji) więc wolę byc przygotowany merytorycznie na

> rozmowe....

> PS: zaraz po wymianie klocków przy ostrym skręcie w lewo słyszałem metaliczny dzwięk, okazało się

> ze przy lewym przednim klocku jakiejs blachy nie odgieli poprawili od reki w 30min. Ale to

> inna sprawa..

Napisano

>Tylko na trasie jak już się sprzęt rozgrzeje i po kilku >hamowaniach z większych prędkości już drugi raz >zawiesił mi się klocek tylneo lewego koła. Delikatnie >hamował i nie odbijał...

Standard - boschowskie dziadostwo. Zaciera się prowadnik z tą gumą, która ma eliminować stukanie zacisku. Zestawy naprawcze nic nie dają, trzeba co 30 kkm przczyścić i nasmarować. Dodatkowo jeśli masz już trochę wytarą tarczę, to można przeszlifować ten górny rancik co się zrobił z czasem. Mam to samo, i nie tylko my dwaj.

Napisano

> Standard - boschowskie dziadostwo. Zaciera się prowadnik z tą gumą, która ma eliminować stukanie

> zacisku. Zestawy naprawcze nic nie dają, trzeba co 30 kkm przczyścić i nasmarować. Dodatkowo

> jeśli masz już trochę wytarą tarczę, to można przeszlifować ten górny rancik co się zrobił z

> czasem. Mam to samo, i nie tylko my dwaj.

na razie jest Ok, szczególnie po czyszczeniu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Standard - boschowskie dziadostwo. Zaciera się prowadnik z tą gumą, która ma eliminować stukanie

> zacisku. Zestawy naprawcze nic nie dają, trzeba co 30 kkm przczyścić i nasmarować. Dodatkowo

> jeśli masz już trochę wytarą tarczę, to można przeszlifować ten górny rancik co się zrobił z

> czasem. Mam to samo, i nie tylko my dwaj.

Potwierdzam. W ASO taką samą diagnoze postawili i przeczyscili cośtam (zacisk?) na obu kołach tylnej osi. Podobno dużo syfu tam się uzbierało. W weekend na trasie przetestuję czy z sukcesem.

Generalnie rant też przeszkadzał ale tu niewiele chyba zdziałali. Mam jeszcze 30% grubości klocków z tyłu więc mam nadzieje ze do ich żywota wystarczy to czyszczenie i zmieniam tarcze z klockami na jakieś TRW albo coś innego byle nie orginał (Bosch pewnie?) Tylko nie wiem czy to pomoże? hmm.gif

A i jeszcze jedno wydaje mi się że zupełnie ustało piszczenie klocków po tym czyszczeniu boje_sie.gif. To przynajmniej ułatwi na przyszłość diagnozę...

Napisano

> Mam jeszcze 30% grubości klocków

> z tyłu więc mam nadzieje ze do ich żywota wystarczy to czyszczenie i zmieniam tarcze z

> klockami na jakieś TRW albo coś innego byle nie orginał (Bosch pewnie?) Tylko nie wiem czy to

> pomoże?

> A i jeszcze jedno wydaje mi się że zupełnie ustało piszczenie klocków po tym czyszczeniu . To

> przynajmniej ułatwi na przyszłość diagnozę...

Piszczenie ustaje po wymianie boschowskich klocków na TRW - inaczej zawsze powraca jak bumerang IThankYou.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.