Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wilgotne powietrze z klimy po włączeniu

Featured Replies

Napisano

witam

Mam takie problem a może i nie.

Jak samochód stoi na słońcu (dosc ciepło i kilka h przynajmniej) to po uruchomieniu i włączeniu klimy przez kilka sekund dmucha takim strasznie wilgotnym powietrzem i lekki octawy zapach czuć.

Co jest nie tak??

Napisano

klima osusza powietrze. jak załączysz silnik i zanim zdąży się schłodzić parownik to wieje po prostu wilgocią która się osadziła wcześniej na parowniku. po wyłączeniu klimy też z nawiewów powieje wilgocią.

Ten octawy zapach to coś złego - klimę należy odgrzybiać raz do roku, dodatkowo należy wymienic filtr przeciwpyłkowy wink.gif po prostu wiejesz sobie w twarz bakteriami i grzybami które się osadziły na parowniku.

Napisano

> witam

> Mam takie problem a może i nie.

> Jak samochód stoi na słońcu (dosc ciepło i kilka h przynajmniej) to po uruchomieniu i włączeniu

> klimy przez kilka sekund dmucha takim strasznie wilgotnym powietrzem i lekki octawy zapach

> czuć.

> Co jest nie tak??

Jest OK. Jedź na odgrzybianie klimy.

Napisano

Wyłączaj klimę na kilka minut przed zgaszeniem samochodu, żeby się układ nieco osuszał

Napisano

> witam

> Mam takie problem a może i nie.

> Jak samochód stoi na słońcu (dosc ciepło i kilka h przynajmniej) to po uruchomieniu i włączeniu

> klimy przez kilka sekund dmucha takim strasznie wilgotnym powietrzem i lekki octawy zapach

> czuć.

> Co jest nie tak??

dren od parownika zapchany i stoi woda hmm.gif

Napisano

> dren od parownika zapchany i stoi woda

Mi podobnie się klima zachowuje - czyli po odpaleniu czuć wilgocią kilkanaście sekund.

Jednak jak silnik chodzi dłużej i się zatrzymam to kapie pod prawym przednim kołem wodą z klimatyzxacji, wiec drenaż wydaje się być ok.

Odgrzybianie metodą: puszka z allegro wchodziw grę ?

Napisano

> Odgrzybianie metodą: puszka z allegro wchodziw grę ?

Osobiście to polecam zaaplikować piankę przed parownik - skuteczna metoda.

Napisano

> Odgrzybianie metodą: puszka z allegro wchodziw grę ?

Mi na jakieś 2-3 tygodnie pomogła. Pianka, ale prawidłowo zastosowana, dział od października zeszłego roku.

Napisano
  • Autor

> Mi na jakieś 2-3 tygodnie pomogła. Pianka, ale prawidłowo zastosowana, dział od października

> zeszłego roku.

prawidłowo. czyli jak?

Napisano

> prawidłowo. czyli jak?

Pewnie nie prawidłowo skoro pomogło tylko na 2 tygodnie, bo ja mam spokój od 3 lat.

Napisano

> prawidłowo. czyli jak?

Ja wyciągam filtr i wale na wirnik od strony wlotu z zewnątrz. (pod maską)

Oczywiście na włączonej klimie + max nawiew alby się dobrze rozprowadziło.

Robię tak już któreś auto ta metoda działa, czy jest idealna nie wiem.

W volvo jest taki fajny bajer który załącza klimę ok. 50min po zgaszeniu silnika. Dzięki temu nawiewy zostają przedmuchane i wilgoć nie zostaje w układzie. Pierwszy raz jak wróciłem do auta po takim czasie myślałem że mi się jakieś zwarcie zrobiło hehe.gif

Napisano

> prawidłowo. czyli jak?

Wężyk dołączony do puszki z pianką wprowadzasz przez odpływ wody wprost do parownika i tam wstrzykujesz piankę. Czekasz 20 min i włączasz klime na max na 10 min. Robiłem to w zeszłym roku na wiosnę i teraz na wiosnę przy wymianie filtra kabinowego. Smrodu nie ma

Napisano

> czuć.

> Co jest nie tak??

Octawy zapach to wg mnie nie sa grzyby. Grzyby w klimie to tak bardziej stęchlizną jadą.

Napisano

> prawidłowo. czyli jak?

Na pewno nie w kratki ani we wlot powietrza na podszybiu. Ja psikam bezpośrednio na "nagrzewnicę" przez odpływ wody. Daję wentylator na minimum i walę do momentu aż zapcham pianką tak, że powietrze nie może się przecisnąć smile.gif

Napisano

> Pewnie nie prawidłowo skoro pomogło tylko na 2 tygodnie, bo ja mam spokój od 3 lat.

Granat mi pomógł na 2 tygodnie, po piance jeszcze nie śmierdzi.

Napisano

> Wężyk dołączony do puszki z pianką wprowadzasz przez odpływ wody wprost do parownika i tam

> wstrzykujesz piankę. Czekasz 20 min i włączasz klime na max na 10 min.

Ja daję ogrzewanie na maxa. Według mnie lepiej jak pianka ma ciepło a nie jak jest zamrażana. Aha i nawiew mam ustawiony od samego początku na pierwszy bieg. Żeby pianka była non stop przeciskana przez parownik. Wtedy mało co mi wypływa przez odpływ.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.