Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szkoda-wycena-AC-Uniqa

Featured Replies

Napisano

witam

Troche poturbowało mi autko i narazie naprawiam z AC.

I mam kilka pyta.

Po pierwsze w ubezpieczeniu mam wpisane wariant warsztat, co to i czym sie przejawia?

W protokole mam powypisywane co mam w aucie itd. ale nie mam wpisanej nowej instalacji gazowej.

Czy robi to różnice?

Druga rzecz w protokole mam powypisywane rzeczy do wymiany, niby wszystko sie zgadza, ale nie mam porozbijane ile za co, tylko co z czym zrobić itd.

Czy nie powinno być napisane ile za co?

Trzecia rzecz

autko chcąc nie chcac zaczałem juz naprawić (jakby nie to, stałoby dzisiaj w ASO i jestem niemal pewien że szkoda całkowita byłaby, człowiek uczy sie na błędach)

i takei pytanie czy oni udostępnią zdjecia?? bo ch...ra nie zrobilem samemu a samochód prawie gotowy

Jeszcze zamieszcze co jest w protokole

oz. Nr Nazwa części - opis uszkodzenia M-ce Typ oper [rbg] Rodzaj lak NS

1 Uchwyt boczny L WY - %

2 Krata wlotu powietrza boczna R WY - %

3 Spoiler czołowy P WY - %

4 Reflektor z kierunkowskazem kpl. R WY 50 %

5 Nadkole wewn. R WY - %

6 Pokrywa, przód P WY - %

7 Wzmocn.przedn.poprz.,kompletne P WY - %

8 Szyba przednia P WY - %

9 Kpl.naprawczy-kpl.do klejenia WY - %

10 Listwa maskująca R WY - %

11 Pas podszybia P WY - %

12 Lusterko zewn.ustaw.elektr./ogrzew. R WY - %

13 Formowanie-strona prawa R WY - %

14 Okładzina zderzaka P NA 1,00 - %

15 Błotnik R NA 0,50 - %

16 Dach PR NA 0,30 - %

17 Rama drzwi,przód R NA 2,00 - %

18 Zderzak przedni a-c P L K3 - %

19 Błotnik przedni kompletny R L III - %

20 Pokrywa przednia P L I - %

21 Słupek przedni (A), część górna R L III - %

22 Drzwi przednie, kompletne K R L II - %

23 Lusterko zewnętrzne R L K1R - %

24 Dach, część środkowa PR L II - %

WY - wymiana, NA - naprawa, LA - lakierowanie bez naprawy blach., TS - naprawa (uszk. średnie), TM - naprawa (uszk.mocne), SP - sprawdzenie, R - regulacja, P - pomiar, KD - dodatkowe

koszty, W - wyważenie, NS - amortyzacja %, L - lakierowanie >> I - część nowa, II - wierzchnie, III - po naprawie do 50%, IV - po naprawie pow 50%, K1R - tworzywa szt. części nowe,

K1N - tworzywa szt. części nowe, K1G - tworzywa szt. części nowe, K2 - tworzywa szt. wierzchnie, K3 - tworzywa szt. po naprawie

fotek nie mam, a teraz napisze co z grubszych rzeczy było i jka wiele (bo te wszystkie małe to ujął, ale niepokoi mnie te grubsze rzeczy)

-zderzak-urawało sie mocowanie, spekał lakier, wypadl z mocowania

-maska-zagiała sie, po rodu powganiatana

-szyba -wybita

-błotnik - zgięty odprysła farba

-lampa-urwane mocowania

-słupek wgiety w dwóch miejscach

-dach zarysowany

-psa przedni (ten plastik) peknięty

-fartuch(to metalowe za lampa zagiete

-lusterka pogiete, urwane

no i reszta tych drobnych rzeczy jak wyżej

Czy dobrze opisane są te grubsze rzeczy?? Znaczy spsob ich naprawy??

Napisano

> Po pierwsze w ubezpieczeniu mam wpisane wariant warsztat, co to i czym sie przejawia?

Naprawa np. w ASO zamiast kosztorysu. W praktyce oznacza to, żę ubezpieczyciel liczy cenę nowych części. Jeśli w takim wariancie nie zrobili Ci całki to w ASO też by całki nie było.

