Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kolektor

Featured Replies

Napisano

witam Panowie szybkie pytania

1.Czy kolektor 4-2-1 bądź 4-1 da coś w niemodzonym silniku 1.2 16v?prosiłbym o obszerniejszą odpowiedź niż tylko tak lub nie zlosnik.giforaz ewentualne różnice przyrostowe między -4-2-1 a 4-1 o ile takowe występują

2 Czy filtr stożkowy ma sens w niemodzonej jednostce?

Dodam że na chwilę obecną jedyny mod jaki w chodzi w grę to porting i jeśli można prosiłbym was o ewentualne uwzględnienie tego modu przy odpowiedzi na moje pytania.

z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Napisano

> witam Panowie szybkie pytania

> 1.Czy kolektor 4-2-1 bądź 4-1 da coś w niemodzonym silniku 1.2 16v?prosiłbym o obszerniejszą

> odpowiedź niż tylko tak lub nie oraz ewentualne różnice przyrostowe między -4-2-1 a 4-1 o ile

> takowe występują

> 2 Czy filtr stożkowy ma sens w niemodzonej jednostce?

> Dodam że na chwilę obecną jedyny mod jaki w chodzi w grę to porting i jeśli można prosiłbym was o

> ewentualne uwzględnienie tego modu przy odpowiedzi na moje pytania.

> z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

1. Tak da, zakładając, że reszta wydechy będzie chociaż bardziej przelotowa. Do charakterystyki silnika 1.2 16V zdecydowanie 4w1 bo silnik żyje głównie górą, i tą górę poprawi - lepiej się będzie wkręcał, jeśli wydech dobrze poradzi sobie z usprawnieniem procesu wymiany mieszanki. Zatem kup to 4w1 i zrób coś z resztą (kat RACZEJ pa pa i do tego np 2 sensowne przeloty z czego pierwszy o możliwie dużej pojemności).

2. Jeżeli już zrobisz wydech to sam filtr nieco poprawi napełnianie bo pozwala na troszkę 'żwawszy' przepływ to i da inny, sympatyczniejszy dźwięk, to na pewno.

Jak już robisz porting, to do wyżej wymienionych rzeczy będzie lepiej, i zaraz się prosi, powiedzmy stage 2, w postaci wałków, można dać większą przepustnicę, i np. zmienić krzynkę na krótszą i odelżyć trochę zamach.

Tym sposobem po małym strojeniu dobrze ponad 90 km będzie i na pewno miły moment, szczególnie na górze ok.gif

O zasadności ponoszenia kosztów w stosunku do efektów nie pisaliśmy więc nie zaczynajmy. Liczy się fun waytogo.gif

Napisano
  • Autor

z tym przelotem to trochę lipa bo nie chcę mieć hałasu w samochodzie,kata mogę wywalić bo to nie problem myślałem żeby 4-1zrobić w fi 50 i całość tak pociągnąć z zachowaniem 2 tłumików.

jakie wałki należało by tam wsadzić(jakieś namiary miele widziane)

przepustnica też jak najbardziej wchodzi w rachubę jednak nie chcę robić z samochodu wyścigówki ma ono służyć do jazdy na co dzień i zapewnić optymalne spalanie

Napisano

> z tym przelotem to trochę lipa bo nie chcę mieć hałasu w samochodzie,kata mogę wywalić bo to nie

> problem myślałem żeby 4-1zrobić w fi 50 i całość tak pociągnąć z zachowaniem 2 tłumików.

> jakie wałki należało by tam wsadzić(jakieś namiary miele widziane)

> przepustnica też jak najbardziej wchodzi w rachubę jednak nie chcę robić z samochodu wyścigówki

> ma ono służyć do jazdy na co dzień i zapewnić optymalne spalanie

punto 1.1 ?

