Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Problem standardowy, silnik 1.6 fiatowski gasnie bez powodu, w czasie jazdy jak i w czasie postoju.

Znalazlem sobie w szukacje odpowiednie tematy, dotychczas sprawdzilem skrzynke bezpiecznikow, przeczyściłem złącze D4 i wszystkie inne pod skrzynką. Ponadto kostka przy stacyjce i nic.

Napiecie aku i poziom ładowania w porządku. Zamierzam jeszcze sprawdzić mase BC.

Sensownych błędów w kompie brak poza błędami CAN'a U1601, U1702 - co wskazywało na komputer.

A moje pytanie brzmi, czy mam pod uwagę pad czujnika obrotów wału, pomimo ze komp nie wykazuje błędu w tym temacie?

Napisano

Gaśnie podczas pracy na jałowych obrotach czy przy schodzeniu z obrotów(np. dojazd do skrzyżowania)?

Twoje błędy zwykle świadczą o jakiś problemach z wiązką elektryczną.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Gaśnie podczas pracy na jałowych obrotach czy przy schodzeniu z obrotów(np. dojazd do skrzyżowania)?

i w czasie jazdy ze stałą prędkością i w czasie postoju na luzie.

> Twoje błędy zwykle świadczą o jakiś problemach z wiązką elektryczną.

no tak, tylko sie zastanawiam gdzie jeszcze mogę szukać

Napisano

> i w czasie jazdy ze stałą prędkością i w czasie postoju na luzie.

> no tak, tylko sie zastanawiam gdzie jeszcze mogę szukać

Jakiej marki masz cewki?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jakiej marki masz cewki?

2 są jeszcze oryginalne, a dwie wymienione. Na cewki raczej nie stawiam, bo silnik chodzi normalnie, gdy chodzi smile.gif

Napisano

> 2 są jeszcze oryginalne, a dwie wymienione. Na cewki raczej nie stawiam, bo silnik chodzi

> normalnie, gdy chodzi

Jeśli objaw jest bardzo powtarzalny to podmień na jeden dzień czujnik położenia wału, ale jeśli nie ma błędów to może być coś innego.

Możesz jeszcze przeczyścić przepustnicę zrobić reset adaptacji.

Jak powyższe nie rozwiąże problemu to elektryk musi kopać w wiązce.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeśli objaw jest bardzo powtarzalny to podmień na jeden dzień czujnik położenia wału, ale jeśli nie

> ma błędów to może być coś innego.

> Możesz jeszcze przeczyścić przepustnicę zrobić reset adaptacji.

> Jak powyższe nie rozwiąże problemu to elektryk musi kopać w wiązce.

> Pozdrawiam BAS

Miałem problem z odpaleniem Saab'a - komp milczał z błędami angryfire.gif. Nie było zasady, ciepły czy zimny.

Okazało się, że padł czujnik położenia wału. Choć to GM i pewnie tez przewidzieli błąd czujnika (a błąd się nie pokazał - przypominam) to śmiem twierdzić, że w Fiacie może być taka sama sytuacja. spineyes.gif

Napisano

Kilka tygodni wstecz pisałem to samo-silnik 1,6 gaśnie w czasie jazdy i trudności z rozruchem.Cztery wizyty w ASO nic nie dały/za wyjątkiem kosztów grinser006.gif/.Wymieniony czujnik połżenia wału,sprawdzone wiązki,styki itp.Naprawiany rozrusznik.Jestem umówiony na jutro /piąta wizyta w ASO /na jazdy próbne.Mają zwrócić się do FAP-u o pomoc.Problem pojawił się pod koniec marca.

Może ktoś tą padake ukradnie to będę miał spokój/tylko jak odjedzie?/ hehe.gif

Napisano
  • Autor

> (...) elektryk musi kopać w wiązce

az strach sie bać

juz zaczelem sie rozgladać za ambitnym elektrykiem, tylko jeszcze musze wyczaić mniej więcej kiedy gaśnie

i dzieki za rady

Napisano
  • Autor

> Miałem problem z odpaleniem Saab'a - komp milczał z błędami . Nie było zasady, ciepły czy zimny.

