Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Plamy na zewnętrznej części szyby przy włączonej klimie

Featured Replies

Napisano

Mam NB 1,6 MultiJet i zauważyłem (zreszta już w zeszłym roku ale zapomniałem o tym), że przy włączonej klimatyzacji, przy takiej pogodzie jaka jest teraz pojawiają się, na zewnętrznej części szyby, w miejscu na które leci powietrze z dmuchaw, plamy - zapewne pary.

Wydaje mi się, że dzieje się tak, gdy jadę, a właściwie stoję w mieście, ale w innych samochodach takiego czegoś nie zauważyłem.

Czy tak sie dzieje w każdym samochodzie z klimą czy może w NB, a może tylko u mnie ?

Napisano

> Czy tak sie dzieje w każdym samochodzie z klimą czy może w NB, a może tylko u mnie ?

Ja też tak kilka razy miałem jak włączyłem klimę na maksa... Dzieje się to zwykle wtedy, jak na zewnątrz jest gorąco i dość parno. To chyba tylko objaw tego, że Twoja klimatyzacja działa sprawnie ok.gif

Napisano

> Mam NB 1,6 MultiJet i zauważyłem (zreszta już w zeszłym roku ale zapomniałem o tym), że przy

> włączonej klimatyzacji, przy takiej pogodzie jaka jest teraz pojawiają się, na zewnętrznej

> części szyby, w miejscu na które leci powietrze z dmuchaw, plamy - zapewne pary.

> Wydaje mi się, że dzieje się tak, gdy jadę, a właściwie stoję w mieście, ale w innych samochodach

> takiego czegoś nie zauważyłem.

> Czy tak sie dzieje w każdym samochodzie z klimą czy może w NB, a może tylko u mnie ?

może mój post jest mało techniczny, ale zauważ, że jak w upalny dzień wyjmiesz sobie butelkę zimnego piwa z lodówki, to też na zewnętrznej stronie butelki skrapla się woda. Zasada ta sama - zewnątrz gorąco - w środku zimno wink.gif

Napisano
  • Autor

Mam taka nadzieję, że jest to właśnie oznaka dobrze działającej klimy smile.gif

> może mój post jest mało techniczny, ale zauważ, że jak w upalny dzień wyjmiesz sobie butelkę

> zimnego piwa z lodówki, to też na zewnętrznej stronie butelki skrapla się woda. Zasada ta sama

> - zewnątrz gorąco - w środku zimno

Zauważam dość często taka właściwość smile.gif

Poprostu nigdy, poza moim samochodem, nie spotkałem się z czymś takim. Faktem jest, że chyba nikt tak nie chłodzi jak ja smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nawiewu na szybe nie masz ustawionego ?

Mam na szybę, lepiej mi się funkcjonuje niż wtedy gdy wieje po klacie smile.gif szyi i głowie..

Napisano

> Mam na szybę, lepiej mi się funkcjonuje niż wtedy gdy wieje po klacie szyi i głowie..

To już masz odpowiedź dlaczego Ci paruje szyba.

Napisano

> Mam na szybę, lepiej mi się funkcjonuje niż wtedy gdy wieje po klacie szyi i głowie..

Jak koledzy juz wyzej napisali, duza roznica temp i duza wilgotnisc powietrza. Mozesz zawsze dac wiekszy nadmuch i wspierac sie mieszaniem z cieplym powietrzem. Oba zabiegi podwyższą temp powietrza na wylocie z kratek. Oczywiscie zalezy jak zimno lubisz smile.gif

PS na jakim biegu/sile nadmuchu ustawiasz to klime na szybe?

Napisano
  • Autor

> PS na jakim biegu/sile nadmuchu ustawiasz to klime na szybe?

Najczęściej chodzi na zero (jak już jest chłodno) i tu pytanie czy na "0" tez powinna klima dmuchać bo u mnie tak jest.

Napisano

> Najczęściej chodzi na zero (jak już jest chłodno) i tu pytanie czy na "0" tez powinna klima dmuchać

> bo u mnie tak jest.

Jak masz ustawioną pozycję 0 bez włączonej klimatyzacji to nic nie dmucha. Po włączeniu klimatyzacji, wentylator startuje sam i pracuje na 1 pozycji, chociaż pokrętło ustawione jest nadal na pozycję 0.

Tak jest oczywiście w klimatyzacji manualnej.

Napisano

>chociaż pokrętło ustawione jest

> nadal na pozycję 0.

> Tak jest oczywiście w klimatyzacji manualnej.

W automatycznej jest podobnie. Nie możliwości wyłączenia wiatraka przy włączonej sprężarce. Logiczne - inaczej układ by zamarzł spineyes.gif chyba...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.