Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nawiewy-klima auto

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów...Mam pewien problem-gdy daję nawiew na szybę wieje tylko na szybę,gdy daję nawiew srodkowy wieje srodkowy ale gdy daję na nagi to wieje mi na nogi i środkowy z tym że barddziej srodkowy...autko ma 3 lata i w zeszlym roku był ten problem z nawiewami wymienili w ramach gwarancji,w tym roku problem się ponowił i kolejny raz wymienił serwis jakieś silniczki...i znowy to samo-nawiew daję na nogi a wieje srodkowymi wylotami bardziej niz na nogi...Może tak ma być?Jak koledzy mają?

Napisano

> Witam kolegów...Mam pewien problem-gdy daję nawiew na szybę wieje tylko na szybę,gdy daję nawiew

> srodkowy wieje srodkowy ale gdy daję na nagi to wieje mi na nogi i środkowy z tym że barddziej

> srodkowy...autko ma 3 lata i w zeszlym roku był ten problem z nawiewami wymienili w ramach

> gwarancji,w tym roku problem się ponowił i kolejny raz wymienił serwis jakieś silniczki...i

> znowy to samo-nawiew daję na nogi a wieje srodkowymi wylotami bardziej niz na nogi...Może tak

> ma być?Jak koledzy mają?

Tak ma nie być. Znowu "coś" ukręciło się. Dostać się do niego to ok. godzina roboty, wymiana z godzinę, choć wygląda na prostą robotę. Robiłem ostatnio to u jednego z kolegów.

Jedyne wyjście nie kręcić, nie kombinować z nawiewami, nie wyłączać centralki klimatyzacji. I będzie działało długo i bezawaryjnie.

Napisano

> ...nie wyłączać centralki klimatyzacji. I

> będzie działało długo i bezawaryjnie.

Możesz rozwinąć, o co chodzi z nie wyłączaniem centralki?

Napisano

> Możesz rozwinąć, o co chodzi z nie wyłączaniem centralki?

nie dawac off przed gaszeniem silnika, gdy dajesz off wszystkie silniczki sie ruszaja i tak ciagle przy on i off, a jak olejesz calkowicie centralke to wszystko tkwi w jednym miejscu bez wzgledu na gaszenie czy odpalanie auta

Napisano

> nie dawac off przed gaszeniem silnika, gdy dajesz off wszystkie silniczki sie ruszaja i tak ciagle

> przy on i off, a jak olejesz calkowicie centralke to wszystko tkwi w jednym miejscu bez

> wzgledu na gaszenie czy odpalanie auta

A to nie wiedziałem, to od dziś nie wyłączam icon_eek.gif

Napisano

Nie jest tak do końca, bo klimatronik po uruchomieniu silnika po dłuższym postoju, np. rano z uporem maniaka włącza pierwszy bieg i nawiew na szybę. Dopiero po wzroście temperatury cieczy chłodzącej do ok. 50 stopni przywracane są nastawy sprzed wyłączenia silnika, tzn. ustawienia nawiewów oraz prędkość wentylatora. A jak ktoś ma ustawione na Auto, to już w ogóle siłowniki tańczą cały czas. Jednak nie wyłączanie centralki zmniejsza ilość kręcenia siłowników.

Napisano

> Nie jest tak do końca, bo klimatronik po uruchomieniu silnika po dłuższym postoju, np. rano z

> uporem maniaka włącza pierwszy bieg i nawiew na szybę.

jak mam ustawione non stop 16 stopni i auto sie wylaczy to zaden nawiew sam sie nie odpala na szybe, owszem dzieje sie tak ale nie w aktualnie wysokich temp zew.

dodatkowo jak wylaczasz klime recznie a nie zostawiasz na non stop on to tez unikasz takich sytuacji

Napisano

> jak mam ustawione non stop 16 stopni i auto sie wylaczy to zaden nawiew sam sie nie odpala na

> szybe, owszem dzieje sie tak ale nie w aktualnie wysokich temp zew.

