Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie działa wiatrak na chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Objawy:

Podczas normalnej jazdy jest ok.

Podczas postoju (światła, korek), na wolnych obrotach temperatura płynu idzie szybko w górę aż do czerwonej krechy.

Zrobiłem eksperyment, zatrzymałem się na parkingu, zostawiłem na wolnych obrotach i podniosłem maskę. Po jakichś 10 minutach wskażnik temperatury dobił do czerwonej krechy. Chłodnica gorąca, wiatrak ani drgnie. A chyba powinien się włączyć.

Po paruset metrach jazdy temperatura wraca do normy (wskazówka parę milimetrów od dolnej kreski)

Gdzie zacząć grzebać?

Napisano

sprawdź ręcznie na zimnym silniku czy obraca się wiatrak

jeżeli nie do wymiany elektrowentylator

jeżeli tak prawdopodobnie padła UPG

LPG masz?

Napisano
  • Autor

Co to jest UPG?

LPG nie mam.

Napisano

Po 1. sprawdź wiatrak na krótko czy działa, jak działa to albo bezpiecznik (chyba jakiś jest biglaugh.gif) albo czujnik w chodnicy, przerwane przewody albo uszkodzony i do wymiany. Jak na krótko wentyl nie działa to do wymiany wentyl :D

Napisano
  • Autor

Kurczę.. a czemu padnięta uszczelka pod głowicą może "załatwić" włączanie się wiatraka?

Przy okazji - poziom płynu w zbiorniczku OK

Napisano
  • Autor

> Po 1. sprawdź wiatrak na krótko czy działa, jak działa to albo bezpiecznik (chyba jakiś jest ) albo

> czujnik w chodnicy, przerwane przewody albo uszkodzony i do wymiany. Jak na krótko wentyl nie

> działa to do wymiany wentyl :D

Od poruszania śmigłem, bezpiecznika i kabelków zacznę... Tak mi się przypomniało że zimą samochód był u mechanika (przegląd techniczny), który przy okazji m.in. odpowietrzał układ chłodzenia i może urwał przy tym - albo zapomniał podłączyć - jakiś kabelek, bo te numery z temperaturą zaczęły się jakoś tak po tej naprawie.

Napisano

1. bezpiecznik

2. czujnik

3. wiatrak

Napisano

Bezpiecznik od wiatraka masz przy akumulatorze, jakiś taki duży.

Napisano

dokładnie tydzien temu miałem to samo. chwila postoju i temp. na czerwonym. zbiorniczek od płynu chciało rozerwac, tak bulgotało, a wiatrak ni chu chu. wszystko wskazywało na upg, lecz okazało sie, ze pękł trójnik, który wychodzi z nagrzewnicy i od niego idą 2 węze- do termostatu i do reduktora. wchodziło sobie tam powietrze i powodowało bulgotanie. cisnienie zrobiło sie takie, ze rozerwało oba węże. na szczęscie silnik nie ucierpiał.

ps. no ale ja mam lpg, wiec u Ciebie nie ma tego trójnika

Napisano

heh, u mnie zaczęło się dwa tygodnie temu od zwykłego odpowietrzenia układu bo bulgotało pod schowkiem :D

tak jak napisał oxy999, ale z drobną modyfikacją:

1. pokręć ręcznie wentylatorem czy nie ma dużego oporu (walnięte łożysko) i czy nie ma czegoś w rodzaju skokowego oporu (co może wskazywać na walnięte uzwojenie)

2. jeżeli się kręci normalnie -> zacznij od bezpiecznika, taki duży przy plusowej klemie akumulatora od strony kabiny

3. jeżeli bezpiecznik jest dobry -> sprawdź czy wentylator kręci "na krótko" - wypnij wtyczkę z włącznika/czujnika wentylatora (na dole chłodnicy od strony akumulatora) i zewrzyj styki drucikiem, jeżeli kręci to wentek jest dobry ale może być walnięty czujnik

4. Jeżeli wszystko od góry po kolei jest OK - spuść płyn (niestety frown.gif ) wykręć czujnik, zrób prowizoryczną zawieszkę ze sztywnego drutu, powieś czujnik zanurzony po kołnierz w garnku z delikatnie gotującą się wodą i sprawdź miernikiem czy "otwiera" (musi być gotująca bo czujnik ma zakres 92-87 stopni C, zalewanie wrzątkiem z czajnika nie zawsze daje dobry wynik) - jeżeli nie "otwiera" => czujnik do wymiany

EDIT:

Jeżeli wszystko jest OK - może być zakamieniona chłodnica w okolicach czujnika, ja leję tylko płyn nigdy wodę (nie odpowiadam za to co robił poprzedni właściciel wink.gif), a i tak po wykręceniu czujnika miałem na nim na oko 0,5mm osadu

skoro chodnica się grzeje raczej należy wykluczyć termostat, pytanie czy nie masz znacznych ubytków płynu, powodem takich problemów mogą być nieszczelności w układzie i w następstwie bulgotanie w okolicach czujnika wentylatora, czyli teoretycznie zbyt mała temperatura żeby czujnik się "otwarł", generalnie w chwili rozpaczy zlosnik.gif posprawdzaj węże, szczelność zbiorniczka, a dopiero na koniec czarna diagnoza czyli UPG do wymiany jak napisał DARCYK1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.