Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekażniki świateł

Featured Replies

Napisano

Witam,

przeglądając wątki na grupie zauważyłem że od czasu do czasu poruszany jest wątek przekaźnika świateł mijania i drogowych, a konkretnie jego braku w naszych autkach. Niektórzy montują je samodzielnie, tylko po co ?? Czy (zakładając że nie chcę montować żarówek mocniejszych niż 55W) ma to jakieś uzasadnienie ?? Czy rzeczywiście wydłuży to żywotność przełącznika zespolonego??

I druga sprawa... Przeglądałem referacik na temat montażu tych przekaźników i nasunęło mi się troszkę inne - mniej inwazyjne rozwiązanie. MIanowicie może zamiast rozkręcać kierownice i montować przekaźniki przy samym przełączniku zamontować je tak:

- do cewki przekaźnika podłączyć przewody od świateł (można dla bezpieczeństwa zmienić bezpieczniki od świateł na słabsze - teraz będzie płynął dużo mniejszy prąd)

- przekaźniki umieścic w tej skrzyneczce koło akumulatora

- plus zabrać (oczywiście przez odpowiednie bezpieczniki) z okolic akumulatora

- z przekaźników pociągnąć odpowiednio grube przewody do żarówek

Plusy takiego rozwiązania to mniejszy spadek napięcia na przewodach (krótsze przewody), można założyć grubsze i brak potrzeby grzebania i cięcia przewodów przy kierownicy (tam jest mało miejsca)

Pozdrawiam

Napisano

A po co rozkręcać całą kierownicę? Tam są tylko trzy wkręty do wykręcenia.

Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale to "mniej inwazyjne rozwiązanie" wydaje mi się zdecydowanie bardziej problematyczne.

Napisano

Witam,

Sam sie wlasnie przymierzam do zainstalowania przekaźnika i myslalem dokladnie nad takim sposobem. Wydaje mi się lepszy i faktycznie mniej inwazyjny. Może jedynie droższy.

Natomiast zastanawiam się skąd wziąść w komorze silnika mocne żródło prądu dostępne dopiero po przekręceniu kluczyka. Moze ktos mi pomóc ??

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Sam sie wlasnie przymierzam do zainstalowania przekaźnika i myslalem

> dokladnie nad takim sposobem. Wydaje mi się lepszy i faktycznie

> mniej inwazyjny. Może jedynie droższy.

> Natomiast zastanawiam się skąd wziąść w komorze silnika mocne żródło

> prądu dostępne dopiero po przekręceniu kluczyka. Moze ktos mi

> pomóc ??

Po przekręceniu kluczyka ?? możesz wziąć na żywca z aku i tak załączy Ci się dopiero wtedy jak załączysz cewkę czyli po załączeniu zapłonu i świateł

Napisano
  • Autor

> A po co rozkręcać całą kierownicę? Tam są tylko trzy wkręty do

> wykręcenia.

> Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale to "mniej inwazyjne rozwiązanie" wydaje mi się zdecydowanie bardziej problematyczne.

E z elekrycznego punktu to jest to samo smile.gif tylko w innym miejscu przewodu wpinasz przekaźnik, poza tym założyłem że oprócz wpięcia przekaźników będą również wymieniane przewody na grubsze ... i tu jest dużo łatwiej

Napisano
  • Autor

Ech a ja dalej nie wiem czy warto przy zwykłych żarówkach czy nie ??

Napisano

> Ech a ja dalej nie wiem czy warto przy zwykłych żarówkach czy nie ??

Hmm, Ja mam zamiar wymienić żarówki i po sledzeniu różnych wątków doszedłęm do wniosku ze koszt przekażnika oraz odrobiny mojej pracy to nic z ewentualnym kosztem wymiany przełącznika zespolonego.

Lepiej dmuchać na zimne wink.gif Oczywiście jeśli poradzisz sobie sam z tym. Jesli musisz płacic to się zastanów.

Napisano
  • Autor

> Lepiej dmuchać na zimne Oczywiście jeśli poradzisz sobie sam z tym.

> Jesli musisz płacic to się zastanów.

Z elektryką pewnie że sobie poradzę palacz.gif gorzej z czasem ...

Napisano

> Ech a ja dalej nie wiem czy warto przy zwykłych żarówkach czy nie ??

Warto na pewno, tym bardziej że większość roku jeździmy na światłach

Napisano

> Witam,

i zawsze w ten sposób przerabiałem sobie instalację. teraz to dodatkowo byłem zobligowany, bo przetwornica na starcie szarpie pnad 25 A przez 10s - żaden przełacznik by tego nie wytrzymał ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.