Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdemontować ramiona wycieraczek?

Featured Replies

Napisano

Powoli szykuję auto do sprzedaży i postanowiłem wymienić ramiona wycieraczek, z których tradycyjnie oblazła farba. Tylko jak je ściągnąć? Nie widzę żadnej śruby, a nie chcę czegoś zepsuć. Wyszukiwarka na ten temat milczy.

Przy okazji pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Powoli szykuję auto do sprzedaży i postanowiłem wymienić ramiona wycieraczek, z których tradycyjnie

> oblazła farba. Tylko jak je ściągnąć? Nie widzę żadnej śruby, a nie chcę czegoś zepsuć.

> Wyszukiwarka na ten temat milczy.

> Przy okazji pozdrawiam

Śruba jest pod plastikowym kapturkiem przy ramieniu wycieraczki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Śruba jest pod plastikowym kapturkiem przy ramieniu wycieraczki

to zbyt proste by było prawdziwe :D nie ma żadnego haczyka? nie trzeba specjalnych ściągaczy czy czegoś tam?

Napisano

> to zbyt proste by było prawdziwe :D nie ma żadnego haczyka? nie trzeba specjalnych ściągaczy czy

> czegoś tam?

nie odginasz ściagasz ten plastik i odkręcasz ok.gif

Napisano

> to zbyt proste by było prawdziwe :D nie ma żadnego haczyka? nie trzeba specjalnych ściągaczy czy

> czegoś tam?

no nie, sciagasz kapturek i bodajze klucz 10 i jazda zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

macie rację, kapturek ściąga się śrubokrętem, a pod spodem klucz 10, z tyłu odginamy plastikową zasłonę i ta sama śruba

dzięki panowie smile.gif

Napisano

> macie rację, kapturek ściąga się śrubokrętem, a pod spodem klucz 10, z tyłu odginamy plastikową

> zasłonę i ta sama śruba

> dzięki panowie

a zamiast wymiany polecam lakier czarny matowy w "szpraju", szczotke druciana na wiertarke - 10 minut masz oczyszczone z tego co zlazlo a nastepne pol godzinki i masz pomalowane dwoma warstwami - koszt ok 20 zl za komplet wycieraczek

nie dalej niz 2 tygodnie temu sam takiej operacji dokonalem i wyglada ekstra - funfel nowka nie smigana

Napisano

Zrobiłem podobnie, ale 1 warstwa podkładu wytrawiającego i 2 warstwy czarnego połysku ze śnieżki wink.gif

Już 3 miesiąc sobie śmiga bez problemów skromny.gif

Dodam, że u jednego z moich pacjentów- A6c6 z 2007r. jest dokładnie ten sam kłopot z wycieraczkami- przy tej cenie pojazdu to troszkę śmieszne crazy.gif

Napisano

> Zrobiłem podobnie, ale 1 warstwa podkładu wytrawiającego i 2 warstwy czarnego połysku ze śnieżki

> Już 3 miesiąc sobie śmiga bez problemów

> Dodam, że u jednego z moich pacjentów- A6c6 z 2007r. jest dokładnie ten sam kłopot z wycieraczkami-

> przy tej cenie pojazdu to troszkę śmieszne

az tak sie nie bawilem

mialem pod reka wiertarke stolowa i szczotke do niej druciana

polecialem po calosci - potem umylem benzyna i od razu 2 warstwy spreya w czarnym macie - normalnie noweks wink.gif

czasu nei liczylem bo robota byla przy tzw grilu - wiec na dobra sprawe przed jedzeniem a potem z doskoku pomiedzy karczkiem a boczkiem lakierek wink.gif

Napisano

mnie robota zajęła w sumie 30 minut, bo schło jak głupie na słońcu piekielnym zlosnik.gifok.gif

Napisano

> mnie robota zajęła w sumie 30 minut, bo schło jak głupie na słońcu piekielnym

czy taki sposob czy tak jak ja zrobilem jakby nie patrzec jest tanszy niz kupno ramion wink.gif - szczegolnie jak sie robi pod sprzedanie autka - wiec kazda inwestycja to.... lepiej zejsc z ceny o tyle bo i tak sie nie wroci smile.gif

