Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do speców: wymiana tulei cylindra

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy w silniku z mokrymi tulejami cylindrów (mam na myśli tutaj silnik z mojej fabii 1.4 MPi) do wymiany tychże tulei potrzeba jakichś specjalnych narzędzi po za przymiarem?

Czy tuleje są wsuwane w otwory w bloku i należy je tylko ustawić w płaszczyźnie czy trzeba używać jakiejś pracy albo czego tam?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Czy w silniku z mokrymi tulejami cylindrów (mam na myśli tutaj silnik z mojej fabii 1.4 MPi) do

> wymiany tychże tulei potrzeba jakichś specjalnych narzędzi po za przymiarem?

> Czy tuleje są wsuwane w otwory w bloku i należy je tylko ustawić w płaszczyźnie czy trzeba używać

> jakiejś pracy albo czego tam?

> Pozdrawiam

pracy napewno troche trzeba uzyc, samo sie przeciez nie wymieni claps.gif

Napisano
  • Autor

> pracy napewno troche trzeba uzyc, samo sie przeciez nie wymieni

hehe.gif mój błąd, miało być prasy hehe.gif

Napisano

> Witam,

> Czy w silniku z mokrymi tulejami cylindrów (mam na myśli tutaj silnik z mojej fabii 1.4 MPi) do

> wymiany tychże tulei potrzeba jakichś specjalnych narzędzi po za przymiarem?

> Czy tuleje są wsuwane w otwory w bloku i należy je tylko ustawić w płaszczyźnie czy trzeba używać

> jakiejś pracy albo czego tam?

> Pozdrawiam

Wymieniałem tuleje w Skodzie 120 i nie potrzebowałem żadnych specjalnych narzędzi. Należy zaopatrzyć się z zestaw podkładek do ustalenia wysokości tuleji.

Po włożeniu dobijałem je przez duży drewniany klocek (lekko, żeby skasować luzy).

Nic nie trzeba było wciskać i wprasowywać.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

o widzisz, to jest jakieś info, nie zamierzam ich wymieniać, pytam, ponieważ podczas ostatniej wymiany UPG zauważyłem, że jedna z tulei nie siedzi w osi z pozostałymi więc popchnąłem ją kciukiem i ustawiłem na miejscu. Znaczy będę musiał się temu przyjrzeć bo mi oleju przybywa i sądzę, że płyn przebija się gdzieś tamtędy...

Napisano

> o widzisz, to jest jakieś info, nie zamierzam ich wymieniać, pytam, ponieważ podczas ostatniej

> wymiany UPG zauważyłem, że jedna z tulei nie siedzi w osi z pozostałymi więc popchnąłem ją

> kciukiem i ustawiłem na miejscu. Znaczy będę musiał się temu przyjrzeć bo mi oleju przybywa i

> sądzę, że płyn przebija się gdzieś tamtędy...

Jeśli się rusza, to ma pewno rozszczelniła się.

Tuleja na dole musi siedzieć na uszczelniaczu, inaczej płyn będzie się przedostawać do miski olejowej, osobiście używałem hermetika lub coś w tym stylu.

Napisano
  • Autor

> Jeśli się rusza, to ma pewno rozszczelniła się.

> Tuleja na dole musi siedzieć na uszczelniaczu, inaczej płyn będzie się przedostawać do miski

> olejowej, osobiście używałem hermetika lub coś w tym stylu.

Przeglądałem zdjęcia tulei do tego silnika w necie, na tej aukcji widać dobrze tuleję. Ona na dole ma tylko podkładkę miedzianą, która służy m.in do regulacji wysokości, pewnie też jako uszczelniacz.

Nie wiem czy tulej trzyma się też czegoś na górze, za swój górny rant.

Czyli sugerujesz coby wyjąć ową nieszczęsną tuleję, uszczelnić (jakiś silikon techniczny czy lepiej klej?) i wtedy poskładać?

Czyli muszę zrzucić miskę olejową i odkręcić korbę od wału, żeby tulej wyszła razem z tłokiem, zgadza się?

Czyli już nie tak prosto to wygląda...

Napisano

> Przeglądałem zdjęcia tulei do tego silnika w necie, na tej aukcji widać dobrze tuleję. Ona na

> dole ma tylko podkładkę miedzianą, która służy m.in do regulacji wysokości, pewnie też jako

> uszczelniacz.

> Nie wiem czy tulej trzyma się też czegoś na górze, za swój górny rant.

> Czyli sugerujesz coby wyjąć ową nieszczęsną tuleję, uszczelnić (jakiś silikon techniczny czy lepiej

> klej?) i wtedy poskładać?

> Czyli muszę zrzucić miskę olejową i odkręcić korbę od wału, żeby tulej wyszła razem z tłokiem,

> zgadza się?

> Czyli już nie tak prosto to wygląda...

Górny rant nie pozycjonuje tulei. Tuleja stoi na tej miedzianej podkładce.

Ja uszczelniałem na TYM

Żeby to dokładnie zrobić, to trzeba wyjąć tłok z korbą, a to jest trochę roboty.

A skoro jedna tuleja puściła, to trzeba by poprawić wszystkie.

Napisano
  • Autor

> Górny rant nie pozycjonuje tulei. Tuleja stoi na tej miedzianej podkładce.

> Ja uszczelniałem na TYM

> Żeby to dokładnie zrobić, to trzeba wyjąć tłok z korbą, a to jest trochę roboty.

> A skoro jedna tuleja puściła, to trzeba by poprawić wszystkie.

jasna sprawa,

jeszcze jedno pytanie: uszczelniam miejsce poniżej rantu (ono powinno stykać się z blokiem jak sądzę), nie uszczelniam w miejscu miedzianej podkładki gdyż to służy tylko ustalenia wysokości tulei.

Popraw jeśli się mylę.

Sorki za laickie pytania - pierwszy raz się za to zabieram.

Napisano

> jasna sprawa,

> jeszcze jedno pytanie: uszczelniam miejsce poniżej rantu (ono powinno stykać się z blokiem jak

> sądzę), nie uszczelniam w miejscu miedzianej podkładki gdyż to służy tylko ustalenia wysokości

> tulei.

> Popraw jeśli się mylę.

> Sorki za laickie pytania - pierwszy raz się za to zabieram.

Smaruje się miedziane podkładki i dlatego dobijałem delikatnie tuleje przez drewnianego klocka. Tuleja uszczelniana jest od dołu na tym podtoczeniu a od góry dociśnięta głowicą.

Czyli najpierw dobierałem podkładki odpowiedniej grubości, następnie smarowałem je hermetikiem z każdej strony i składałem. Uszczelniacz ma zapewnić szczelność i po wyciśnięciu nie wpływa na pozycjonowanie tulei.

Miłej zabawy smile.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.