Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda w Lacetti

Featured Replies

Napisano

Witam.

Najprawdopodobniej pada pomału sonda ( większe spalanie ), pytanie jest takie czy każdą sondę uniwersalną bez problemu będę mógł podłączyć do 1,4 Lacetti 04r., czy trzeba kupować jakąś specjalną ? Wogóle ile żyłowa jest sonda do Lacetti ? I czym się kierować przy zakupie ( pełno tych sond lambda na allegro ). Odrazu nadmieniam, że orginały typu ngk itp., w cenie 350 zł mnie nie interesują, raczej o wiele tańsze zamienniki.

Czy ktoś coś poleca ?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> Najprawdopodobniej pada pomału sonda ( większe spalanie ), pytanie jest takie czy każdą sondę

> uniwersalną bez problemu będę mógł podłączyć do 1,4 Lacetti 04r., czy trzeba kupować jakąś

> specjalną ? Wogóle ile żyłowa jest sonda do Lacetti ? I czym się kierować przy zakupie ( pełno

> tych sond lambda na allegro ). Odrazu nadmieniam, że orginały typu ngk itp., w cenie 350 zł

> mnie nie interesują, raczej o wiele tańsze zamienniki.

> Czy ktoś coś poleca ?

> Pozdrawiam

Za radą kolegi z kącika kupiłem do 1.8 tutaj Jak na razie działa ok, oby jak najdłużej

Napisano

>Odrazu nadmieniam, że orginały typu ngk itp., w cenie 350 zł

Jeśli tak, to najpierw kupisz badziewie za stówkę, a za niedługo potem ten oryginał. Nie wiem, czy to jest opłacalne? hmm.gif

Sprawdził kotś Ci tę sondę, czy tak sobie strzelasz?

Napisano
  • Autor

> Za radą kolegi z kącika kupiłem do 1.8 tutaj Jak na razie działa ok, oby jak najdłużej

A jak długo na niej jeździsz ?

> Jeśli tak, to najpierw kupisz badziewie za stówkę, a za niedługo potem ten oryginał. Nie wiem, czy

> to jest opłacalne?

> Sprawdził kotś Ci tę sondę, czy tak sobie strzelasz?

Trudno powiedzieć z tym orginałem, rozumiem, że Ty kupiłeś taniej a następnie kupiłeś orginał ( bądź spotkałeś się z taką sytuacją u kogoś )? Jeśli tak może faktycznie coś w tym jest i masz rację ale jednak chyba zaryzykuję i kupię tańszą.

Nikt mi jej nie sprawdził tak sobie strzelam. Palił mi zawsze 9-10 gazu max na 100km a teraz pali ok. 13l /100. Świece zmieniłem, kable także i dalej źle, wg mnie wychodzi na to , że sonda, ale wiadomo mogę się mylić.

Ktoś jeszcze coś doradzi z sondą ?

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Nikt mi jej nie sprawdził tak sobie strzelam. Palił mi zawsze 9-10 gazu max na 100km a teraz pali

> ok. 13l /100. Świece zmieniłem, kable także i dalej źle, wg mnie wychodzi na to , że sonda,

> ale wiadomo mogę się mylić.

> Ktoś jeszcze coś doradzi z sondą ?

W moim przypadku wyskakiwał błąd (przeszukaj posty ze stycznia/lutego), który wskazywał na sondę. Po wymianie sondy wszystko ok.

Napisano

> A jak długo na niej jeździsz ?

> Trudno powiedzieć z tym orginałem, rozumiem, że Ty kupiłeś taniej a następnie kupiłeś orginał (

> bądź spotkałeś się z taką sytuacją u kogoś )?

Samemu nie, ale znam kilka przypadków, że od taniej sondy lepiej "robiła" kupiona w następnej kolejności oryginalna sonda używana. Takie sondy, to trochę loteria - jednemu trafi się dobra, innemu wadliwa. Przy firmowej masz gwarancję poprawnego działania.

>Jeśli tak może faktycznie coś w tym jest i masz

> rację ale jednak chyba zaryzykuję i kupię tańszą.

