Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Własna firma >3,5 t. a wymagania

Featured Replies

Napisano

No więc, zgodnie z tytułem wątku: chcąc założyć firmę transportową (jednoosobową, przedsiębiorca i kierowca w jednej osobie), i mając 1 ciągnik siodłowy muszę mieć licencję krajową na przewóz rzeczy.

Z tego, co doczytałem w necie wymagane zabezpieczenie to 9 tys. euro za pierwszy samochód, 5 tys. euro za kolejny itd. ale przy wykonywaniu działalności spedycyjnej dodatkowo 50 tys. euro. I tu pytanie, czy będąc taką firmą świadczącą innym usługi transportowe (czy to w firmach spedycyjnych czy to też bezpośrednio wożąc coś dla innych firm np. produkcyjnych) będzie miało miejsce prowadzenie owej działalności spedycyjnej, czy też nie?

Napisano

> No więc, zgodnie z tytułem wątku: chcąc założyć firmę transportową (jednoosobową, przedsiębiorca i

> kierowca w jednej osobie), i mając 1 ciągnik siodłowy muszę mieć licencję krajową na przewóz

> rzeczy.

a rzeby miec licencje trzeba miec CPC przedsiebiorcy, i radze odrazu zrobic miedzynarodowa, bo ta bedzie wymieniona na unijna, a z krajowym niewiadomo jak bedzie.... zlosnik.gif

> Z tego, co doczytałem w necie wymagane zabezpieczenie to 9 tys. euro za pierwszy samochód, 5 tys.

> euro za kolejny itd. ale przy wykonywaniu działalności spedycyjnej dodatkowo 50 tys. euro. I

> tu pytanie, czy będąc taką firmą świadczącą innym usługi transportowe (czy to w firmach

> spedycyjnych czy to też bezpośrednio wożąc coś dla innych firm np. produkcyjnych) będzie miało

> miejsce prowadzenie owej działalności spedycyjnej, czy też nie?

spedycja jest to organizowanie transportu, IMO jesli sam dla siebie bedziesz go organizowal to nie jestes spedytorem.

Napisano
  • Autor

> a rzeby miec licencje trzeba miec CPC przedsiebiorcy, i radze odrazu zrobic miedzynarodowa, bo ta

> bedzie wymieniona na unijna, a z krajowym niewiadomo jak bedzie....

A mógłbyś mi rozwinąć ciut ten temat?

> spedycja jest to organizowanie transportu, IMO jesli sam dla siebie bedziesz go organizowal to nie

> jestes spedytorem.

Tak też myślałem. Dzięki.

Napisano

> Dzięki ogromne, jak się okazuje - kolejny schodek

ja go pokonalem zlosnik.gif270751858-jezyk.gifskromny.gif

Napisano

> ja go pokonalem

hmm, a inaczej (pozwolę się wtrącić)

Szwagier ma firmę transportową, posiada 2 autobusy. Zrodziła się taka propozycja wejścia w spółkę, z tym, iz ja chciałbym właśnie jeżdzić

ciężarówką. Posiadam kat C, kurs na przewóz rzeczy. Co jeszcze musiałbymn spełnić aby zrealizować ten plan? to samo co kolega wyżej? czy jakoś można się "podpiąć" pod szwagra?

edit:

PS: Jeśli dałbym Się namówić na wyrobienie kat D, to jakie koszta poniosę? kurs, egzamin i kwalifikacja?

Napisano

> hmm, a inaczej (pozwolę się wtrącić)

> Szwagier ma firmę transportową, posiada 2 autobusy. Zrodziła się taka propozycja wejścia w spółkę,

> z tym, iz ja chciałbym właśnie jeżdzić

> ciężarówką. Posiadam kat C, kurs na przewóz rzeczy. Co jeszcze musiałbymn spełnić aby zrealizować

> ten plan? to samo co kolega wyżej? czy jakoś można się "podpiąć" pod szwagra?

szwagier, Ty albo osoba zarządzająca transportem w tej firmie musi posiadac certyfikat kompetencji zawodowych do przewozu rzeczy, odpowiednio na kraj lub zagranice

trzeba wyrobic licencje na kraj lub zagranicę

> edit:

> PS: Jeśli dałbym Się namówić na wyrobienie kat D, to jakie koszta poniosę? kurs, egzamin i

> kwalifikacja?

kurs w Lodzi - 2200-2900zl - 40h jazd

egzamin (~280zl)

kwalifikacja wstepna przyspieszona (jak masz wiecej niz 24lata) - 2800zl-3000zl (140h)

Nowe badania (150zl) i wymiana prawa jazdy (72zl)

Napisano

Acha, czyli Szwagier jako właściciel nie może miec we flocie kierowcy i auta bez tychże papierów...

> trzeba wyrobic licencje na kraj lub zagranicę

> kwalifikacja wstepna przyspieszona (jak masz wiecej niz 24lata) - 2800zl-3000zl (140h)

I tu znowu pytanie: NIe ma tej "niebotycznie drogiej kwalifikacji kierowców", którzy robili prawo jazdy po któymś tam roku, a taniej dla Tych, którzy przed którymś tam uzyskali prawko?

> Nowe badania (150zl) i wymiana prawa jazdy (72zl)

no to też kumam

Napisano

> Acha, czyli Szwagier jako właściciel nie może miec we flocie kierowcy i auta bez tychże papierów...

moze jesli jezdzi tylko na potrzeby wlasne.

> I tu znowu pytanie: NIe ma tej "niebotycznie drogiej kwalifikacji kierowców", którzy robili prawo

> jazdy po któymś tam roku, a taniej dla Tych, którzy przed którymś tam uzyskali prawko?

oczywiscie, ze jest, jak ktos sie zlapal przed 10wrzesnia 2008 z D i przed 10 wrzesnia 2009 z C to robi tylko okresowke za ca. 400zl, badania, wymienia prawko i w droge.

cos jeszczE?

Napisano

> moze jesli jezdzi tylko na potrzeby wlasne.

nie nie, chodzi o usługi odpłatne smile.gif

> oczywiscie, ze jest, jak ktos sie zlapal przed 10wrzesnia 2008 z D i przed 10 wrzesnia 2009 z C to

> robi tylko okresowke za ca. 400zl, badania, wymienia prawko i w droge.

a czyli wsio ok

> cos jeszczE?

nie, to wszystko. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.