Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie benzyny

Featured Replies

Napisano

Witam,zauważyłem od jakiegoś czasu a zwłaszcza po zimie duże spalanie paliwa na poziomie 10 litrów.Ten pojazd zawsze dużo palił ale te 10 litrów o tej porze to wielka przesada.Co prawda ciężką mam nogę i sporo jazdy po mieście a zwłaszcza w korkach.Sprawdziłem sondę lambda woltomierzem i oscyluje po nagrzaniu w granicach 0,1v-0,99-raczej zachowuje się poprawnie.Wycieków paliwa po dokładnych obserwacjach też nie zauważyłem.Wszystkie wężyki obejrzane i sprawdzone nie mam zastrzeżeń.Pytam więc Koleżeństwo co może być powodem tak dużego spalania tego małego pojazdu.Liczę na opinie doświadczonych kierowców.Pozdrawiam.

Napisano

Sprawdź czy auto dobrze się toczy, może masz padnięte łozysko albo hamulce nie odbijają. W fordzie miałem kiedyś rozwarstwione wewnętrz perzewody hamulcowe i blokowały płyn hamulcowy, był taki efekt, że gdy się przyhamowało i puściło hamulec auto jeszcze przez chwilę było spowalniane. Po wymianie wężyków spalanie spadło z 13 do 10l/100km.

Warto też sprawdzić inne czujniki przy silniku np temperatury powietrza zasysanego, temperatury silnika, chociaz jak masz ciężką nogę to spalanie w miarę normalne, mi cc900 pałiło po mieście też 10 wink.gif... piękne czasy

Napisano

ja bym zaczął od sprawdzenia ciśnienia w ogumieniu /bicia kół old.gif

Napisano
  • Autor

Ogumienie sprawdzane co jakiś czas ale zauważyłem,że koła się ciężko toczą a zwłaszcza na lekkim spadzie po przyhamowaniu i puszczeniu hamulca auto przez chwile jeszcze stoi w miejscu a dopiero po jakimś czasie zaczyna się toczyć.Pewnie wężyki sparciały i nie pozwalają cofnąć się płynowi hamulcowemu albo klocki nie wracają.Tylko czy to zjawisko ma tak duży wpływ na spalanie. pozdrawiam

Napisano

Tak jak pisałem, w moim przypadku ponad +30%/100km pomogła wymiana wężyków gumowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.