> Nikt mi jej nie sprawdził tak sobie strzelam. Palił mi zawsze 9-10 gazu max na 100km a teraz pali

> ok. 13l /100.

Sugerowałbym sprawdzić, ile pali benzyny, ewentualnie jakaś diagnostyka komputerowa silnika i instalacji LPG?

Świece zmieniłem, kable także i dalej źle, wg mnie wychodzi na to , że sonda,

> ale wiadomo mogę się mylić.

To nie musi być wcale sonda. Może być czujnik temperatury silnika, termostat, wtryskiwacze LPG i jeszcze kilka innych przyczyn. Jak dla mnie wymiana kolejnych części na chybił trafił, to dość kosztowne rozwiązanie, zwłaszcza że z świecami i kablami, to był, nie obraź się, raczej taki sobie strzał. smile.gif

Napisano

o wiele tańsze zamienniki to chiński badziew dobierany na oko. Masz układ dwusondowy który jest już duzo bardziej wymagający niż stare układy. Jeżeli masz zamiar jezdzic tym autem to kup dedykowaną, trudno, sonda kosztuje. Klocki tez kupujesz chińskie za 50zł?

Napisano
  • Autor

> To nie musi być wcale sonda. Może być czujnik temperatury silnika, termostat, wtryskiwacze LPG i

> jeszcze kilka innych przyczyn. Jak dla mnie wymiana kolejnych części na chybił trafił, to dość

> kosztowne rozwiązanie, zwłaszcza że z świecami i kablami, to był, nie obraź się, raczej taki

> sobie strzał.

Czujnik temp wymieniony nie dawno temu, nowe wtryskiwacze LPG założone jakieś 8 tyś temu, na świece i kable tak czy siak przyszedł czas więc tak czy siak je wymieniłem.

Jeśli chodzi o moje pyt w 1 poście:

- pytanie jest takie czy każdą sondę uniwersalną bez problemu będę mógł podłączyć do 1,4 Lacetti 04r., czy trzeba kupować jakąś specjalną / dedykowaną ?

- Wogóle ile żyłowa jest sonda do Lacetti ?

Pozdrawiam

Napisano

> - pytanie jest takie czy każdą sondę uniwersalną bez problemu będę mógł podłączyć do 1,4 Lacetti

> 04r., czy trzeba kupować jakąś specjalną / dedykowaną ?

Są różne rodzaje sond, ilość przewodów musi się zgadzać - to wiadomo, ale są też różne warianty, jeśli chodzi o grzałkę.

> - Wogóle ile żyłowa jest sonda do Lacetti ?

Zapewne w 1.4 też jest czteroprzewodowa, ale to chyba jest widoczne? smile.gif

Dedykowana NGK (z wtyczką) kosztuje 380 zł.

Weź jeszcze pod uwagę, że starej sondy zwykłym kluczem możesz nie odkręcić.

Napisano

> Witam.

> Najprawdopodobniej pada pomału sonda ( większe spalanie ), pytanie jest takie czy każdą sondę

> uniwersalną bez problemu będę mógł podłączyć do 1,4 Lacetti 04r., czy trzeba kupować jakąś

> specjalną ? Wogóle ile żyłowa jest sonda do Lacetti ? I czym się kierować przy zakupie ( pełno

> tych sond lambda na allegro ). Odrazu nadmieniam, że orginały typu ngk itp., w cenie 350 zł

> Czy ktoś coś poleca ?

> Pozdrawiam

Na początek proponowałbym przełożenie sondy górnej z sondą dolną ,obie są jednakowe o tych samych parametrach.Nie zdarz się tak aby padły obie jednocześnie.

Napisano
  • Autor

Dziś rozkręciłem osłonę kolektora by sprawdzić ile żyłowa jest sonda ( 4 żyłowa ) i zobaczyłem, że mam pęknięty katalizator wydechowy idealnie po środku ( zdjęcie w załączniku )najprawdopodobniej ma to jakiś wpływ na większe spalanie chodź kto wie tak czy inaczej niedługo pewnie będę musiał zainteresować się wymianą tego kolektora.

