Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana pierścieni i wróżby z tłoków ;)

Featured Replies

Napisano

Może zacznę od początku. Kiedyś pisałem na forum o zbyt dużym zużyciu oleju w silniku. Było to tak na oko jakieś 0.25l na zbiornik paliwa czyli jakieś 500km. Na silniku owszemn były wycieki z pod miski olejowej, głowicy i pokrywy zaworów (czyli prawie wszędzie wink.gif ) Nie wiem jednak czy były by to aż takie duże wartości dające aż takie zużycie oleju jakie podałem wcześniej. Acha żadnych plam pod autem sobie nie przypominam.

Do rzeczy. Jak w temacie ... przymierzam się do remontu silnika, a właściwie częściowo to go już zrobiłem wink.gif Fotka w załączniku. Tak wyglądają tłoki ... Komory spalania bły prawie identycznie jesli chodzi o nagar a jedynie zawór wydechowy na 1 tłoku był nieco inny (czarny nagar zamiast szaro-brązowego)

Czy na tej podstawie jesteście w jakiś magiczny sposób ocenić czy któryś z pierścieni olejowych (pozostałe ok bo kompresja ok 13 na wszystkich) nie trzyma?? Autko przed rozbiórką nieco kopciło ale to generalnie przed rozgrzaniem.

Nie chciałbym robić wszystkich 4 bo będą to zbyt duże koszty bo zaraz też się okaże że mogę kupić silnik prawie nówkę.

Dopomożecie cosik?? Czy jest sens w ogóle robić pierścienie przy takim stanie silnika.

post-10578-1435251321769_thumb.jpg

Napisano

Na takim zdjeciu nic nie widac wink.gif

Na gładzi cylidrów masz slady po honowaniu? Cz w GMP tłoka, masz jakis uskok na gladzi cylindrów? Moze pierscienie olejowe sa zapieczone, lub tez wszystko jest w porzadku. Poranne dymienie po odpaleniu moglo byc spowodowane zuzytymi uszczelniaczami zaworowymi.

Napisano
  • Autor

> Na takim zdjeciu nic nie widac

Znaczy się zę za małe czy że np nie taki kąt patrzenia ??

> Na gładzi cylidrów masz slady po honowaniu? Cz w GMP tłoka, masz jakis uskok na gladzi cylindrów?

Gładzie są czyste jak pupcia mojego rocznego dziecka wink.gif Żadnych progów ani otarć. Jedynie co na gładzi jest to jakieś 0.5cm od góry jest lekki nagar taki sam jak był na komorach spalania

> spowodowane zuzytymi uszczelniaczami zaworowymi.

Ti było robione wcześniej więc to napewno nie to ...

Napisano

> To było robione wcześniej więc to napewno nie to ...

Wymieniłeś prowadnice? Ja kiedyś w Scorpio wymieniłem same uszczelniacze i pomogło na 2 tyś km. Możesz mieć zapieczone lub pęknięte pierścienie olejowe. Ja bym je profilaktycznie wyjął i wyczyścił i może nawet wymienił bo oleju bierze dużo.

Ze zdjęć to ciężko powróżyć. Jeśli masz ślady honowania i nie ma rys to gładzie są w dobrym stanie. Tam gdzie masz nagar na zaworze może popuszczać uszczelniacz.

Napisano
  • Autor

> Wymieniłeś prowadnice? Ja kiedyś w Scorpio wymieniłem same uszczelniacze i pomogło na 2 tyś km.

Uśśśś teraz żeś mnie zastrzelił ... nie wiem. Powiem tak facet który robił uszczelniacze miał powiedziane że robimy to dlatego że bierze olej więc chyba powinien kumać o co biega.

> Możesz mieć zapieczone lub pęknięte pierścienie olejowe.

A jak by były pęknięte to nie było by rys na gładziach. chyba że miałbym takiego pecha że pękł i tam sobie siedzi ...

> Ja bym je profilaktycznie wyjął i wyczyścił i może nawet wymienił bo oleju bierze dużo.

No właśnie wymiana samych olejowych to chyba nie ma sensu ?? Trza by wszystkie robić prawda ??

> Tam gdzie masz nagar na zaworze może popuszczać uszczelniacz.

No to na 4 cyl by pouszczał tylko bo co prawda nagar to był wszędzie ale na wydechowym był inny niż na pozostałych cyl.

Napisano

> A jak by były pęknięte to nie było by rys na gładziach. chyba że miałbym >takiego pecha że pękł i

> tam sobie siedzi ...

U mnie pekł tlok i pierscienie (c16nz), na gładzi cylindra nie bylo uszkodzen

> No właśnie wymiana samych olejowych to chyba nie ma sensu ?? Trza by >wszystkie robić prawda ??

Prawda. Placiłem okolo 35zl na komplet na 1 tlok.

> No to na 4 cyl by pouszczał tylko bo co prawda nagar to był wszędzie ale na wydechowym był inny niż

> na pozostałych cyl.

Ja bym jednak wyjal te tloki i sie upewnil.

Napisano

A co to za problem zdjąć miskę i odkręcić tłoki od wału i wyjąć górą.

Zobaczysz jak wyglądają panewki i od razu proponuje wymienić wszystkie pierścionki.

PS. dokładnie sobie wszystko wypieścisz z nagaru syfu - będziesz miał silniczek jak nowy.

Napisano
  • Autor

Dobra przekonaliście. mnie. Chyba wyjme chociaż na razie 1 i zobacze jak jest.

Teraz tylko pytanie. Wyjme i wyczyszcze. Na cos trza zwrocic uwage przy zdejmowaniu/zakladaniu tłoków? Są jakieś połapki o których trza pamietać?

Da sie zalożyc to samo tak samo? Oczywiście wiadomo że panewki i tłoki w te same miejsca idą.

Napisano

Według wszystkich mądrych książek i serwisów oraz mechaników - jak już wyjmiesz tłoki to grzechem jest nie wymienić pierścieni na nowe.

Oczywiście decyzja nalezy do Ciebie.

Komplet pierscieni Goetze to koszt około 120 zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.