Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golden ERA DTM

Featured Replies

Napisano

HIPNOZA !!!!

Te stare auta mają coś takiego w sobie co mnie do nich ciągnie Alfy, Mercedesy i E30 mnie po prostu rozkładają. Czy ja jestem jakiś chory?

Napisano

> Te stare auta mają coś takiego w sobie co mnie do nich ciągnie Alfy, Mercedesy i E30 mnie po prostu rozkładają. Czy ja jestem jakiś chory?

Też mam sentyment do tych klasyków , E30 serce.gif2:09 Need for Speed w podkładzie zlosnik.gif

Napisano

jestes chory 270751858-jezyk.gif

powaznie to swietne czasy smile.gif fajne maszynki ale muza facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> jestes chory

no to muszę się zarejestrować do lekarza 270751858-jezyk.gif

> powaznie to swietne czasy fajne maszynki ale muza

e tam nie gadaj, robi klimat zlosnik.gif

Napisano

> no to muszę się zarejestrować do lekarza

Moze bez rejestracji cie wezma wink.gif jak zobacza w jakim stadium jestes wink.gif hehe

> e tam nie gadaj, robi klimat

nie robi smile.gif dla mnie cienka smile.gif nie bardzo lubie niemieckie piosenki wink.gif auta owszem muzyce mowie stanowczo NIE wink.gif hehe

ps- piekne sa te 190siatki smile.gif serio problem wybrac co fajniejsze e30 czy 190siatka smile.gif

Napisano
  • Autor

> Moze bez rejestracji cie wezma jak zobacza w jakim stadium jestes hehe

swoją drogą i tak na zatoki cierpię sick.gif i wyglądam jak po niezłym przepiciu

> nie robi dla mnie cienka nie bardzo lubie niemieckie piosenki auta owszem muzyce mowie stanowczo

> NIE hehe

też nie przepadam, ale do tego filmu pasuje jak ulał

> ps- piekne sa te 190siatki serio problem wybrac co fajniejsze e30 czy 190siatka

co tu dużo gadać 190 miażdży E30 też jest fajne ale ta przednia dokładka szurająca po asfalcie w Mietku ..... zlosnik.gif

Napisano

> co tu dużo gadać 190 miażdży E30 też jest fajne ale ta przednia dokładka szurająca po asfalcie w

> Mietku .....

no i mietki maja mniejszy przeswit pomiedzy asfaltem i karoseria smile.gif (przedni zderzak nizej) pewnie wiele zyskali na tym rozwiazaniu wink.gif

Napisano
  • Autor

> no i mietki maja mniejszy przeswit pomiedzy asfaltem i karoseria (przedni zderzak nizej) pewnie

> wiele zyskali na tym rozwiazaniu

ciekawi mnie czego te Mietki tak ,,fruwają" a E30 nie mają takiej tendencji... dziwne bo w E30 M. silnik był leciutki

Napisano

> ciekawi mnie czego te Mietki tak ,,fruwają" a E30 nie mają takiej tendencji... dziwne bo w E30 M.

> silnik był leciutki

na pierwszym wyskoku widac ze mietki leca wyzej i rowniej a e30 nizej przod niz tyl... ale ogladajac dalsze wyskoki widac ze leca dosc podobnie oba auta.. wydaje mi sie ze sa dosc podobne a w pierwszym wyskoku koles z e30 moze dohamowal przed wybiciem stad nierowno polecial i mnie... albo cos w tym stylu..

Napisano

> HIPNOZA !!!!

> Te stare auta mają coś takiego w sobie co mnie do nich ciągnie Alfy, Mercedesy i E30 mnie po prostu

> rozkładają. Czy ja jestem jakiś chory?

