Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zepsuty zamek w drzwiach - o co chodzi?

Featured Replies

Napisano

Witam. Jakiś tydzień temu spsuł mi się zamek w tylnych drzwiach w moim Stilo. Od zewnątrz drzwi się normalnie otwierają i zamykają, a od środka zero reakcji - jakby klamka nie była połączona z zamkiem. Czy ktoś z kolegów (lub koleżanek) miał już podobny problem i wie, co z tym zrobić? ...i czy opłaca się to robić samemu? Wszelkie porady mile widziane.

Napisano

> Witam. Jakiś tydzień temu spsuł mi się zamek w tylnych drzwiach w moim Stilo. Od zewnątrz drzwi się

> normalnie otwierają i zamykają, a od środka zero reakcji - jakby klamka nie była połączona z

> zamkiem. Czy ktoś z kolegów (lub koleżanek) miał już podobny problem i wie, co z tym zrobić?

> ...i czy opłaca się to robić samemu? Wszelkie porady mile widziane.

a blokadę rodzicielską sprawdzał

Napisano

ew. linka ci się wypięła przy klamce wewnętrznej - tak miałem ganja.gif

Napisano
  • Autor

> a blokadę rodzicielską sprawdzał

Sprawdzał. Sorry, że zapomniałem o tym wspomnieć.

> ew. linka ci się wypięła przy klamce wewnętrznej - tak miałem

Da się to jakoś bezboleśnie naprawić domowymi metodami, czy muszę się uśmiechać do mechanika?

Napisano

> Sprawdzał. Sorry, że zapomniałem o tym wspomnieć.

no to albo sadło cięgno albo dedlock odciął klamkę i się zepsuł

trzeba boczek ściągnąc i zobaczyć tak to wróżenie z fusów

Napisano
  • Autor

> trzeba boczek ściągnąc i zobaczyć tak to wróżenie z fusów

OK, jutro postaram się rozebrać boczek i popatrzeć. Ew. wrzucę zdjęcia do analizy, jeśli sam będę gupi na tą sprawę.

Jest coś na co powinienem szczególnie uważać zdejmując tylny boczek?

Napisano

> OK, jutro postaram się rozebrać boczek i popatrzeć. Ew. wrzucę zdjęcia do analizy, jeśli sam będę

> gupi na tą sprawę.

> Jest coś na co powinienem szczególnie uważać zdejmując tylny boczek?

standardowo na spinki i boczek przy odpinaniu

Napisano

> Da się to jakoś bezboleśnie naprawić domowymi metodami, czy muszę się uśmiechać do mechanika?

W zeszłym roku w maju wystawiłem auto na mocne słońce lewą stroną i po wejściu do auta już wyjść nie mogłem.

Podczas nagrzanych drzwi, pociągnięcie za klamkę spowodowało wyskoczenie pancerza z zatrzasku przy klamce.

W tym roku we święta to samo zdarzyło się z drugą stroną, też nagrzane.

Zeby temu zapobiec na przyszłość w miejscu mocowania pancerza, przykleiłem do blachy drzwi kawałek gąbki //10mm tej sztywniejszej od wygłuszeń i teraz pancerz jest dociśnięty bez szansy wyskoczenia.

Napisano
  • Autor

> standardowo na spinki i boczek przy odpinaniu

Zdejmowanie boczka utknęło w miejscu pokrętła od szyby... Jak je zdjąć? Boję się tego wyszarpnąć, żeby czegoś nie zepsuć, a ewidentnie to pokrętło nie pozwala mi zdjąć boczka.

p1160768.jpg

Napisano

> Zdejmowanie boczka utknęło w miejscu pokrętła od szyby... Jak je zdjąć? Boję się tego wyszarpnąć,

> żeby czegoś nie zepsuć, a ewidentnie to pokrętło nie pozwala mi zdjąć boczka.

pod korbką (od strony pokrętła w tym foto głębia zdjęcia) powinna być zawleczka blokująca korbkę przed przypadkowym ściągnięciem

Napisano
  • Autor

> pod korbką (od strony pokrętła w tym foto głębia zdjęcia) powinna być zawleczka blokująca korbkę

> przed przypadkowym ściągnięciem

OK, operacja się udała. Jak pisał któryś z kolegów - linka wypadła z zatrzasków i wisiała luźno - to było przyczyną. Wystarczyło ją wstawić na swoje miejsce. Dzięki za rady i szybkie odpowiedzi!

Napisano

> OK, operacja się udała. Jak pisał któryś z kolegów - linka wypadła z zatrzasków i wisiała luźno -

> to było przyczyną. Wystarczyło ją wstawić na swoje miejsce. Dzięki za rady i szybkie

> odpowiedzi!

no i to cieszy waytogo.gif

ważne że juz sprawne

a na tym cięgnie powinna być plastikowa blokada uniemożliwiająca samo-wypięcie

Napisano

> no i to cieszy

> ważne że juz sprawne

> a na tym cięgnie powinna być plastikowa blokada uniemożliwiająca samo-wypięcie

Linka (zakończenie) pewnie ma zatrzask ... bardziej chodziło o wypadnięcie pancerzyka z linką przy klamce.

Napisano
  • Autor

> Linka (zakończenie) pewnie ma zatrzask ... bardziej chodziło o wypadnięcie pancerzyka z linką przy klamce

Wyjaśniam, że linka (w osłonce) wyskoczyła z zatrzasku tuż przy klamce (nie w samej klamce, tylko w miejscu, gdzie kończy się osłonka, a zostaje goła linka przy klamce). Wystarczyło wcisnąć końcówkę osłonki spowrotem w zatrzask na swoje miejsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.