> dodatkowo jak wylanczasz klime recznie a nie zostawiasz na non stop on to tez unikasz takich

> sytuacji

To mamy zupełnie inne centralki klimatyzacji. Ja już mam drugą z kolei, po wymianie oświetlenia na białe, aby nie było i w obu jest tak samo. Tzn. rano prędkość na 1 biegu, nawiew na szybę, czyli strzała do góry. Auto wyłączone, klimatyzacja również - włączam kiedy ja potrzebuję. Po przekroczeniu pewnej temperatury, czyli rozgrzaniu silnika, przywracane są ustawienia sprzed wyłączenia silnika. Temperaturą nie kręcę. Siłowniki i tak po uruchomieniu silnika zamykają klapki, aby była strzała do góry, bo nawiew mam na górę i nogi. Zresztą, jest to opisane w odpowiednich materiałach.

Jaśniej nie potrafię tego opisać smile.gif

Napisano

> To mamy zupełnie inne centralki klimatyzacji. Ja już mam drugą z kolei, po wymianie oświetlenia na

> białe, aby nie było i w obu jest tak samo. Tzn. rano prędkość na 1 biegu, nawiew na szybę,

> czyli strzała do góry. Auto wyłączone, klimatyzacja również - włączam kiedy ja potrzebuję. Po

> przekroczeniu pewnej temperatury, czyli rozgrzaniu silnika, przywracane są ustawienia sprzed

> wyłączenia silnika. Jaśniej nie potrafię tego opisać

wiem o co Ci chodzi, u mnie najczesciej tak sie dzieje jak sa niskie temp zewnetrzne, aktulanie tego zjawiska nie spotkasz, ale owszem ja mam inny zesp. klimatyzatora niz ten u Ciebie, bo bylo pare zmian na zespolach i softach

Napisano

> wiem o co Ci chodzi, u mnie najczesciej tak sie dzieje jak sa niskie temp zewnetrzne, aktulanie

> tego zjawiska nie spotkasz, ale owszem ja mam inny zesp. klimatyzatora niz ten u Ciebie, bo

> bylo pare zmian na zespolach i softach

Te zmiany w siłownikach nie miały tu wpływu :D A soft to miałeś zmieniany dla innej mapy silnika. Chyba, że czymś jeszcze się nie pochwaliłeś ................................. nono.gif Bynajmniej nie wymianą centralki klimy, a te jak wiemy obaj mamy takie same. A siłowniki grają tak jak centralka sobie tego życzy.

Napisano

> Te zmiany w siłownikach nie miały tu wpływu :D A soft to miałeś zmieniany dla innej mapy silnika.

> Chyba, że czymś jeszcze się nie pochwaliłeś ................................. Bynajmniej nie

> wymianą centralki klimy, a te jak wiemy obaj mamy takie same. A siłowniki grają tak jak

> centralka sobie tego życzy.

zobacz sobie po vinie klimatyzator swoj i moj, zobaczysz ze sa zmiany na calym zespole

Napisano

> wiem o co Ci chodzi, u mnie najczesciej tak sie dzieje jak sa niskie temp zewnetrzne, aktulanie

> tego zjawiska nie spotkasz, ale owszem ja mam inny zesp. klimatyzatora niz ten u Ciebie, bo

Soft idzie zrobić upa w ASO np. na przegladzie okresowym, czy tylko fabryka?

Napisano

> Owszem, klimatyzatory inne, to wiemy nie od dziś. Ale centralki te same, a to one sterują

> siłownikami

majne auto po vin

Quote:

12397 - NOWY ZESPÓŁ CHŁODZĄCY (DAT 15/01/2008, VET 4111857)

12519 - ZMIENIONO PWM Z REGULATOREM LINIOWYM NA KLIMAT/NAGRZEWN. I ZMODYFIKOWANO SOFTWARE CENTRALKI KLIMAT. (VET 4162474)

Napisano

> Soft idzie zrobić upa w ASO np. na przegladzie okresowym, czy tylko fabryka?

tylko wymiana centralki klimy zeby miec w niej nowy soft

Napisano

> majne auto po vin

> Quote:

> 12397 - NOWY ZESPÓŁ CHŁODZĄCY (DAT 15/01/2008, VET 4111857)

> 12519 - ZMIENIONO PWM Z REGULATOREM LINIOWYM NA KLIMAT/NAGRZEWN. I ZMODYFIKOWANO SOFTWARE CENTRALKI

> KLIMAT. (VET 4162474)

Czyli mój z kwietnia też powinien mieć zmienione?

Napisano

> Czyli mój z kwietnia też powinien mieć zmienione?

vin na priv, powinien miec to samo co u mnie ok.gif

Napisano

> Czyli mój z kwietnia też powinien mieć zmienione?

