Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zrobiłem wkońcu swojego suba

Featured Replies

Napisano

Na początku zaznaczam iż fotki będa dopiero jutro wieczorem, bądź nawet pojutrze

Na początku kosztorys/spis przyrządów:

-76 zł - MDF 30 mm z docięciem. Troche ponad 1m^2 (przy cenie 60zl za m^2)

-Silikon bezbarwny 10 zł(i tak miałem w domu;p)

-Wkręty do drewna 100 sztuk (5,5 cm dlugości 3,5mm rdzeń) - 5 zł

-Wikol(Kupiony dawno temu) - 1 słoik - bodaj jakies 3 zł.

-Troche taśmy dekarskiej- ~1m x 30cm (Odciełem od rolki która posluży mi do wygluszania drzwi) [ów rolka ~75zl]

-Gąbeczka 2cm - miałem ze starych kolumn

-Wełna owcza - Kiedyś pisałem jak zdobyłem;)

-Materiał obiciowy- szara najtańsza wykładzina podgłogowa kupiona w Leroy Merlin (coś koło 7zł za m^2 jak dobrze pamiętam) - kupiłem więcej bo cały bagażnik planuje nią obić.

- przewody beztlenowe - otóz nie dostałem dwużyłowych, więc kupiłem jednożyłowy podwójnej długości z zapasem, czyli 3m - bodaj 4zł \ m.

No i oczywiście: wyżynarka, papier ścierny, pilnik do drewna, śrubokręt, wiertarka, młotek, punktak, wiertła^~ , suszarka do włosów:) , piła do drewna, piła do metalu.

Głośnik: ten który mam w podpisie.

Zacznę więc od początku:

Budowe rozpoczęłem od sklejenia i zwiercenia bocznych ścianek z dolną a następnie górną.

(Boczne ścianki mają kształt trapezów o podstawie dolnej 36 cm i górnej 12 cm, wysokości natomiast 38 cm;Górna ścianka to prostokąt 12/40 [cm];Spód ma 40/38)

Potem przyszedł czas na tylną ścianę, która jak można się domyślić znajduję się pod kątem do ściany dolnej jak i górnej. Rzuciło to wymóg odpowiedniego spiłowania rogów ów ściany do czego okazała się najlepsza piła do metalu, a następnie użyty został pilnik do drewna i papier ścierny.

Następnie wszystko ładnie uszczelniłem dodatkowo z zewnątrz wikolem(smarując delikatnie mówiąc miejsca łączeń), a z wewnątrz silikonem.

Przód zrobiłem z podwójnej płyty(czyli 6 cm grubej^~), sklejonem dokładnie wikolem i skręconej porządnie wkrętami.

Otwór na głośnik znajduje się ~ 4 cm od spodu skrzynki, oraz ~10 cm od góry. Od boków oddalony jest o ~6cm.

Miejsce łączenia 2 płyt ,znajdujące się że tak powiem w otworze, uszczelniłem dokładnie silikonem.

Zrezygnowalem ze szpachlowania skrzynki, chociaż w niektórych miejscach było to niestety wymagane.

"Surowca" pomalowałem farbą emulsyjną-kilkoma warstwami(która według zapewnień mojego ojca ma wystarczająco zaimpregnować drewno).

Aktualnie farba schnie. Jutro kupię butapren(gdyż dziś miałem tylko resztke która starczyła mi na oklejenie ścianek gąbką od wewnątrz) i zacznę oklejąć skrzynkę z zewnątrz.

Co do środka:

Tylną ścianę okleiłem podwójną warstwą taśmy dekarskiej(gdyż w mojej ostatniej pseudo-konstrukcji ta ściana była najbardziej narażona na drgania, a dodatkowo jest ona największą płaszczyzną mojego aktualnego stwora).

Wszystkie ściany oklejone zostały dodatkowo gąbeczką. Do środka napchałem dość sporo wełny, którą od głosnika oddzieliłem kolejną warstwą gąbki.

Zrezygnowałem z terminali i jakichkolwiek lutowań, więc przewody do głosnika zamocowałem przez konektory widełkowe odpowiednio dogięte i dociśnięte(z braku innego pomysłu:P), oraz wypuściłem przewody z wewnątrz przez przez dwa otwory o średnicy równej grubości pojedyńczego kabla(uszczelnione silikonem oczywiście).