Wiadziałem też Fordy, Audi i chyba Opla hmm.gif Nie, nie jesteś chory, te samochody faktycznie miały coś w sobie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wiadziałem też Fordy, Audi i chyba Opla

oglądnąłem jeszcze raz i... ale wypatrzył zlosnik.gif jest Omega. Nawet Lotus przy niej swojego czasu majstrował. I dojrzałem także Volvo wink.gif

> Nie, nie jesteś chory, te samochody faktycznie miały coś w

> sobie

fajnie było by zrobić takiego DTM-a z 1.8 IS hmm.gif bo oryginalny silnik M z tamtych lat to nie tania sprawa a o Mieczysławie Evo nawet nie wspomnę

Napisano

> oglądnąłem jeszcze raz i... ale wypatrzył jest Omega. Nawet Lotus przy niej swojego czasu

> majstrował. I dojrzałem także Volvo

> fajnie było by zrobić takiego DTM-a z 1.8 IS bo oryginalny silnik M z tamtych lat to nie tania

> sprawa a o Mieczysławie Evo nawet nie wspomnę

Volvo nie wypatrzyłem za pierwszym razem zlosnik.gif DTM-a, ale, że wyłącznie na tor hmm.gif Szkoda by było, może jedank tak, żeby się do ruchu ulicznego nadawał waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Volvo nie wypatrzyłem za pierwszym razem DTM-a, ale, że wyłącznie na tor Szkoda by było, może

> jedank tak, żeby się do ruchu ulicznego nadawał

właśnie nie wiem jak to jest z klatką czy można z nią tak sobie jeździć po ulicy, czy nie? Bo cała reszta modernizacji na DTM-a wygląda na spełniające warunki do jazdy po drodze, a przynajmniej da się to zrobić aby spełniało te warunki

Napisano

> właśnie nie wiem jak to jest z klatką czy można z nią tak sobie jeździć po ulicy, czy nie?

W naszym kraju to sprawa mocno dyskusyjna jeśli by przestudiować przepisy bo:

-auto żeby jeździć po drogach powinno przejść przegląd

-klatka jest elementem, który (według wielu fachowców) jest na tyle mocną ingerencją w konstukcję i bezpieczeństwo, że bez testów homologacyjnych w danym kraju nie powinna się znaleźć w aucie dopuszczonym do ruchu.

więc?

Niby nie powinny jeździć takie auta po drogach ale...

Rajdówki jakoś przechodzą przeglądy (bo rajdówki muszą być dopuszczone do ruchu) i jakoś jeżdżą po drogach publicznych.

dyskusyjna sprawa, nieuregulowana w Polsce przepisami w jasny sposób.

> Bo cała

> reszta modernizacji na DTM-a wygląda na spełniające warunki do jazdy po drodze, a przynajmniej

> da się to zrobić aby spełniało te warunki

W tamtych latach tak.

ktoś mógłby się czepić:

-ilości miejsc w aucie

-klatki

-powierzchni lusterek

-kierownicy

-fotela

-zapinkom na masce i klapie

-pasów szelkowych

-i wielu wielu innych.

Jak w każdym aucie do sportu. Nie widziałem jeszcze auta przygotowanego do rajdów (lub wyścigów), które w Polsce przechodzi PRAWIDŁOWO badanie techniczne.

Napisano

> Nawet grupa N w rajdach

grupa N czy grupa A bez różnicy. Osprzęt bezpieczeństwa jest ten sam.

Napisano

to nie wiem jakie auta widziales bo ja znam wiele samochodow ktore maja malutkie kierownice klatki itp... i nie mialy problemow z przegladem...

Jak masz na wszystkim wybity atest to nie ma problemu.. a jak masz rury zespawane w niby klatke i widac na tym gluty to raczej nie dostaniesz przegladu...

I znam auta przygotowane do kjsow oraz samochody ktore mialy np wywalane tylne siedzenia i podlogi wyrownane deska, klatka bezpieczenstwa oraz male kierwonice.. nie wspomne o nie seryjnych fotelach , silnikiach , turbach itd.... i nie bylo problemu z przegladem bo robione auta z glowa i wszystkie mozliwe elementy byly atestowane..

Napisano

> to nie wiem jakie auta widziales bo ja znam wiele samochodow ktore maja malutkie kierownice klatki

> itp... i nie mialy problemow z przegladem...

Powiedz mi jeszcze, że to był przegląd w 100% zgodnie ze sztuką przeprowadzony i diagnosta nie przymykał na nic oka.

> Jak masz na wszystkim wybity atest to nie ma problemu..

yikes.gif

Jaki atest? PZH?

> a jak masz rury zespawane w niby klatke i

> widac na tym gluty to raczej nie dostaniesz przegladu...

Co ma piernik do wiatraka? Pokaż mi w jakimkolwiek rozporządzeniu, uchwale, ustawie Ministerstwa Infrastrukury zapis o tym "jak powinna być wyspawana klatka". Załącznik J FIA nie ma tu nic do rzeczy. Mówimy o PoRD.

