Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miska Olejowa co mi trzeba ?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich Serdecznie dostrzegłem ze w mojej Marei miska olejowa wygląda jak sto nieszczęść a w dodatku z jednej z wklęsłości (ciężka praca rdzy!!!) wycieka olej, tak na dzień-dobry odtłuściłem to i zasmarowałem poxipolem. mam już nagraną używaną miskę( ma być ok) i teraz pytanie - będzie mi potrzebna uszczelka czy nie, jak nie to co najlepiej kupić. i co jeszcze będzie mi potrzebne do tej podmianki. niewiem.gifTRUDNA TO SPRAWA ? w szukajcie i uszczelka jest albo nie. chce zabrać się za to po świętach sklepy będą dostępne. Pozdrawiam.

Napisano

Ile płacisz za używkę?

Sprawdź czy masz uszczelkę korkową czy na czarny silikon.

Jak na czarny silikon to potrzebujesz tubkę silikonu i coś do odtłuszczenia.

Za miskę w zamienniku płaciłem ~150zł kilka lat temu.

Jeśli auto po FL to raczej na silikon, przed FL nie jestem pewien.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

miskę mam za przysłowiową a co do FL to rocznik 97r. nie orientuje się jeszcze czy to już po FL a silikon to standardowy czy coś wyszukanego. i ogólnie jak mi robota powinna iść.

Napisano

> miskę mam za przysłowiową a co do FL to rocznik 97r. nie orientuje się jeszcze czy to już po FL a

To jeszcze przed FL(masz metalowy kolektor ssący i zegary w półksiężyce a nie okrągłe).

> silikon to standardowy czy coś wyszukanego. i ogólnie jak mi robota powinna iść.

Zwykły czarny wysokotemperaturowy, ale przed FL jest możliwe, że masz uszczelkę korkową, dla pewności zejdź, zobacz co masz między miską a blokiem i będziesz wiedział. Paradoksalnie z korkową uszczelką wymiana jest łatwiejsza bo nie trzeba ciąć silikonu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Miska Olejowa wymieniona zabrałem się od rana zeszło jakieś 7 godz.między czasie wypad do sklepu. Nie było uszczelki- więc kupiłem czarny wysokotemperaturowy silikon, odtłuściłem nałożyłem silikonu mam nadzieje ze rozsądnie icon_rolleyes.gif, poskręcałem wszystko zalałem olejem i poczekam do jutra z odpaleniem żeby wszystko zaschło. Trudna sprawa to nie jest najgorsze z odklejeniem miski od bloku stary silikon trzymał, ale śrubokręt delikatny młoteczek i nożyk do tapet pomogły a no i najgorsze dwie śrubki od skrzyni biegów nie ma czym do nich się dostać miałem giętkie pokrętło ale i ono na mało się zdało pozostała kombinacja, ale jakoś poszło i mam nadzieje ze będzie ok.

Dziękuje za Podpowiedzi Zdrowych Wesołych Świąt...

Napisano

Zakładam, że wiesz, że jak robisz na silikon to po godzinie dociąga się śruby?

Szkoda, że nie napisałeś, że potrzebujesz uszczelkę bo wala mi się taka.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Nie nie uszczelki nie było był silikon i tak samo zrobiłem, a co do dociągania śrub to czekałem dobre pół godziny po nałożeniu silikonu na miskę i dopiero wtedy jak już zrobił się twardszy zacząłem zakładać i montować miskę pod silnik, myślę ze powinno być dobrze wcześniej tego schematu się trzymałem i zdawał egzamin,

Napisano

> Nie nie uszczelki nie było był silikon i tak samo zrobiłem,

To jak nie było wcześniej uszczelki to byś jej nie założył, tzn. założyć to może byś założył, ale by się wysuwała bo jak jest na silikon to nie ma bolców trzymających uszczelkę.

> a co do dociągania śrub to czekałem

> dobre pół godziny po nałożeniu silikonu na miskę i dopiero wtedy jak już zrobił się twardszy

> zacząłem zakładać i montować miskę pod silnik, myślę ze powinno być dobrze wcześniej tego

> schematu się trzymałem i zdawał egzamin,

OK.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi myślę ze powinno być dobrze, i nic nie skopciłem jutro zobaczę i po podglądam czy nie cieknie gdzieś po jeździe. Trzymaj się i do następnego serwisu Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.