Napisano

Jeśli pęknięcie jest na tyle duże, że przedmuchuje tamtędy spaliny, to układ wydechowy będzie też podbierał przez tę szczelinę powietrze, a wtedy bankowo sygnał sondy będzie zafałszowany i spalanie może być wyższe.

Tak czy siak sondę będziesz pewnie musiał ze starego kolektora wykręcić, chyba że na allegro kupisz używany kolektor z sondą, bo i coś takiego widziałem.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Problem został już dawno rozwiązany ale jakoś nie miałem do końca czasu opisać co i jak zostało naprawione więc teraz w skrócie przedstawię sprawę.

Problemem jednak okazał się kolektor. Szczelina coraz bardziej się powiększała przez co coraz więcej samochód palił paliwa !

Na allegro itp kolektor do 1.4 nie widziałem były do innych modeli ale i tak połowa pospawana połowa nie wiadomo czy do końca ok, jednym słowem został mi do kupienia kolektor. Kolektory nie produkuje się jako cześć zamienna wiec pozostał mi tylko kupno orginału.

W ASO kupiłem kolektor w cenie 400zł + 2 uszczelki za 98zł co dało prawie 500zł. Koszt wymiany u dobrego mojego zaufanego mechanika wyniósł mnie 170zł ( chcę zaznaczyć, że wszystkie szpilki zostały urwane ten kto wymieniał kolektor ten wie , że na 100% wszystkie szpilki przy zdejmowaniu kolektora sie urywają bo są tak zapieczone ), czyli podsumowując całość wyszło 670zł. Z ciekawości powiem, że koszt wymiany w ASO byłoby to 250zł a napytanie co by było gdyby jakaś szpilka się urwała Pan w ASO nie odpowiedział ale dał do zrozumienia, że każda szpilka osobno kosztuję jako materiał + robocizna więc w ASO mogłoby taka wymiana sporo kosztować.

Mam nadzieje, że może przyszłościowo komuś przyda się ten post.

Pozdrawiam.

Napisano

> chcę zaznaczyć, że wszystkie szpilki

> zostały urwane ten kto wymieniał kolektor ten wie , że na 100% wszystkie szpilki przy

> zdejmowaniu kolektora sie urywają bo są tak zapieczone

Odkręcałem kolektory w różnych samochodach i zerwałem gwint tylko w 1 śrubie w pf 125p hehe.gif

Napisano

> Odkręcałem kolektory w różnych samochodach i zerwałem gwint tylko w 1 śrubie w pf 125p

Ja zdejmowałem praktycznie taki sam kolektor z Lanosa, który przejechał nie bardzo nawet wiadomo ile kkm i nie urwałem żadnej szpilki. Fakt, nie było łatwo, ale jak się to robi z głową, to ze wszystkim można sobie poradzić. Rozumiem urwać jedną, dwie, ale wszystkie?

• 2 miesiące później...
Napisano

> Czujnik temp wymieniony nie dawno temu, nowe wtryskiwacze LPG założone jakieś 8 tyś temu, na świece

> i kable tak czy siak przyszedł czas więc tak czy siak je wymieniłem.

> Jeśli chodzi o moje pyt w 1 poście:

> - pytanie jest takie czy każdą sondę uniwersalną bez problemu będę mógł podłączyć do 1,4 Lacetti

> 04r., czy trzeba kupować jakąś specjalną / dedykowaną ?

> - Wogóle ile żyłowa jest sonda do Lacetti ?

> Pozdrawiam

O powie mi ktoś gdzie czujnik temp silnik sie znajduje ?

Napisano
  • Autor

> O powie mi ktoś gdzie czujnik temp silnik sie znajduje ?

Jest przykręcony do kolektora ( zdjęcie poglądowe z zaznaczonym miejscem w załączniku ).

Pozdrawiam

post-29816-14352514221537_thumb.jpg

Napisano

> Jest przykręcony do kolektora ( zdjęcie poglądowe z zaznaczonym miejscem w załączniku ).

Chodzi chyba o temperaturę cieczy chłodzącej silnik, więc co ten czujnik miałby robić na kolektorze dolotowym? smile.gif

Co do pytania, to o jaki konkretnie silnik chodzi?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.