> Okazało się, że padł czujnik położenia wału. Choć to GM i pewnie tez przewidzieli błąd czujnika (a

> błąd się nie pokazał - przypominam) to śmiem twierdzić, że w Fiacie może być taka sama

> sytuacja.

W desperacji pewnie pojdę też i tą ścieżką

Napisano
  • Autor

> Kilka tygodni wstecz pisałem to samo-silnik 1,6 gaśnie w czasie jazdy i trudności z

> rozruchem.

Wtedy jeszcze byłem szczęśliwy i nie podzielałem wiary w terię o samochodach na "F" smile.gif .

> Cztery wizyty w ASO nic nie dały/za wyjątkiem kosztów /.Wymieniony czujnik połżenia

> wału,sprawdzone wiązki,styki itp.Naprawiany rozrusznik.Jestem umówiony na jutro /piąta wizyta

> w ASO /na jazdy próbne.Mają zwrócić się do FAP-u o pomoc.

az dziw, ze nie wpadli na pomysł wymiany komputera...

Ale to w sumie niezłe ASO, waleczne takie jakies.

W sieci trafiłem na wypowiedzi szcześliwych posiadaczy stilo, ktorzy zostali odprawieni z aso z kwitkiem (w ktorym to kwitku aso stwierdzało swoją niemoc w ww. temacie)

> Może ktoś tą padake ukradnie to będę miał spokój/tylko jak odjedzie?/

ta... prędzej w totka wygrasz... i ja też (w tym samym losowaniu)

ale nie omieszkaj się pochwalić rezultatem jazd i naprawy...

Napisano

> az dziw, ze nie wpadli na pomysł wymiany komputera...

Wymienili nic nie pomogło.

Ile kosztował nie będę pisał.

Napisano
  • Autor

> Wymienili nic nie pomogło.

> Ile kosztował nie będę pisał.

sciana.gif

A u mnie jest lepiej, czyli gorzej: gaśnie średnio co 5km (moze nie lubi upału??)

A raz nawet po postoju nie chciał uruchomić silnika - po przekręceniu kluczyka prezentował choinkę przez bite 20 minut.

narazie umówiłem się z elektrykiem, zobaczę na ile mnie oskubie... boje_sie.gif

Napisano

Tak jak wcześniej pisałem byłem na jazdach próbnych.Do ASO mam 17 km.Po przejechaniu 11 km.zaczęły się schody zgasł z pięć razy.

Na jeździe próbnej/za sterami kier.ASO/szedł jak burza bez gaśnięcia. yikes.gif

Podłączony do komputera wywalił błędy U1706,P0530 i C1521.

Jazda po Lublinie powrót do domu bez uwag.Za tydzień samochód zastępczy a STILO do naprawy.To będzie szósta wizyta w ASO.Czy ostatnia w sprawie gaśnięcia niewiem.gif.

Napisano

P0530 możesz zignorować(w temacie gaśnięcia), nie ma związku z silnikiem, oznacza problem z klimatyzacją, w zależności od wartości albo za niskie ciśnienie albo za wysokie.

W związku z występowaniem błędów sieci CAN obstawiam problem z wiązką, gdzieś coś nie styka albo przegniło.

EDIT: Potrzebujesz dobrego elektryka samochodowego, znającego stilo. Niestety w Lublinie nie znam żadnego, w Łodzi mógłbym Ci polecić dwóch, żeby było śmieszniej obaj pracują w dwóch różnych ASO Fiata smile.gif

Pozdrawiam BAS

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Ku potomności:

Nie pomoglo ani Aso (nawet nie zdiagnozowali poprawnie), ani lokalny szanowany elektryk, pomogl wujek gogiel zlosnik.gif

Winny byl komputer silnika, po wymianie na uzywke fiacik przestal strzelać fochy (naprawa w pewnej firmie na Śląsku przyniosla tymczasowy efekt - wiec nie polecam). W ramach ochrony poniesionych kosztow przenioslem ecu na obudowe akumulatora od strony pompy hamulcowej.

Wroze, ze cykl nagrzewania/schladzania ecu przymocowanego do silnika nie sluzy dobrze elektronice.

A moglem brać diesla busted.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.