Głośnik zamocowany będzie wkrętami do drewna, gdyż nie mogłem dostać nakrętek "wpuszczanych" (o które również kiedyś pytałem na tym forum). Oczywiście w miejscu łączenia kosza z ścianą przednią znajdzie się uszczelka do okien(myśle o jej podwójnen warstwie).

Na cała konstrukcję zużyłem około 50 wkrętów, ponad pół słoika(chyba 150ml) wikolu, oraz troche silikonu.

Ze wzmocnień zrezygnowałem - bo po co mi one;)

PS: Wiem że można by było całość wykonać z mdfu 25mm, jednakże nie dostałem takiego, więc postanowiłem zbudować moje monstrum z 30- i nie żałuję, tylko mogło by to coś lżejsze być:) .

Na końcu chciałbym dodać ze całość jest szczelna jak cholera(sprawdzone po próbnej aplikacji głosnika), jest to moja pierwsza konstrukcja do której się przyłożyłem i jestem z siebie strasznie dumny hehe:P

Dziękuje za uwage:)

Jak pewnieście zauważyli to zaczęłem używać polskich znaków;)

Pozdrawiam

Pim

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dodać iż pojemność skrzynki to około 32 litry. Winisd obliczył bodaj 36.

Napisano

> Zapomniałem dodać iż pojemność skrzynki to około 32 litry. Winisd

> obliczył bodaj 36.

Czekam na fotki jak to wszystko wygląda smile.gif Sam się przymierzam do Powerbass'a.

Napisano
  • Autor

> Czekam na fotki jak to wszystko wygląda Sam się przymierzam do

> Powerbass'a.

Aktualnie skrzynka stoi obok w pokoju i schnie;) A co do głośnika to ja na STX'ie robie;) Pomieszałes:>

Napisano

> Aktualnie skrzynka stoi obok w pokoju i schnie;) A co do głośnika to

> ja na STX'ie robie;) Pomieszałes:

Aaaaa... No fakt - pomyliłem modele, które masz w podpisie smile.gif Te PB-CK6 Chrome to przecież 16tki smile.gif

A jak skrzynka wyschnie to wrzuć fotki ok.gif Tak na oko - ile ona waży? MDF 30mm to musi być ciężkie...

Ja aktualnie działam na mdf 22mm i często żałuję, że nie pojeździłem gdzieś za 18tką. No cóż smile.gif Jak się nie ma co się lubi... wink.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Aaaaa... No fakt - pomyliłem modele, które masz w podpisie Te

> PB-CK6 Chrome to przecież 16tki

> A jak skrzynka wyschnie to wrzuć fotki Tak na oko - ile ona waży?

> MDF 30mm to musi być ciężkie...

> Ja aktualnie działam na mdf 22mm i często żałuję, że nie pojeździłem

> gdzieś za 18tką. No cóż Jak się nie ma co się lubi...

> Pozdrawiam

Waży... hmm ja wiem:) Cięzkie bydle.. na oko ze 10-15kg;) Potem zważe jak wyschnie-moge dać foty ale w takiej jakości że głowa boli-oczywiście schnie jak narazie impregnat ze tak powiem(czytaj:farba emulsyjna:P - niby za "komuny" już tak impregnowali drewno)

Napisano

> Waży... hmm ja wiem:) Cięzkie bydle.. na oko ze 10-15kg;) Potem zważe

> jak wyschnie-moge dać foty ale w takiej jakości że głowa

> boli-oczywiście schnie jak narazie impregnat ze tak

> powiem(czytaj:farba emulsyjna:P - niby za "komuny" już tak

> impregnowali drewno)

Oj chyba więcej waży grinser006.gif

Czekamy na foty. A jaki wzmak to będzie napędzał?

Napisano
  • Autor

> Oj chyba więcej waży

> Czekamy na foty. A jaki wzmak to będzie napędzał?

Trudno mi zważyć w 2 rękach;) W 1 mam lepsze wyczucie;)

Wzmak w podpisie;) [RF]

Napisano
  • Autor

Fotki będą spóźnione - musiałem zakupy zrobić.