> I znam auta przygotowane do kjsow oraz samochody ktore mialy np wywalane tylne siedzenia i podlogi

> wyrownane deska, klatka bezpieczenstwa oraz male kierwonice.. nie wspomne o nie seryjnych

> fotelach , silnikiach , turbach itd.... i nie bylo problemu z przegladem bo robione auta z

> glowa i wszystkie mozliwe elementy byly atestowane..

Jeszcze raz: co to jest ten atest i czemu ma służyć? Wiesz co to Homologacja auta i wiesz co zawiera? Mowa o drogowej homologacji, nie FIA.

Mogę Ci przeskanować wyciąg z homologacji dla mojego byłego samochodu. Za niezgodność z homologacją może polecieć dowód Rejestracyjny. Za jakąkąlwiek niezgodność. Tyczy się to nawet szerokości i ET fegi (nie tylko średnicy), nie mówiąc o wysokości samochodu, rozmiaru i rodzaju ogumienia (w tym indeksu prędkości). Robiąc jakikolwiek tuning w silniku bez zmiany pojemności i rodzaju zasilania nie wykraczasz poza homologację. Chyba, że auto przestaje spełniać normy spalin.

Odróżnijmy to co "przechodzi bo przechodzi" od tego co "przechodzi bo takie jest prawo".

Elementy takie jak:

-kierownica

-fotel

-pasy

-zapinki na masce

-klatka bezpieczeństwa

-wywalona kanapa

jeśli nie były homologowane do danego auta NIE MOGĄ być montowane. Nawet jeśli sobie wstawisz do malucha tzw "siedzenia lotnicze" to też wykraczasz poza homologację i diagnosta ma prawo (i w sumie obowiązek jakby nie patrzeć) cofnąć takie auto na badaniu technicznym.

Co się dzieje w takich sytuacjach w rzeczywistości to już inna bajka.

wszekie TUVy, atesty, znaczki "B", certyfikaty, itp. można sobie w buty wsadzić. Takie mamy (niestety) prawo. A raczej jego brak. Nikt w Polsce nie określił do tej pory w żadnym rozporządzeniu tego jakie przepisy i powinny spełniać auta sportowe dopuszczone do ruchu. Jeśli byłbyś upierdliwym gospodarzem gdzieś na podolsztyńskiej wsi mógłbyś upierniczyć cały rajd stanowczo domagając się sprawdzenia każdej przejeżdżającej koło twojej chaty zbyt głośnej rajdówki (mowa o dojazdówce).

Polecam pojechać autem rajdowym do diagnosty, który nie wie nic o rajdach. Choćby była to profi N-grupa z Homologacjami FIA nawet na uchyt do kubka to i tak nie przejdzie przeglądu.

A przejść MUSI żeby można było wystartować tym rajdzie. Więc co? Koło się zamyka, patologia się mnoży, rajdówki jeżdżą z lewymi przeglądami, prawo nie nadąża.

Wystarczyłoby uprościć wymogi dla aut sportowych i dodać zapis o tym, że auto takie ma spełniać wymogi wyposażenia panujące na danej imprezie sportowej na którą jedzie/w której jedzie/ z której wyjeżdża.

Jeszcze jedna zagadka: W jaki sposób auta rajdowe poruszają sie po drogach na tego typu oponach na dojazdówce?

bfga101.jpg

Te opony mają wyraźny napis: "Competition use only" i nie mają nigdzie odpowiedniego znaczka homologacji drogowej "E", więc według prawa NIE MOŻNA się na takich oponach poruszać po drogach publicznych. A jednak. Nikt nie zdejmuje kapci i nie przekłada się na dębicę vivo po zjechaniu z oesu.

Wszyscy łamią przepisy.

Napisano

poszedles dalej niz mowilem... nie mowilem nic o rajdowkach lecz o cywilnych autach i ew. przerobkach.

Nie wiem jak sie sprawa ma z rajdowkami ale, przykladowo kierownica (raid hp) ma bity atest z tylu i zakladajac taka nie maja prawa cofnac ci przegladu choc nie jest orginalna czescia samochodu np: bmw.