> W protokole mam powypisywane co mam w aucie itd. ale nie mam wpisanej nowej instalacji gazowej.

> Czy robi to różnice?

Teoretycznie miałeś obowiązek poinformować w ciągu iluś tam dni TU o wprowadzonych zmianach, ale skoro się nie czepiają to się tym nie zajmuj.

> i takei pytanie czy oni udostępnią zdjecia?? bo ch...ra nie zrobilem samemu a samochód prawie

> gotowy

Pogadaj z likwidatorem, likwidator też człowiek i może pomoże.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Naprawa np. w ASO zamiast kosztorysu. W praktyce oznacza to, żę ubezpieczyciel liczy cenę nowych

> części. Jeśli w takim wariancie nie zrobili Ci całki to w ASO też by całki nie było.

> Teoretycznie miałeś obowiązek poinformować w ciągu iluś tam dni TU o wprowadzonych zmianach, ale

> skoro się nie czepiają to się tym nie zajmuj.

> Pogadaj z likwidatorem, likwidator też człowiek i może pomoże.

> Pozdrawiam BAS

oki, chodzi o to ze instalacja była zgłoszona, w paapierach jest ale teraz jak przyszły papiery od likwidatora to nie ma ujetej

Napisano

> oki, chodzi o to ze instalacja była zgłoszona, w paapierach jest ale teraz jak przyszły papiery od

> likwidatora to nie ma ujetej

Jeśli masz potwierdzenie, że poinformowałeś TU o wprowadzonych zmianach to nie przejmuj się. Ich bałagan to ich problem a nie Twój.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> oki, chodzi o to ze instalacja była zgłoszona, w paapierach jest ale teraz jak przyszły papiery od

> likwidatora to nie ma ujetej

zgłoś, że nie ujęto instalacji gazowej auta, przedstaw rachunek w przeciwnym razie wycena wartości auta będzie zaniżona.

Ja dostałem za to przy całce dodatkowo 2tyś.

Nie licz na to, że sami wyprostują sprawę bo dla nich to na rękę, bo mniej będą musieli wypłacić.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> zgłoś, że nie ujęto instalacji gazowej auta, przedstaw rachunek w przeciwnym razie wycena wartości

> auta będzie zaniżona.

> Ja dostałem za to przy całce dodatkowo 2tyś.

> Nie licz na to, że sami wyprostują sprawę bo dla nich to na rękę, bo mniej będą musieli wypłacić.

> pozdrawiam.

Jak dzowoniłem to gośc mówi ze gaz nie ma nic do rzeczy bo nie ma całki itd.

W wycenie do lakierowania (choć nie wiem czy całkowitego) zapisane jest 7 elementów ( nie licząc jeszcze 2 które psuje cieniować) a za lakierowanaie jest łącznie 500 zł.

Co z tym zrobić??

Druga rzecz

Czy moge rządać szczegółowej wyceny?? Czyli ile za jaka rzecza sobie liczą??

Trzecia rzecz:

Likwidator jest nieuprzejmy i pytajac go o coś mówi zeby kontaktowac sie w innych sprawach z innym likwidatorem.

Czwarta sprawa

Likwidator samochód ogladał przy mnie, robił zdjecia itd, papiery pisał już gdzi einedizje bo samochód stoi gdzi einedziej niż ja mieszkam, i gdy wyjechał odemnei pojechał jeszcze raz oglądac samochód

Czy miał takie prawo? jak już raz go ze mną oglądał

Jak ugryść sprawę??

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz potwierdzenie, że poinformowałeś TU o wprowadzonych zmianach to nie przejmuj się. Ich

> bałagan to ich problem a nie Twój.

> Pozdrawiam BAS

Posiada ktoś jakies przykładowe odwołanie?

Jak powinno wyglądąc?

Chciałbym odwoływac się z powodu:

nie zawarcia w kosztorysie naprawy fartucha, naprawa zderzaka jest uwzglądniona a zderzak nie zadaja się do naprawy, oraz przeznaczone jest do lakierowania 7 elementów a koszt lakirowania 500zł

Jak takie odwołanie napisac?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.