Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A4 B5 1999r - dziwne wycie/trzeszczenie z przodu

Featured Replies

Napisano

witam

tak po sasiedzku troche bo na codzien jezdze Panda ale mam problem w drugim aucie.

auto to Audi A4 B5 Avant 1,9 TDI 90KM, silnik AHU 1999r.

problem jest nastepujacy:

najpierw przy ruszaniu na prostych kolach, szczegolnie pod gorke cos trzeszczalo/skrzypialo z przodu. nie byl to jednak stukot zebatki/terkotanie tylko jakby wydluzony dzwiek skrzypienia drzwi, nie wiem jak to dokladnie okreslic - taki dzwiek jakby jakis element za bardzo sie wysilal. dzwiek dochodzil wg mnie z prawej strony. dziwne jest to, ze moglem jezdzic kilka dni i bylo cicho a na drugi dzien juz trzeszczalo.

potem zaczynalo wyc podczas ruszania i przyspeiszania na prostej drodze na prostych kolach na I biegu - ten sam dzwiek - wycie, tak jakby przedluzone skrzypienie drzwi - na pewno nie jest to dzwiek terkotania/stukania. dzwiek narastal wraz ze wzrostem predkosci i po chwili ustawal. ale znowu ten sam problem - moge jezdzic kilka dni i cisza a na drugi dzien znowu trzeszczy.

kilka dni temu zaczelo mi strzelac podczas ruszania na skreconych kolach w lewo. tu juz slychac jakby cos przeskakiwalo. jednak tak jak wyzej, dzwiek nie wystepuje za kazdym razem.

teraz sam juz nie wiem, czy to przegub zew. czy wew. czy moze lozyska? moze poduszki silnika bo tez wyczytalem, ze moga byc takie objawy jak silnik stoi nie rowno.

zrobilem jeszcze tak, ze kazda strona na podnosnik i szarpalem za kola. z przodu nie czuc luzu. ale podnioslem tez tyl i strona lewa luz jak chyce kolo na godzinie 12 i 6, strona prawa luz na godzinie 12 i 6 oraz 9 i 3. mozliwe, zeby tak przenosilo dzwieki z tylu na przod? dzisiaj jak jechalem do pracy to znowu wylo przy ruszenia i przyspieszaniu.

dodatkowo podjechalem sobie na parking, skrecilem kola na max w prawo i zaczalem jezdzic w kolko - slychac bylo terkotanie, ktore wg mnie tez dochodzi z przodu. ale teraz zrobilem tak samo i juz jest cisza. wyglada to tak jakby auto troche postalo to jest cisza a jak sie zagrzeje to sa te dziwne dzwieki.

ktos ma jakies pomysly? bo nie chce niepotrzebnie wymianic tego co jet dobre smile.gif

Napisano

Jeśli "tyrkoli" przy skręcaniu to przegub zewnętrzny. Może on też wydawać dziwne dzwieki. Sprawdź jeszcze czy dzwieku tego niema przy jednostajnym skręcaniu w którąś stronę (np na długim łuku). Bo może sie okazać ze oprócz przegubu coś więcej.

Napisano
  • Autor

tak, ale z tego co sie dowiedzialem, jesli to jest przegub to terkotalby za kazdym razem przy skrecaniu a u mnie raz terkota a raz nie. po drugie to wycie jest przy ruszaniu i przyspieszaniu na wprost.

Napisano

> Jeśli "tyrkoli" przy skręcaniu to przegub zewnętrzny. Może on też wydawać dziwne dzwieki. Sprawdź

> jeszcze czy dzwieku tego niema przy jednostajnym skręcaniu w którąś stronę (np na długim

> łuku). Bo może sie okazać ze oprócz przegubu coś więcej.

A moze to cos ze skrzynia biegow?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.