Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesle Chevroleta

Featured Replies

Napisano

Czy wiecie, że nowe diesle które montowane są teraz w Cruze i nowej Captivie są na licencji silników Toyoty. VM Motori zrobiło papa. Chodzi mi o silniki o pojemności 1998 ccm w Cruze i 2231ccm w Captivie.

Napisano

> Czy wiecie, że nowe diesle które montowane są teraz w Cruze i nowej Captivie są na licencji

> silników Toyoty. VM Motori zrobiło papa. Chodzi mi o silniki o pojemności 1998 ccm w Cruze i

> 2231ccm w Captivie.

Jakiej Toyoty? W nowym jest 16V i lancuh rozrzadu. IMO ten sam silnik.

Napisano
  • Autor

> Jakiej Toyoty? W nowym jest 16V i lancuh rozrzadu. IMO ten sam silnik.

Chociażby 2,2 Z RAV 4

Napisano

> Jakiej Toyoty? W nowym jest 16V i lancuh rozrzadu. IMO ten sam silnik.

Ten sam to chyba nie, bo miał być DOHC zamiast SOHC (inny układ zaworów i inna komora spalania), ale to info o Toyocie lekko mnie zaskakuje, zwłaszcza, że na szybko nic nie znalazłem na ten temat.

Nie jest czasami tak, że VM zrobiło silnik zarówno dla Toyoty, jak i GM? smile.gif

Napisano

2.2 pominmy.

Vm Motori RA 420 SOHC

2.0 L (1,991 cc/121.5 cu in) I4, with four valves-per-cylinder and common-rail direct fuel injection. Produced by GM Daewoo.

Applications:

Chevrolet Cruze, power: 110 kW (150 PS), torque: 320 N·m (240 lb·ft)

Chevrolet Captiva, power: 110 kW (150 PS), torque: 320 N·m (240 lb·ft)

na temat tych nowych nie moge znalezc info.

Napisano

> Nie jest czasami tak, że VM zrobiło silnik zarówno dla Toyoty, jak i GM?

IMO to najbardziej prawdopodobne. Jestem w pracy wiec nie mam jak poszukac. Po pracy do tego usiade.

Napisano

> Czy wiecie, że nowe diesle które montowane są teraz w Cruze i nowej Captivie są na licencji

> silników Toyoty. VM Motori zrobiło papa. Chodzi mi o silniki o pojemności 1998 ccm w Cruze i

> 2231ccm w Captivie.

No zacznijmy szukac, gdzie jest ten silnik, bo GM zgupial i do A20DMH czyli do 163KM diesla z Cruze'a i Captivy za filtr oleju silnikowego, powtarzam SILNIKOWEGO chce w ASO ponad 340 zł !!!!

Kolega kamix to juz przetestowal a ja obdzwonilem wszystkich kumpli w ASO i to potwierdzili.

Napisano

> No zacznijmy szukac, gdzie jest ten silnik, bo GM zgupial i do A20DMH czyli do 163KM diesla z

> Cruze'a i Captivy za filtr oleju silnikowego, powtarzam SILNIKOWEGO chce w ASO ponad 340 zł

> !!!!

> Kolega kamix to juz przetestowal a ja obdzwonilem wszystkich kumpli w ASO i to potwierdzili.

Niestety zadnego info nei znalazlem. Jedyne co jest dostepne w necie to, ze 160KM to po prostu inna wersja 150KM. IMO GM rozwinal ten silnik stosujac inna glowice i lancuch rozrzadu. Niestety innego info nie ma.

Na wiki VM Motori robil tez silniki dla Kia/Hyundai. Czy on aby nie jest taki sam?

Wg wiki to ten sam hmm.gif

jakiś tekst

Napisano

> wersja 150KM. IMO GM rozwinal ten silnik stosujac inna glowice i lancuch rozrzadu.

Jeśli nawet tylko tyle, to nie jest mało. Pozornie pociąga to (lub może pociągać) za sobą sporo innych zmian.

> Na wiki VM Motori robil tez silniki dla Kia/Hyundai. Czy on aby nie jest taki sam?

Generalnie tak, ale napęd rozrządu jest chyba łańcuchem.

Napisano

> Jeśli nawet tylko tyle, to nie jest mało. Pozornie pociąga to (lub może pociągać) za sobą sporo

> innych zmian.

Jednak nigdzie nie znalazlem zakresu tych zmian.

> Generalnie tak, ale napęd rozrządu jest chyba łańcuchem.

Ciekawe czy filtr paliwa bedzie sie nadawal. Filtr dla KIA kosztuje 70zl.

jakiś tekst

Napisano

> Jednak nigdzie nie znalazlem zakresu tych zmian.

Ten silnik może być faktycznie zupełnie inny. Inna pojemność 1998 zamiast 1991, inna średnica cylindrax skok tłoka 86x86 zamiast 83x92, inny napęd rozrządu itd.

Wymiary główne (średnicaxskok) takie same jak 1AD-FTV z Toyoty D4D...

Napisano

> Ten silnik może być faktycznie zupełnie inny. Inna pojemność 1998 zamiast 1991, inna średnica

> cylindrax skok tłoka 86x86 zamiast 83x92, inny napęd rozrządu itd.

> Wymiary główne (średnicaxskok) takie same jak 1AD-FTV z Toyoty D4D...

Toyoty w to nie mieszaj. To nie ten sam silnik. jakiś tekst

Napisano

> Toyoty w to nie mieszaj. To nie ten sam silnik. jakiś tekst

A gdzie ja napisałem, że ten sam? To i owo ma wspólne i tyle. Co do ewentualnego pokrewieństwa nie mam żadnego info.

A tak w ogóle, to skąd masz pewność, że jest tak lub inaczej, skoro bazujesz głównie na Wikipedii? smile.gif

Napisano

> A gdzie ja napisałem, że ten sam? To i owo ma wspólne i tyle. Co do ewentualnego pokrewieństwa nie

> mam żadnego info.

> A tak w ogóle, to skąd masz pewność, że jest tak lub inaczej, skoro bazujesz głównie na Wikipedii?

IMO toyota jest droga wiec do budzetowego auta raczej nie sprzedalaby swojego silnika. Na wiki maja info z forum GM.

Napisano
  • Autor

> IMO toyota jest droga wiec do budzetowego auta raczej nie sprzedalaby swojego silnika. Na wiki maja

> info z forum GM.

Ceny Toyoty u nas a zyski z opłat licencyjnych mają się nijak do siebie. WV też nie jest firmą aut budżetowych a licencje na swoje silniki sprzedaje z powodzeniem. Nie po to ładowali ciężkie pieniądze na prace nad tymi silnikami żeby z nich zysku nie mieli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.