Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypłukany lakier z progów

Featured Replies

Napisano

Ostatnio porządnie umyłem auto. Zajrzałem pod spód i doznałem szoku gdy odkryłem, że cały lakier z progów został dosłownie wypłukany - miejscami była goła blacha. Także punktowo zaczęła odłazić konserwacja w miejscach gdzie podnosi się auto. Dodatkowo wyjąłem gumowe zaślepki i zauważyłem, że na rantach otworów zaczęła już pojawiać się rdza (pewnie dlatego, że gromadzi się tam cały syf i trzyma wilgoć).

Progi już zrobiłem, dwa razy podkład, na to podwójna warstwa lakieru. Od strony podłogi dałem konserwacje. Gumowe zaślepki włożyłem z powrotem, ale na konserwacji, żeby nie dostawał się tam syf spod kół. Właściwie, to nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale chyba do środka progów nie dostaje się woda? W każdym razie byłoby to dość dziwne.

Czy zauważyliście podobną sytuację w swoich Pandach? Czy tylko mój egzemplarz jest jakiś felerny. Auto stosunkowo młode, a tu już taka niemiła niespodzianka... frown.gif

Auto z 2003r., stan licznika 104tys. km.

Dodam jeszcze, że w moim poprzednim aucie - miałem Cinquecento rdza dopiero zaczęła się pojawiać po 17 latach. Myślałem, że po Pandzie będę mógł spodziewać się tego samego.

Napisano

> Ostatnio porządnie umyłem auto. Zajrzałem pod spód i doznałem szoku gdy odkryłem, że cały lakier z

> progów został dosłownie wypłukany -

nie wyplukany a wypiaskowany

zwyczajnie tak piach syf i smieci spod kol przednich leca ze zdziera lakier z progow

albo zakladasz cos co pieknie sie nazywa blotochron albo folia przezroczysta i oklejasz (w toyotach tak bywa robione)

Napisano
  • Autor

> nie wyplukany a wypiaskowany

> zwyczajnie tak piach syf i smieci spod kol przednich leca ze zdziera lakier z progow

> albo zakladasz cos co pieknie sie nazywa blotochron albo folia przezroczysta i oklejasz (w

> toyotach tak bywa robione)

Chlapacz raczej odpada, bo trzeba pewnie robić dziury w błotniku. A to znowu może się przyczynić do powstawania rdzy.

Najlepsza chyba będzie folia. Fiat odstawił piękną fuszere... W innych autach i to starszych nie zaobserwowałem takich "niespodzianek".

Napisano

> Chlapacz raczej odpada, bo trzeba pewnie robić dziury w błotniku. A to znowu może się przyczynić do

> powstawania rdzy.

> Najlepsza chyba będzie folia. Fiat odstawił piękną fuszere... W innych autach i to starszych nie

> zaobserwowałem takich "niespodzianek".

niekoniecznie ja mam chlapacze przykręcane do plastikowego nadkola czterema wkrętami i jest waytogo.gif

Napisano

> niekoniecznie ja mam chlapacze przykręcane do plastikowego nadkola czterema wkrętami i jest

jeśli nie trą o lakier to git bo ja zdjalem swoje po jakims czasie i to co zobacyzlem to masakra, lakier darty do gołej blachy, muse sie za to wziac i zrobic bo nie wyglada to fajnie ...

Napisano

> jeśli nie trą o lakier to git bo ja zdjalem swoje po jakims czasie i to co zobacyzlem to masakra,

> lakier darty do gołej blachy, muse sie za to wziac i zrobic bo nie wyglada to fajnie ...

Ja przed przykręceniem chlapaków przykleiłem taśmę ochronną w miejscu styku chlapaka z błotnikiem. Mam tak dwa lata na razie nic nie widać ale też nie odkręcałem ich aby zajrzeć pod spód.

Napisano
  • Autor

Jeżeli da się przykręcić chlapacze do nadkola, to chyba je założę.

W internecie oferują też gumowe chlapacze np. tu http://moto.gratka.pl/tresc/fiat-panda-chlapacze-gumowe-komplet-4-sztuk-9629271.html

Tylko nie wiem jak one się sprawują w praktyce, tym bardziej, że chciałbym je przykręcić do nadkola. Na pewno gumowe nie będą zdzierały lakieru.

Napisano

> Jeżeli da się przykręcić chlapacze do nadkola, to chyba je założę.

> W internecie oferują też gumowe chlapacze np. tu

> http://moto.gratka.pl/tresc/fiat-panda-chlapacze-gumowe-komplet-4-sztuk-9629271.html

> Tylko nie wiem jak one się sprawują w praktyce, tym bardziej, że chciałbym je przykręcić do

> nadkola. Na pewno gumowe nie będą zdzierały lakieru.

odpusc sobie szkoda zachodu

oklej folia przezroczysta i bedziesz mial z glowy

chlapaki tylko w zimie bedziesz patrzyl czy pourywales czy nie a i non stop bedziesz wozil ze soba cala mase zamarznietego blota

jezlei chesz zabezpieczyc to oklej folia - i tak najpierw musisz u kogos zrobic to co zostalo wypiaskowane i tak

Napisano

> Jeżeli da się przykręcić chlapacze do nadkola, to chyba je założę.

> W internecie oferują też gumowe chlapacze np. tu

> http://moto.gratka.pl/tresc/fiat-panda-chlapacze-gumowe-komplet-4-sztuk-9629271.html

> Tylko nie wiem jak one się sprawują w praktyce, tym bardziej, że chciałbym je przykręcić do

> nadkola. Na pewno gumowe nie będą zdzierały lakieru.

Będą, też mialem gumowe.

Jak Rejmi pisał oklej folia przeźroczystą i bedziesz zadowolony.

Pamiętaj, że między gumę a lakier zawsze piasek jakiś się dostanie.

Napisano
  • Autor

> jezlei chesz zabezpieczyc to oklej folia - i tak najpierw musisz u kogos zrobic to co zostalo

> wypiaskowane i tak

To co było wypiaskowane zrobiłem już we własnym zakresie. Dwa razy podkład, potem na to podwójna warstwa lakieru. Wyszło ok. A od strony podłogi dwa razy pomalowałem konserwacją, podkład oczywiście też był.

Hmm... czyli zostaje chyba folia. Jaką polecacie?

Napisano

> To co było wypiaskowane zrobiłem już we własnym zakresie. Dwa razy podkład, potem na to podwójna

> warstwa lakieru. Wyszło ok. A od strony podłogi dwa razy pomalowałem konserwacją, podkład

> oczywiście też był.

> Hmm... czyli zostaje chyba folia. Jaką polecacie?

przezroczysta gruba i elastyczna

firmy Ci nei podpowiem

ale najprosciej chyba pojsc do sklepu papierniczego i pomacac popatrzec

Napisano

> To co było wypiaskowane zrobiłem już we własnym zakresie. Dwa razy podkład, potem na to podwójna

> warstwa lakieru. Wyszło ok. A od strony podłogi dwa razy pomalowałem konserwacją, podkład

> oczywiście też był.

> Hmm... czyli zostaje chyba folia. Jaką polecacie?

przykładowo Oracle, odrysować kształt od profilu chlapacza i dać 5mm więcej, Panda 140kkm i jest dobrze, Punto 2fl 160kkm i bez piaskowania zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.