Napisano
  • Autor

> kazda inwestycja to.... lepiej zejsc z

> ceny o tyle bo i tak sie nie wroci

niby tak, ale mnie głupio by było sprzedawać coś, co dzięki tym wycieraczkom wygląd jak kupa smile.gif trafiłem komplet na alledrogo ramion, wycieraczek i tylnej - nieużywany za mniej niż 100 zł, więc nad czym się zastanawiać

przed sprzedażą wymienię też tłumik końcowy (bo zardzewiał i zaczął się rozwarstwiać) i oddam do myjni na gruntowne sprzątanie

mam sentyment do tego auta, najchętniej oddałbym je komuś znajomemu "w dobre ręce"

jak wystawię (co nastąpi niebawem) to wkleję tu oczywiście linka

Napisano

> niby tak, ale mnie głupio by było sprzedawać coś, co dzięki tym wycieraczkom wygląd jak kupa

> trafiłem komplet na alledrogo ramion, wycieraczek i tylnej - nieużywany za mniej niż 100 zł,

> więc nad czym się zastanawiać

> przed sprzedażą wymienię też tłumik końcowy (bo zardzewiał i zaczął się rozwarstwiać) i oddam do

> myjni na gruntowne sprzątanie

> mam sentyment do tego auta, najchętniej oddałbym je komuś znajomemu "w dobre ręce"

> jak wystawię (co nastąpi niebawem) to wkleję tu oczywiście linka

jak uwazales tak zrobiles smile.gif

ja tylko mowie ze przy minimalnym nakladzie pracy i $ ramiona tez by byly w stanie jak najbardziej wizualnie odpowienim smile.gif i zeby nie bylo ze tylko pic - rowniez dobrze zabezpieczone smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja tylko mowie ze przy minimalnym nakladzie pracy i $ ramiona tez by byly w stanie jak najbardziej

> wizualnie odpowienim i zeby nie bylo ze tylko pic - rowniez dobrze zabezpieczone

ja wiem czy to jest mniejszy nakład? i tak trzeba to oczyścić i porządnie pomalować, a żeby było bardzo porządnie, to musiałoby być usunięcie całej powłoki lakierniczej, szlifowanie plus lakierowanie proszkowe, a to już jest dużo zabawy

swoją drogą miałem to samo w poprzednich Fiatach: CC i SC, farba obłaziła dokładnie w tych samych miejscach, że też tyle lat nie zdołali tego poprawić

Napisano

> ja wiem czy to jest mniejszy nakład? i tak trzeba to oczyścić i porządnie pomalować, a żeby było

> bardzo porządnie, to musiałoby być usunięcie całej powłoki lakierniczej, szlifowanie plus

> lakierowanie proszkowe, a to już jest dużo zabawy

naklad pracy minimalny

wiertarka i szczotka druciana do niej kwestia jak nie masz wprawy pol godzinki i masz do czysta zdjeta farbe

potem szmatka benzynka zeby przetrzec ramiona (odtluscic) i lakier w sprayu za 20 zl pryskasz 2 razy - z tego najdluzej zajmuje czekanie az warstwa podeschnie by trysnac druga

tak jak pisalem - przy grilowaniu doslownie zrobilem sobie ramiona wiec nawet specjalnie jakos nie rezerwowalem czasu na to

• 4 tygodnie później...
Napisano

Rejmi

Jechałeś tylko druciakiem? Nie zostały ryski na ramionach? Czy też był podkład w sprayu + papier ścierny itd.?

Pozdrawiam

Napisano

> Rejmi

> Jechałeś tylko druciakiem? Nie zostały ryski na ramionach? Czy też był podkład w sprayu + papier

> ścierny itd.?

> Pozdrawiam

u mnie był tylko druciak na wiertarce, podkład 1 warstwa i czarny 2 warstwy, śladów po szczotce nie ma waytogo.gif

Napisano

> Rejmi

> Jechałeś tylko druciakiem? Nie zostały ryski na ramionach? Czy też był podkład w sprayu + papier

> ścierny itd.?

> Pozdrawiam

lecialem szczota troche rysek zostalo ale potem i tak drobnym papierem polecialem zeby podrownac (bez zbytniego przykladania sie) - ale w sumie jezeli szczota na wiertarce to jak delikatnie plecisz po zdjeciu farby to powinno wyrownac

podkladu nie dawalem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.