Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Odklejona taśma w TID

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jest jakaś metoda przyklejenia taśmy łączącej wyświetlacz w TID z płytka elektroniki TID. W moim samochodzie odkleiła się częściowo taśma) i nie świeci pierwsza cyfra godziny.

Mam jeszcze jedno pytanie. Kupiłem dwie diody 12V w oprawkach do TID i nie świecą. Co może być przyczyna tego stanu rzeczy.

Pozdrawiam

Napisano

Taśma jest dociskana silikonowym wężykiem. Wsadź coś pod niego, żeby mocniej docisnął. Jeśli nie pomoże to spróbuj lakieru przewodzącego do naprawy ogrzewania szyby. Tylko śladowej ilości, żeby nie połączyć ścieżek.

Diody obróć o 180*.

Napisano

> Witam.

> Jest jakaś metoda przyklejenia taśmy łączącej wyświetlacz w TID z płytka elektroniki TID. W moim

> samochodzie odkleiła się częściowo taśma) i nie świeci pierwsza cyfra godziny.

Możesz podłożyć coś pod silikonową uszczelkę lub ostrożnie od góry odpowiednio rozgrzaną lutownicą z szerokim grotem zgrzać taśmę do wyświetlacza. Trzeba to robić ostrożnie, ale efekt powinien być dobry - jeden elektronik tak przy mnie naprawił identyczną usterkę w TIDzie.

> Mam jeszcze jedno pytanie. Kupiłem dwie diody 12V w oprawkach do TID i nie świecą. Co może być

> przyczyna tego stanu rzeczy.

Jeżeli żarówki działają, a problem jest tylko z diodami, to musisz zmienić biegunowość, tzn. włożyć diody obrócone o 180* w stosunku do obecnej pozycji.

Jeżeli również nie świecą żarówki, to poleciał tranzystor, którego nigdzie nie dostaniesz. Zamiennie można zastosować o jeśli dobrze pamiętam BD 136, BD 139 (npn).

Napisano
  • Autor

W obecnej chwili mam założone diody zwykłe z rezystorem i one świecą. Ale kupiłem nowe już w oprawkach na 12V i nie świecą. Biegunowość zmieniałem i nic nie pomogło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.