Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

S62B50 - nie lubi oleju...

Featured Replies

Napisano

Jazda na trasie o łącznej długości 10 km, delikatnie, bo silnik zimny, po powrocie chmura dymu spod maski, zarzygany silnik od strony korka oleju i od tegoż korka wysokości. Odczekałem, aż dym zniknie, odkręciłem korek (niby normalnie), zakręciłem starannie i w drogę. Trasa też około 10 km długości, obroty i prędkość zdecydowanie większe. Po przyjeździe, odrobina dymu spod maski (może to dopalał się wcześniej wyrzygany olej) i dwie strużki oleju na bloku silnika, idące od korka, ale krótkie i bardzo wąskie, kończyły się po około 20 cm od wlewu oleju. Na bagnecie, sprawdzonym przed i po drugiej jeździe, ubytek oleju niezauważalny. Niestety przed pierwszą jazdą nie sprawdziłem i nie wiem ile poszło na zarzyganie silnika. Szybko poszukałem w pamięci i przypomniałem sobie, że dzień wcześniej korek odkręcałem, żeby zerknąć pod niego, ot tak z ciekawości. Co Koledzy o tym sądzą? Wydaje mi się, że źle zakręciłem za pierwszym razem korek, czy to możliwe, żeby zakręcił się z oporem, niby normalnie, a jednak był nieszczelny? Dwie drobne strużki za drugim razem, czy możliwe, że to resztki oleju z zakamarków korka, które dostały się tam gdzie nie powinny z powodu złego dokręcenia? Co sprawdzić przed następną jazdą, żeby nie zrobić krzywdy Buni i nie pozbyć się kolejnej porcji oleju? Wszelkie propozycje mile widziane, z góry za nie dziękuję.

Napisano

> Jazda na trasie o łącznej długości 10 km, delikatnie, bo silnik zimny, po powrocie chmura dymu spod

> maski, zarzygany silnik od strony korka oleju i od tegoż korka wysokości. Odczekałem, aż dym

> zniknie, odkręciłem korek (niby normalnie), zakręciłem starannie i w drogę. Trasa też około 10

> km długości, obroty i prędkość zdecydowanie większe. Po przyjeździe, odrobina dymu spod maski

> (może to dopalał się wcześniej wyrzygany olej) i dwie strużki oleju na bloku silnika, idące od

> korka, ale krótkie i bardzo wąskie, kończyły się po około 20 cm od wlewu oleju. Na bagnecie,

> sprawdzonym przed i po drugiej jeździe, ubytek oleju niezauważalny. Niestety przed pierwszą

> jazdą nie sprawdziłem i nie wiem ile poszło na zarzyganie silnika. Szybko poszukałem w pamięci

> i przypomniałem sobie, że dzień wcześniej korek odkręcałem, żeby zerknąć pod niego, ot tak z

> ciekawości. Co Koledzy o tym sądzą? Wydaje mi się, że źle zakręciłem za pierwszym razem korek,

> czy to możliwe, żeby zakręcił się z oporem, niby normalnie, a jednak był nieszczelny? Dwie

> drobne strużki za drugim razem, czy możliwe, że to resztki oleju z zakamarków korka, które

> dostały się tam gdzie nie powinny z powodu złego dokręcenia? Co sprawdzić przed następną

> jazdą, żeby nie zrobić krzywdy Buni i nie pozbyć się kolejnej porcji oleju? Wszelkie

> propozycje mile widziane, z góry za nie dziękuję.

umyłbym silnik sprawdził stan oleju i przejechał jakiś odcinek trasy zajrzał pod maskę i wtedy będzie wiadomo czy dalej wypluwa olej czy nie. wink.gif

Napisano

zrobilbym tak jak kolega pisze.. tylko mozesz np przeczyscic mniejsce gdzie mozliwy jest wyciek przeczysc tez korek , i sprawdz czy uszczelka dobrze siedzi w korku. potem zrob pare km i zobacz jaki efekt...

Napisano
  • Autor

> umyłbym silnik sprawdził stan oleju i przejechał jakiś odcinek trasy zajrzał pod maskę i wtedy

> będzie wiadomo czy dalej wypluwa olej czy nie.

