Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Leon 1P Plusy i minusy ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem Leona 1P najchętniej cupra rocznik prawdopodobnie 2006-2007. Na co zwrócić uwagę ? Jakie są bolączki silnika 2.0 16V (CDLD lub BWJ czym się różnią ?) Żre olej ? Co się wysypuje ? Mam nadzieję że pomożecie podjąć właściwą decyzję smile.gif

Napisano

> Witam.

> Zastanawiam się nad kupnem Leona 1P najchętniej cupra rocznik prawdopodobnie 2006-2007. Na co

> zwrócić uwagę ? Jakie są bolączki silnika 2.0 16V (CDLD lub BWJ czym się różnią ?) Żre olej ?

> Co się wysypuje ? Mam nadzieję że pomożecie podjąć właściwą decyzję

Użytkuje Leona 1P od ponad 2 lat i mogę coś powiedzieć na jego temat. Model jak w podpisie czyli TDI i obecnie przebieg to 111tyś km czyli zrobiłem nim 70tyś km.

Przez ten czas zepsłuła mi się jedna część - klapaka gaszenia silnika - koszt 600PLN.

Zacznę od zawieszenia, mam wersję stylance, czyli standardowe zawieszenie. Ogumienie 225/45/17 i jest dość twardo, moim zdaniem max na nasze drogi czyli cupra będzie jeszcze bardziej twarda co przy moich przebiegach dyskwalifikowałoby ten samochód = zwariowałbym od trzęsienia.

Hamulce również standard i jest w miarę dobrze choć mogłoby być lepiej. Cupra będzie hamować na pewno wyśmienicie.

Układ kierowniczy - rewelacja, jeździłem wieloma autami i z tak precyzyjnym układem nie spotkałem się w żadnym innym samochodzie, cupra ze względu na lżejszy silnik benzynowy zapewne prowadzić się będzie jeszcze lepiej.

Wnętrze - rewelacyjne fotele, dobrze trzymają na boki, nie męczą, 1500km do Paryża bez bólu. Wygłuszenie wnętrza średnie - dużo gorsze niż np. w Audi A4 czy Golfie V. Materiały tapicerki OK, deski rozdzielczej słabe ale są dobrze spasowane i nie skrzypią.

Silnik - 2.0 TDI około 170KM dla mnie rewelacja ze względu na połączenie dynamiki i ekonomi - 8,0 sek do 100km/h i średnie spalania na poziomie 6,5l/100km.

Leon 1P to z założenia sportowy samochód, cupra będzie się na pewno rewelacyjnie prowadzić, silnik jest od VW i nie słyszałem o nim złych opinii, zawieszenie na równej drodze będzie spisywać się rewelacyjnie ale jak będziesz dużo jeździł po nierównej drodze z dziurami to szybko się zniechęcisz.

PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.