Napisano
  • Autor

nie tutaj akurat mowa o 1.2 16v

Napisano

> nie tutaj akurat mowa o 1.2 16v

przepustnica pod kolektor plastikowy z 1.6 16V

Napisano
  • Autor

> przepustnica pod kolektor plastikowy z 1.6 16V

a co w ogóle daje ta przepustnica?wiadomo że większy dopływ powietrza ale jak to się ma do reszty?czy krokowy podejdzie z 1.6?

z jakim kosztem muszę się liczyć przy ewentualnym strojeniu?

Napisano

> a co w ogóle daje ta przepustnica?wiadomo że większy dopływ powietrza ale jak to się ma do

> reszty?czy krokowy podejdzie z 1.6?

> z jakim kosztem muszę się liczyć przy ewentualnym strojeniu?

Da więcej przy głowicy przyzbrojonej, aby na wysokich obrotach więcej powietrza pociągnąć. Ale to już jakby 2ga rzędna sprawa w stosunku do samych wałków.

Masz tu trochę to wyboru, rodzime Świątek, Kałuża, Chojnacki może, Rewar.... lub poważnie czyli Catcams, Pipercams, Colombo&Bariani itd

Koszty strojenia to w sumie pozycja która pojawi się właśnie przy wałkach i, najlepiej wtedy, obrobionej głowicy i przepustnicę dorzucasz i robisz działasz.

Co do przelotu w zupełności ogarniesz wsio na fi 45 i będzie akurat nie za głośno. Tłumiczki różne są w tym rozmiarze, jak masz kumatego majstra to i 3 przeloty sensownie zmieści.

Napisano
  • Autor

> Da więcej przy głowicy przyzbrojonej, aby na wysokich obrotach więcej powietrza pociągnąć. Ale to

> już jakby 2ga rzędna sprawa w stosunku do samych wałków.

> Masz tu trochę to wyboru, rodzime Świątek, Kałuża, Chojnacki może, Rewar.... lub poważnie czyli

> Catcams, Pipercams, Colombo&Bariani itd

> Koszty strojenia to w sumie pozycja która pojawi się właśnie przy wałkach i, najlepiej wtedy,

> obrobionej głowicy i przepustnicę dorzucasz i robisz działasz.

> Co do przelotu w zupełności ogarniesz wsio na fi 45 i będzie akurat nie za głośno. Tłumiczki różne

> są w tym rozmiarze, jak masz kumatego majstra to i 3 przeloty sensownie zmieści.

nie orientujesz się jakie mogą być ceny dwóch wałków sportowych tych oznaczonych gt na stronie Świątka bo niema tam nigdzie cennika?

3przeloty?dobrze rozumiem przelot to usuniencie wszytskich tłumików? i przy ukl.wydech.bez tłumika na fi 45 nie będzie głośno?!

Napisano

> 3przeloty?dobrze rozumiem przelot to usuniencie wszytskich tłumików? i przy ukl.wydech.bez tłumika

> na fi 45 nie będzie głośno?!

usunac seryjne, wstawic tlumiki przelotowe. Napewno bedzie głosniej niz w serii.

Napisano
  • Autor

tłumik przelotowy ma coś w środku czy tylko pusta puszka?

Napisano

> tłumik przelotowy ma coś w środku czy tylko pusta puszka?

Tak jak pokazał kolega. A co do głośności... przy tej średnicy i kilku puszkach jest naprawdę do przyjęcia. Dla porówniania tak Ci to powiem, duży fiat miał 2 tłumiki przelotowe, i jeździły nim całe pokolenia.

Zatem da się, choć sporo zależy oczywiście od samego silnika.

Jak dobrze dobierzesz będzie milej dla ucha, bo taka prawda, szczególnie przy 16V, a jak nie przesadzisz z za dużą średnicą, nie dasz wielkiego komina z tyłu, i będzie odcinek od ostatniego tłumika za krótki, to spokojnie mogę powiedzieć, że przelot może być naprawdę komfortowy,

Cen wałków u Świątka nie znam, jednak strzelam, ze cena wałka oscyluje w granicach 800-900 złotych za 8V i gdzieś 1300-1400pln za komplet do 16V

Napisano
  • Autor

może zadam trochę głupie pytanie ale czy przeróbka ori tłumików wchodzi w rachubę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.