Tak też zrobię ok.gif Martwię się tylko, czy to nie coś poważniejszego, chociaż druga jazda nieco mnie uspokoiła. Zastanawiam się też, czy nie uszkodziłem samego korka, bo jednak przy drugiej jeździe parę kropel spod niego wypłynęło frown.gif

Napisano
  • Autor

> zrobilbym tak jak kolega pisze.. tylko mozesz np przeczyscic mniejsce gdzie mozliwy jest wyciek

> przeczysc tez korek , i sprawdz czy uszczelka dobrze siedzi w korku. potem zrob pare km i

> zobacz jaki efekt...

Gdyby to był ropniaczek, to pewnie wina by spadła na odmę, a właściwie na filtr odmy. Jednak, jak to klasycznemu "lajkonikowi", mimo zbadania kilku schematów silnika i osprzętu, nie udało mi się czegoś podobnego w moim silniku stwierdzić hmm.gif

Napisano

> Gdyby to był ropniaczek, to pewnie wina by spadła na odmę, a właściwie na filtr odmy. Jednak, jak

> to klasycznemu "lajkonikowi", mimo zbadania kilku schematów silnika i osprzętu, nie udało mi

> się czegoś podobnego w moim silniku stwierdzić

nie wiem jak to wlasnie w PB jest rozwiazane ale moj fiacik posiadal odme w PB silniku...

Ja obstawiam korek bo niechce mi sie wierzyc by cos innego moglo byc przyczyna wink.gif

Napisano

odpowietrzenie skrzyni korbowej jest w kazdym modelu wiec tu takze - moze byc przytkane i bedzie wywalal olej. Bedzie sie tez tak działo jesli ma duze "przedmuchy" czyli słabe pierścienie, ale ja sie nie znam grinser006.gif no i generalnie jesli by "wywalał" olej to pluł by tez przez bagnet.

Napisano
  • Autor

> odpowietrzenie skrzyni korbowej jest w kazdym modelu wiec tu takze - moze byc przytkane i bedzie

> wywalal olej. Bedzie sie tez tak działo jesli ma duze "przedmuchy" czyli słabe pierścienie,

> ale ja sie nie znam no i generalnie jesli by "wywalał" olej to pluł by tez przez bagnet.

Kompresja na wszystkich garkach sprawdzona, równa, a wartości, prawidłowe, powiedziałbym "fabryczne". Rurka i gniazdo bagnetu suchutkie jak pieprz. Gdzie szukać odmy, schematy nic mi nie mówią niewiem.gif

Napisano

> "fabryczne". Rurka i gniazdo bagnetu suchutkie jak pieprz. Gdzie szukać odmy, schematy nic mi

> nie mówią

Numery czesci 11151406788 and 11151406789. Wyczytalem na zachodnim forum ze to czesty przypadek, pomaga zakup korka od M3

Napisano
  • Autor

> Numery czesci 11151406788 and 11151406789. Wyczytalem na zachodnim forum ze to czesty przypadek,

> pomaga zakup korka od M3

Dzięki za numery części, coś tam mi się rozjaśniło w głowie ok.gif Korek z M3, ale z modelu E36 czy E46, czy to wszystko jedno?

Napisano

> Dzięki za numery części, coś tam mi się rozjaśniło w głowie Korek z M3, ale z modelu E36 czy E46,

> czy to wszystko jedno?

e46 (podac nr czesci?) do tego dajesz dwie uszczelki gumowe i niema opcji zeby ciekło - przynajmniej tak piszą w necie

Napisano
  • Autor

> e46 (podac nr czesci?) do tego dajesz dwie uszczelki gumowe i niema opcji zeby ciekło -

> przynajmniej tak piszą w necie

Będę bardzo wdzięczny za nr 20.GIF

Napisano

> Będę bardzo wdzięczny za nr

11 12 1405452

11-12-7-832-157

tu masz caly temat o cieknacych korkach w m5

klik

i dla smaku:

11121405452.jpg

Napisano

moze i moze ale u niego pewnie korek cieknie grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.