Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

głośna klima

Featured Replies

Napisano

W tym sezonie klimatyzacja zaczęła mi głośniej pracować. Wyraźnie słychać wycie sprężarki. Nie jest to jakoś strasznie głośne, ale na pewno jest głośniej niż rok temu. Zwłaszcza to słychać podczas schodzenia silnika z obrotów. Chłodzi bardzo dobrze, zamulenie auta takie samo (czuć pod nogą że klima jest włączona, ale nie bardziej niż wcześniej), spalanie w normie. O czym to świadczy, ubytek czynnika? hmm.gif

Dokładnie rok temu w kwietniu był robiony serwis klimy, ze sprawdzeniem czynnika i dobiciem.

Napisano

mam tez takie wrażenie, że głośniej warczy niż w zeszłym roku. Chyba podjadę do jakiegoś zakładu na sprawdzenie. A skraplacz masz cały, bo mój lekko sfatygowany, ale tylko jeden rząd zwisa, więc chyba nie powinno to wpływać na wydajność klimy hmm.gif

Napisano

> mam tez takie wrażenie, że głośniej warczy niż w zeszłym roku. Chyba podjadę do jakiegoś zakładu na

> sprawdzenie. A skraplacz masz cały, bo mój lekko sfatygowany, ale tylko jeden rząd zwisa, więc

> chyba nie powinno to wpływać na wydajność klimy

Koledzy nie straszą bo u mnie podobnie - nowa wada fabryczna? panic.gif Jaki macie przebiegi?

Napisano
  • Autor

> Koledzy nie straszą bo u mnie podobnie - nowa wada fabryczna? Jaki macie przebiegi?

50 tys. Nie ma co straszyć. Układ klimatyzacji, to takie ustrojstwo, w którym często jest coś do serwisowania i popsucia. U ojca w i30, które ma 2,5 roku, uciekł cały czynnik, klima nie działa. Serwis szuka przyczyny zlosnik.gif

U mnie chłodzi pięknie, tylko że głośniej działa. Acha, lamele mam nietknięte i równiutkie jak żołnierze Korei Płn. na defiladzie.

Napisano

> Koledzy nie straszą bo u mnie podobnie - nowa wada fabryczna? Jaki macie przebiegi?

że warczy to TTTM, ale chba juz się uspokoiło, może to po zimie, nie była używana? hmm.gif

Napisano

> Układ klimatyzacji, to takie ustrojstwo, w którym często jest coś do serwisowania i popsucia.

Może słowem klucz jest "popsucia" czytaj "nadmiernego serwisowania" hmm.gif .. w Stilaku po ośmiu latach bez szczególnej troski (ale bez zniedbania old.gif) klima pracowała wzorowo ok.gif

Napisano

> W tym sezonie klimatyzacja zaczęła mi głośniej pracować. Wyraźnie słychać wycie sprężarki. Nie jest

> to jakoś strasznie głośne, ale na pewno jest głośniej niż rok temu. Zwłaszcza to słychać

> podczas schodzenia silnika z obrotów. Chłodzi bardzo dobrze, zamulenie auta takie samo (czuć

> pod nogą że klima jest włączona, ale nie bardziej niż wcześniej), spalanie w normie. O czym to

> świadczy, ubytek czynnika?

> Dokładnie rok temu w kwietniu był robiony serwis klimy, ze sprawdzeniem czynnika i dobiciem.

Ja swoją serwisuję co dwa lata, tj. ściągnięcie czynnika, próżnia, wtrysk świeżego oleju i świeżego czynnika. Po zimie sprężarka przez pierwszych kilka minut może pracować nieco głośniej, bo nie można jej włączyć poniżej 4 stopni, więc w zimę jak nie ma się ciepłego garażu to zapomnij o uruchomieniu w celu nasmarowania sprężarki.

Rozmawiałem ostatnio z kolegą, który tak bardzo chciał mi zaimponować wiedzą o klimatyzacji, że gotów był skoczyć z mostu twierdząc, że w zimie, nawet przy -30 stopniach sprężarka włączy się przy nadmuchu na szybę. To jak mu tłumaczę, że się nie włączy, to nie wierzył. Nie tłumaczyłem mu dalej, bo stwierdziłem, że betonu nic nie rusza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.