Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skarga do Rzecznika Praw Ubezpieczonych

Featured Replies

Napisano

Jest taka sytuacja:

PZU wycenia naprawę samochodu (naprawa z AC) na ponad 8 tys zł, co kwalifikuje auto do szkody całkowitej. Jednocześnie autoryzowany serwis wystawił kosztorys naprawy na niecałe 6 tys zł. PZU stwierdziło, że wycena jest zaniżona. Właściciel chce złożyć skargę do Rzecznika Praw Ubezpieczonych. Jaka jest szansa na wygranie takiej sprawy? Czy ktoś może przechodził taką drogę?

Napisano
  • Autor

> Sprawa to raczej w sądzie - RPU nie rozstrzyga takich sporów.

A co wg Ciebie rozstrzyga?

Napisano

> Dlaczego? Tzn. że nie rozstrzyga sporów to jasne, ale co stoi na przeszkodzie złożenia skargi?

Nic. ok.gif

Quote:

Właściciel chce złożyć skargę do Rzecznika Praw Ubezpieczonych. Jaka jest szansa na wygranie takiej sprawy?

Te dwa zdania zrozumiałem, jakoby on miał rozstrzygnąć. wink.gif

Napisano

> A co wg Ciebie rozstrzyga?

RPU napisze płaczliwe pisemko do TU, a potem do Ciebie, że TU kazało mu się odstosunkowac.

Tak przynajmniej było w moim przypadku. grinser006.gif

Napisano

> Te dwa zdania zrozumiałem, jakoby on miał rozstrzygnąć.

A ja zrozumiałem, że RU ma pomóc w sporze z TU. zlosnik.gif Teoretycznie jest szansa, w praktyce będzie raczej tak jak napisałeś chwilę później. zlosnik.gif

Szkoda czasu na takie przepychanki przy tak niskiej wartości sporu. Proponuję autorowi wątku wizytę u prawnika, najlepiej takiego, który zajmuje się ubezpieczeniami. IMO wystarczy jedno pismo do TU podpisane przez kompetentną osobę.

Napisano

> A ja zrozumiałem, że RU ma pomóc w sporze z TU. Teoretycznie jest szansa, w praktyce będzie raczej

> tak jak napisałeś chwilę później.

ok.gifhehe.gif

> Szkoda czasu na takie przepychanki przy tak niskiej wartości sporu.

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to sprawa jest o całkę bądź nie, a nie o kwotę jako taką.

Napisano

> Jeżeli dobrze zrozumiałem, to sprawa jest o całkę bądź nie, a nie o kwotę jako taką.

No to nawet lepiej. Całka to ulubiona pozycja seksualna ubezpieczycieli podczas dymania klienta. Wycena ASO to już dosyć mocne oparcie ale dochodzi jeszcze kwestia wiedzy co z nią zrobić. wink.gif

Napisano

> Jest taka sytuacja:

> PZU wycenia naprawę samochodu (naprawa z AC) na ponad 8 tys zł, co kwalifikuje auto do szkody

> całkowitej. Jednocześnie autoryzowany serwis wystawił kosztorys naprawy na niecałe 6 tys zł.

> PZU stwierdziło, że wycena jest zaniżona. Właściciel chce złożyć skargę do Rzecznika Praw

> Ubezpieczonych. Jaka jest szansa na wygranie takiej sprawy? Czy ktoś może przechodził taką

> drogę?

Na ile PZU wycenia wrak ?

Napisano

> Teoretycznie jest szansa, w praktyce będzie raczej tak jak napisałeś chwilę później.

Ale jak ładnie w sprawozdaniu z działalności za rok 2011 będzie wyglądać. I 2 pisma więcej w archiwum zakładowym hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.