Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima w saxo (lub ogólnie w cytrynach)

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie, czy brak czynnika w klimatyzacji skutkuje nie załączaniem sie sprężarki, inaczej mówiąc brakiem reakcji na obrotomierzu.

W megance po pstyknięciu guzikiem od klimy bylo widac wyraźny skok obrotów, pomimo tego że nie działała.

Pytam bo w zeszlym roku było ok, a w tym klima nie chodzi, ale po próbie załączenia nie ma oznak po wskazówce obrotów. I nie wiem czy jechac nabijać, czy dłubać w klimatyzacji.

Napisano

> Mam pytanie, czy brak czynnika w klimatyzacji skutkuje nie załączaniem sie sprężarki, inaczej

> mówiąc brakiem reakcji na obrotomierzu.

> W megance po pstyknięciu guzikiem od klimy bylo widac wyraźny skok obrotów, pomimo tego że nie

> działała.

> Pytam bo w zeszlym roku było ok, a w tym klima nie chodzi, ale po próbie załączenia nie ma oznak po

> wskazówce obrotów. I nie wiem czy jechac nabijać, czy dłubać w klimatyzacji.

Brak czynnika może spowodować że klimatyzacja nie wystartuje. Ja bym zaczął przede wszystkim od wizyty w warsztacie zajmującym się klimą i uzupełnił najpierw czynnik chłodzący i ewentualnie zlokalizował nieszczelność (jak jest). Jak to nie pomoże to można myśleć wtedy o "dłubaniu" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Brak czynnika może spowodować że klimatyzacja nie wystartuje. Ja bym zaczął przede wszystkim od

> wizyty w warsztacie zajmującym się klimą i uzupełnił najpierw czynnik chłodzący i ewentualnie

> zlokalizował nieszczelność (jak jest). Jak to nie pomoże to można myśleć wtedy o "dłubaniu"

Ok, dzięki. Myślałem że nawet jak czynnika nie ma to silnik obrotami powinien zasygnalizować obicążenie sprężarką, nawet jeśli klima nie działa.

Napisano

> Ok, dzięki. Myślałem że nawet jak czynnika nie ma to silnik obrotami powinien zasygnalizować

> obicążenie sprężarką, nawet jeśli klima nie działa.

Po to sa czujniki cisnienia w kazdej samochodwej klimatyzacji aby nie dopuszczac do zalaczania napedu kompresora gdy nie ma czynnika (za niskie cisnienie) lub gdy cisnienie jest za wysokie lub zbyt niska temperatura parownika.

Napisano
  • Autor

> Po to sa czujniki cisnienia w kazdej samochodwej klimatyzacji aby nie dopuszczac do zalaczania

> napedu kompresora gdy nie ma czynnika (za niskie cisnienie) lub gdy cisnienie jest za wysokie

> lub zbyt niska temperatura parownika.

Tylko że w megance w sytuacji kiedy klima byla niekompletna, silnik reagowal wzrostem obrotów silnika po naciśnięciu guzika. Przypuszczam że po prostu sprzęgło sprężarki załączało ją na pasku powodując wzrost obiciążenia. Może w cytrynie tak nie jest i stąd brak reakcji obrotów??

Napisano

15 lat jak z bicza trzasło i klima padu grinser006.gif ja co roku dobijam bo podziała do czerca i potem pada

Napisano

> Tylko że w megance w sytuacji kiedy klima byla niekompletna, silnik reagowal wzrostem obrotów

> silnika po naciśnięciu guzika. Przypuszczam że po prostu sprzęgło sprężarki załączało ją na

> pasku powodując wzrost obiciążenia. Może w cytrynie tak nie jest i stąd brak reakcji obrotów??

Jak mialem sluzbowe Megane II a ona co roku miala ubytek cisnienia to kompresor nie byl zalaczany i nie bylo zadnej zmiany obrotow silnika. Saxo reaguje poprawnie, nie ma warunkow do wlaczania napedu kompresora, wiec nie jest zalaczany a ECU silnika nie dostaje informacji o zalaczonej klimie, wiec nie podnosi obrotow jalowych.

Napisano
  • Autor

> 15 lat jak z bicza trzasło i klima padu ja co roku dobijam bo podziała do czerca i potem pada

Ha, w takim razie jadę nabijać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak mialem sluzbowe Megane II a ona co roku miala ubytek cisnienia to kompresor nie byl zalaczany i

> nie bylo zadnej zmiany obrotow silnika. Saxo reaguje poprawnie, nie ma warunkow do wlaczania

> napedu kompresora, wiec nie jest zalaczany a ECU silnika nie dostaje informacji o zalaczonej

> klimie, wiec nie podnosi obrotow jalowych.

Ok, czyli megi I miała taki ewenement ok.gif

Napisano

> Ok, czyli megi I miała taki ewenement

Może reagowała tak na włączenie się wentylatora chłodnicy na max. Wiele aut ma tak, że nawet gdy klima nie ma czynnika to po jej włączeniu wentylator rusza na max.

Napisano
  • Autor

> Może reagowała tak na włączenie się wentylatora chłodnicy na max. Wiele aut ma tak, że nawet gdy

> klima nie ma czynnika to po jej włączeniu wentylator rusza na max.

Takie efekt był kiedy tak naprawdę nie było połowy układu klimy, chłodnicy też.

Napisano

> Takie efekt był kiedy tak naprawdę nie było połowy układu klimy, chłodnicy też.

8 st.C po nabiciu klimy to norma w poliftowej I -nce? Pytam ,bo kumpel miał stara megane 96r i tam szło zmarznać. A u mnie jest tak srednio na manualu.

Napisano
  • Autor

> 8 st.C po nabiciu klimy to norma w poliftowej I -nce? Pytam ,bo kumpel miał stara megane 96r i tam

> szło zmarznać. A u mnie jest tak srednio na manualu.

Mialem przed liftową 98 r., świeżo po nabiciu temp przy kratce nawet 6 stopni na minimum (manual).

Napisano

W benzyniakach jest zapisane w kompie że ma podnieść obroty na klimie z tego tytułu że ma mniejszą moc od diesla.

Diesel nie ma nic zapisanego w kompie ,bo ma większą moc na niższych obrotach od benzyniaka.

Napisano

> W benzyniakach jest zapisane w kompie że ma podnieść obroty na klimie z tego tytułu że ma mniejszą

> moc od diesla.

> Diesel nie ma nic zapisanego w kompie ,bo ma większą moc na niższych obrotach od benzyniaka.

Ciekawe... w mojej benzynie obroty nie podnoszą się ani troszkę, w dieslu za to wyraźnie

Napisano

> Ciekawe... w mojej benzynie obroty nie podnoszą się ani troszkę, w dieslu za to wyraźnie

to dziwne ja mam renówke scenica i meganke w benzynie tu i tu podnoszą sie do 1000obr/m,a teść ma w dieslu i obroty stoją oczywiście jak włączam klime

jeżeli nie podnoszą ci sie na benzynie tzn masz coś zwalonego, poczytaj inne fora

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.