Zawieszenie obnizone - do kazdego zestawu dostajesz odpowiednie papiery z atestami, i na podstawie tych atestow nie maja prawa cofnac przegladu - o ile atesty pokrywaja sie z twoim zawieszeniem a nie ze masz atest z koni a venture zalozona.

Napisano

> poszedles dalej niz mowilem... nie mowilem nic o rajdowkach lecz o cywilnych autach i ew.

> przerobkach.

A co za różnica?

Rajdówka to też cywilne auto po przeróbkach (wcale nie tak drastycznych jakby się mogło wydawać).

Poza tym mówimy tu o aucie do wyścigów torowych, a te z reguły są jeszcze mocniej przerabiane.

> Nie wiem jak sie sprawa ma z rajdowkami ale, przykladowo kierownica (raid hp) ma bity atest z tylu

> i zakladajac taka nie maja prawa cofnac ci przegladu choc nie jest orginalna czescia samochodu

> np: bmw.

Ma prawo. A wiesz dlaczego? Bo ta kieronica nie była homologowana do tego samochodu. Atest (jak wspomniałem wcześniej) możesz sobie w buty wsadzić. jest wart tyle co pieczątka z kartofla. Auto ma spełniać warunki homologacji. Kierownica jest ważnym elementem jeśli chodzi o bezpieczeństwo bierne i jest homologowana w każdym aucie. Poczytaj o tym jak wyglądają badania homologacyjne pojazdów.

> Zawieszenie obnizone - do kazdego zestawu dostajesz odpowiednie papiery z atestami, i na podstawie

> tych atestow nie maja prawa cofnac przegladu - o ile atesty pokrywaja sie z twoim zawieszeniem

> a nie ze masz atest z koni a venture zalozona.

Nieprawda. Zawieszenie też ma mieć odpowiednią wysokość. Niestety, taka jest brutalna prawda. Gdyby ktoś bardzo chciał to może się przyczepić do wszystkiego co nie jest seryjne w danym aucie. Gdyby ktoś chciał. Na szczęście nikomu się nie chce.

Dodam jeszcze, że jeśli zmienisz sobie hamulce na większe, niewystępujące w twoim aucie seryjnie to też wykraczasz poza homologację.

Napisano

> A co za różnica?

> Rajdówka to też cywilne auto po przeróbkach (wcale nie tak drastycznych jakby się mogło wydawać).

> Poza tym mówimy tu o aucie do wyścigów torowych, a te z reguły są jeszcze mocniej przerabiane.

> Ma prawo. A wiesz dlaczego? Bo ta kieronica nie była homologowana do tego samochodu. Atest (jak

> wspomniałem wcześniej) możesz sobie w buty wsadzić. jest wart tyle co pieczątka z kartofla.

> Auto ma spełniać warunki homologacji. Kierownica jest ważnym elementem jeśli chodzi o

> bezpieczeństwo bierne i jest homologowana w każdym aucie. Poczytaj o tym jak wyglądają badania

> homologacyjne pojazdów.

> Nieprawda. Zawieszenie też ma mieć odpowiednią wysokość. Niestety, taka jest brutalna prawda. Gdyby

> ktoś bardzo chciał to może się przyczepić do wszystkiego co nie jest seryjne w danym aucie.

> Gdyby ktoś chciał. Na szczęście nikomu się nie chce.

> Dodam jeszcze, że jeśli zmienisz sobie hamulce na większe, niewystępujące w twoim aucie seryjnie to

> też wykraczasz poza homologację.

wiec z twojego opisu wychodzi ze nie mozesz miec niczego w samochodzie niz to co fabryka daje.... Nakladki na pasy bezpieczenstwa zlosnik.gif no i najwazniejszego pieska kiwajacego glowa na tylnej polce bo nie ma homologacji zlosnik.gif itp. itd.

wiec wychodzi na to ze nie mozesz nic zmienic dodac itd...

dobrze rozumuje??

Napisano

> wiec z twojego opisu wychodzi ze nie mozesz miec niczego w samochodzie niz to co fabryka daje....

> Nakladki na pasy bezpieczenstwa no i najwazniejszego pieska kiwajacego glowa na tylnej polce

> bo nie ma homologacji itp. itd.

> wiec wychodzi na to ze nie mozesz nic zmienic dodac itd...

> dobrze rozumuje??