Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Help - łożyskowanie górnego wału kierownicy - rozwiązane

Featured Replies

Napisano

Może komuś się przyda.

Zaczęło dziś coś mocno tam szurać przy skręcaniu - tuż pod osłoną przełącznika zespolonego. Wóz jakiś czas był w warsztacie blacharskim i osłona była zdjęta, więc pewnie się tam syfa napchało.

I teraz pytanie - Uno 1,4 1994 rok, jak tam jest łożyskowany wał - na tulejach, czy na łożyskach? Bo w katalogu IC dla 1,4 nie ma górnej części kolumny, za to w 1,3 występują i łożyska i tuleje.

Pytanie pomocnicze - czy to się może zatrzeć i jest w stanie zablokować kierownicę, czy będzie tylko umęczliwe? Chodzi mi o stopień pilności wymiany tych elementów, jakiekolwiek one są.

Edit: pytania uzupełniające.

Wybebeszyłem górną część wałka z obudową. Wałek się kręci bez oporów i hałasów bo nie ma obciążenia. Przed wymontowaniem obudowy zdjąłem przełącznik zespolony, żeby wyeliminować go jako źródło tarcia i nic, burczało dalej.

Wałek się suwa w obudowie, ale nie da wyjąć, mimo że końce są stoczone na mniejszą średnicę niż korpus. Czy trzeba do tego zdemontować stacyjkę? Pytam, bo musiałbym naciąć diaxem oberwane łby śrub, więc jeżeli nie trzeba, to po co. A z kolei nie wiem, czy można to ciągnąć ściągaczem na siłę, bo nie mam dokładnego rysunku przekroju wałka i obudowy, tylko złożeniowy z książki naprawczej, sugerujący że na wałku po środku jest zgrubienie.

No i rozwiązanie.

Okazało się, że problem nie leżał w łożyskach wałka kierowniczego - tak, tam są łożyska wałeczkowe, bez wewnętrznej bieżni, jest nią sam wałek. Przy okazji dołożyłem im towotu.

Problem wziął się stąd, że po prostu cała górna część wałka z tuleją w której chodzi, nieco się wsunęła w stronę deski (po latach jeżdżenia przesunęła się na śrubach regulacyjnych). I jej koniec obcierał o brzeg górnego krzyżaka wałka. Dopiero po demontażu wałka i obejrzeniu krzyżaka zobaczyłem na nim wyraźne śladu obcierki.

Mnie to kosztowało demontaż całego wałka, co nieco czasu zajęło (bo i przełącznik zespolony trzeba było wyjąć, czyli i kierownicę zdjąć). Jakby ktoś miał takie objawy, niech poluzuje lekko cztery śruby mocujące tuleję wałka kierownicy do belki karoserii i podciągnie ją 2-3 mm w stronę kabiny, nie zapominając potem dociągnąć śrub - zajmie mu to jakieś 60-120 sekund, w stosunku do moich ponad dwóch godzin szukania przyczyny.

Napisano
  • Autor

> ja bym to wrzucil do manuala na fiatuno.pl

Nie mam nic przeciwko, jeżeli ktoś to zrobi.

Jeszcze jedno - hałas tak się niósł po tulei, że byłem przekonany iż hałasuje górne łożysko, a to było obcieranie na dole tulei smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.