Włosili robili kombinacje alpejskie i stąd te zmiany. A tak naprawdę nikt nie wie oprócz nich samych, co się kryje pod tymi centralkami. Na rynku wtórnym nie spotkałem się z innymi centralkami niż te które są. Tak naprawdę dla centralki wystarczy, że któryś czujnik coś źle mierzy, np. 2 czy 3 stopnie. Ty tego nie odczujesz, a wydaje się, że działa inaczej smile.gif. Najlepiej byłoby przełożyć centralkę i zobaczyć na innym aucie.

Napisano

> vin na priv, powinien miec to samo co u mnie

Będzie wesoło jak obaj będziecie mieli to samo, a działa zupełnie inaczej :D

Chociaż pitisi działa inaczej na 1.9 150 KM i 1.9 120 KM. Teraz kwestia czy to centralka inna czy alternator słabszy w moim i stąd działanie zgodnie z opisem. Bo w 1.9 150 KM działało, ale niezgodnie z opisem fabrycznym smile.gif.

No ale tam była wymieniana centralka, więc za dużo innych rzeczy, aby zweryfikować co jest przyczyną. Grunt, że działa i właściciel ma ciepło w poślady po 2 minutach.

Napisano

> Będzie wesoło jak obaj będziecie mieli to samo, a działa zupełnie inaczej :D

jak nie odpalimy to nie sprawdzimy ok.gif

Napisano

> jak mam ustawione non stop 16 stopni i auto sie wylaczy to zaden nawiew sam sie nie odpala na

> szybe, owszem dzieje sie tak ale nie w aktualnie wysokich temp zew.

> dodatkowo jak wylaczasz klime recznie a nie zostawiasz na non stop on to tez unikasz takich

> sytuacji

U mnie taka sytuacja występuje przy ok. 19 stopniach na zewnątrz. Poniżej tego ustawia nawiew na szybę. Może w innym sofcie ustawili na niższą temperaturę, chociaż nie sądzę ...

Dla mnie niezbyt sensowne jest włączanie nagrzewnicy elektrycznej, gdy na dworze jest więcej niż 18 stopni (nie włącza się powyżej 20), a temperatura na centralce ustawiona poniżej tej na zewnątrz. Nagrzewnica grzeje do osiągnięcia 70 stopni przez ciecz chłodzącą.

Napisano
  • Autor

> Witam kolegów...Mam pewien problem-gdy daję nawiew na szybę wieje tylko na szybę,gdy daję nawiew

> srodkowy wieje srodkowy ale gdy daję na nagi to wieje mi na nogi i środkowy z tym że barddziej

> srodkowy...autko ma 3 lata i w zeszlym roku był ten problem z nawiewami wymienili w ramach

> gwarancji,w tym roku problem się ponowił i kolejny raz wymienił serwis jakieś silniczki...i

> znowy to samo-nawiew daję na nogi a wieje srodkowymi wylotami bardziej niz na nogi...Może tak

> ma być?Jak koledzy mają?

Autokalibracja klimy pomogła...daję nawiew na nogi i tam tylko wieje...a miałem jechac do serwisu...

Napisano

> Autokalibracja klimy pomogła...daję nawiew na nogi i tam tylko wieje...a miałem jechac do

> serwisu...

Kwestia na jak długo. Bo jeśli musisz wykonywać adaptację centralki klimatyzacji, to znakiem tego inne są zakresy obrotów na siłownikach. A to oznacza jedno...

Napisano

dzisiaj 16 st po odpaleniu przełączył się na szybę, czyli jest jak mówi kolega. Zalezne od temp. zewnetrznej

Napisano
  • Autor

> Kwestia na jak długo. Bo jeśli musisz wykonywać adaptację centralki klimatyzacji, to znakiem tego

> inne są zakresy obrotów na siłownikach. A to oznacza jedno...

pewnie nic dobrego? frown.gif

Napisano

> dzisiaj 16 st po odpaleniu przełączył się na szybę, czyli jest jak mówi kolega. Zalezne od temp.

> zewnetrznej

wylacz sobie napis auto i juz nic zmienialo sie samo nie bedzie

Napisano

> wylacz sobie napis auto i juz nic zmienialo sie samo nie bedzie

a to to wiem, tylko jaki sens wtedy z klimy auto zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.