Ale za to zdążyłem dziś zacząć obijać-tak że przód skończony. Jak to zwykle ze mną bywa nie mogłem wytrzymać i przymocowałem głośnik na swoje miejsce. Głośnik uszczelniłem jednak podwójna uszczelką(2 obok siebie) przyklejoną do skrzynki, oraz pojedyńczą przyklejoną do samego głośnika. Szczelne jest:P

Co do wrażeń odsłuchowych:

Nie powiem podoba mi się, jednak nadal potrzebuje czasu by się wygrzać. Niestety oczekiwałem większego ciśnienia. Jutro w ciągu dnia poszaleje i się przekonam co naprawde potrafi - dziś już niestety za późno - sąsiedzi na klatke powyłazili gdy "przez czysty przypadek" za bardzo zwiększyłem głośność:)

Pozdro

Napisano
Skoro sąsiedzi się zaciekawili to dobrze jest ok.gifbiglaugh.gif
Napisano
  • Autor

Zrobiłem fotki przodu i góry(gdyż reszty jeszcze nie okleiłem - stąd odstający kawałek materiału na podłodze z lewej strony suba) - moim super, wspaniałym aparatem.

Nie zwracać uwagi na podłączenie(niedługo jadę dopiero po kable) - to tylko do testów hehe;)

Imag0005-small.jpg

Imag0007-small.jpg

Napisano

> Nie zwracać uwagi na podłączenie(niedługo jadę dopiero po kable) - to

> tylko do testów hehe;)

powiem Ci, że na dobrych markowych kablach można dużo zyskać waytogo.gif

Ja u siebie mam sygnałowe Caliber a do głośników Jamo

Napisano
  • Autor

> no ładny

A skrzynka szczelna że hohoh;) Nie dość że ciężko ręką membranę wcisnąć to potem jeszcze wraca pare ładnych sekund;)

Napisano

> A skrzynka szczelna że hohoh;) Nie dość że ciężko ręką membranę

> wcisnąć to potem jeszcze wraca pare ładnych sekund;)

To skrzynka aż taka szczelna musi być? icon_eek.gif Nie wiedziałem...

Napisano
  • Autor

> To skrzynka aż taka szczelna musi być? Nie wiedziałem...

Tak na logike - im szczelniejsza i sztywniejsza tym lepiej;)

Napisano

> Tak na logike - im szczelniejsza i sztywniejsza tym lepiej;)

Uuu... To muszę swoją dokładnie polepić na łączeniach smile.gif

Napisano
  • Autor

> Uuu... To muszę swoją dokładnie polepić na łączeniach

Że tak powiem zwiększyć się powinna wytrzymałość mocowa i poprawić impuls;)

Też tak na logikę;)

Napisano

> Że tak powiem zwiększyć się powinna wytrzymałość mocowa i poprawić

> impuls;)

> Też tak na logikę;)

To nie moja logika smile.gif Ja ze skrzynką mam pierwszy raz do czynienia smile.gif Nawet stolarzem nie jestem biglaugh.gif

Napisano

Ja niby swoja skrzyneczke dobrze uszczelnilem (klejone sciany+ silikon w rogach) a jadnak nie ma problemu z wcisnieciem membrany i powraca tez normalnie. Trzeba cos jeszcze przy samym glosniku uszczelniac? Ja swojego tylko przykrecilem crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Ja niby swoja skrzyneczke dobrze uszczelnilem (klejone sciany+

> silikon w rogach) a jadnak nie ma problemu z wcisnieciem

> membrany i powraca tez normalnie. Trzeba cos jeszcze przy samym

> glosniku uszczelniac? Ja swojego tylko przykrecilem

To też może troche zależeć od membrany i zawieszenia-bynajmniej tak mi się wydaje.

Ja przy łączeniu między koszem a skrzynką dałem parę warstw uszczelek okiennych.

Napisano

> Zrobiłem fotki przodu i góry(gdyż reszty jeszcze nie okleiłem - stąd

> odstający kawałek materiału na podłodze z lewej strony suba) -

> moim super, wspaniałym aparatem.

> Nie zwracać uwagi na podłączenie(niedługo jadę dopiero po kable) - to

> tylko do testów hehe;)

Fajny ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.