Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] ECU do wymiany, problem z pompą

Featured Replies

Napisano

Witam koleżeństwo / kolesiostwo [niepotrzebne skreślić wink.gif],

Oddałem moją Asterkę, bo gasła. Mechanior wyczytał błąd "pompa paliwowa" (lub coś w podobie). Jak wreszcie to rozebrał, to powiedział, że niestety ECU.

Będziemy jeszcze dokładniej dziś gadać (trudno go zrozumieć, bo mówi z silnym dialektem), ale z tego, co zrozumiałem:

- albo ECU jest do wymiany / przeprogramowania. Koszt 1000 Euro.

- albo odłączy pompę od ECU. Nie jest to legalne (przypominam: tu są Niemcy) i trzeba będzie na coś tam z tą pompą uważać.

Nic na ten temat w archiwum nie znalazłem, więc mam prośbę o jakiś komentarz. Czy np. taki ECU można kupić używany? Może w Niemczech jest to łatwiejsze? (Za oknem jest Szwajcaria, tam są ludzie jeszcze bogatsi...).

Albo: czy to rzeczywiście niebezpieczne, jak się ECU odłączy?

A może skoro ECU zaczął się psuć, to warto go wymienić, bo teraz będzie to tylko postępować?

Żonka bardzo przeżywa te 1000 Euro: panic.gif (rysunek schematyczny wink.gif)

Więcej będę wiedzieć dziś wieczorem, jak sobie na spokojnie z tym mechanikiem pogadam.

Buziaczki, KaeL

Napisano

> Witam koleżeństwo / kolesiostwo [niepotrzebne skreślić ],

> Oddałem moją Asterkę, bo gasła. Mechanior wyczytał błąd "pompa paliwowa" (lub coś w podobie). Jak

> wreszcie to rozebrał, to powiedział, że niestety ECU.

> Będziemy jeszcze dokładniej dziś gadać (trudno go zrozumieć, bo mówi z silnym dialektem), ale z

> tego, co zrozumiałem:

> - albo ECU jest do wymiany / przeprogramowania. Koszt 1000 Euro.

> - albo odłączy pompę od ECU. Nie jest to legalne (przypominam: tu są Niemcy) i trzeba będzie na coś

> tam z tą pompą uważać.

pytanie o czym mówimy, bo że o A-G to napisałeś w topicu, ale jaki tam jest silnik Z14XE?

bo jeżeli tak to pytanie czy na pewno uwalone jest ECU? ja się nie spotkałem żeby padały (zdarzało się to i owszem ale w Z16XE i to w taki sposób że wskazywało na błędy sond lambda i czasem inne głupie błędy które nie miały miejsca w rzeczywistości i trzeba było ECU wymieniać), oczywiście nie oznacza to że sterownik nie mógł paść u Ciebie ale ja bym to zweryfikował,

z tego co napisałeś rozumiem że facet chce Ci podłączyć pompę paliwową na stałe po zapłonie, to by tłumaczyło konieczność uważania na nią w sytuacji kiedy włączasz stacyjkę a nie odpalasz samochodu, poza tym 1kEUR to rozbój w biały dzień (choć jak na DE to normalna cena), ale w PL za naprawę ECU zakład zajmujący się tym profesjonalnie nie weźmie więcej niż 1kzł, więc cała sprawa jest do przemyślenia,

można założyć używane ECU ale w nim zawiera się immobilizer więc trzeba by zrobić programowanie - tu nie znam procedury w/g której to przebiega,

brat

EDIT:

PS A propos tego używanego ECU i jego immo- prawdopodobnie trzeba by znać kod immo tego używanego ECU i programować Twoje kluczyki pod ten kod immo.

Napisano
  • Autor

Bracie,

> jaki tam jest silnik Z14XE?

Coz, wiem tylko, ze 1.4, wiec albo X14XE albo Z14XE...

> bo jeżeli tak to pytanie czy na pewno uwalone jest ECU?

> ja się nie spotkałem żeby padały

> z tego co napisałeś rozumiem że facet chce Ci podłączyć

> pompę paliwową na stałe po zapłonie, to by

> tłumaczyło konieczność uważania na nią w sytuacji

> kiedy włączasz stacyjkę a nie odpalasz samochodu.

Pogadam ze Szwabem dzis po poludniu, to dokladniej obczaje. Na forum napisalem juz teraz, bo chcialem sie do rozmowy "przygotowac".

> poza tym 1kEUR to rozbój w biały dzień (choć jak na DE to normalna cena),

> ale w PL za naprawę ECU zakład zajmujący się tym profesjonalnie

> nie weźmie więcej niż 1kzł

P.S. Relacja 1zl = 1Eur zadziwiajaco czesto mi sie zdaza. Ale skoro moge kupic dobre winko za mniej niz 2Eur to nie narzekam...

Na razie zatem nastawiam sie na podlaczenie pompy na stale, a jak odwiedze Macierz, to oddam ECU do naprawy. Tyle, ze wybieram sie dopiero w grudniu frown.gif

A moze mozna ten ECU latwo odlaczyc i wtedy zonka by wziela go ze soba w wakacje (leci samolotem)? A?

KL

Napisano
  • Autor

Witam ponownie,

Oto, co dowiedziałem się od mechanika:

- Ten błąd ECU jest znany. Nic już mu nie mówiłem o komentarzach z forum o silniku (BratPit, 1.4/1.6), bo by mnie może nie zrozumiał...

- Zaproponował odłączenie pompy od ECU. Twierdzi, że to jest "nie do końca legalne" - np. gdybym miał wypadek i zemdlał, to paliwo nie zostałoby odcięte. Czyli mógłbym mieć problemy z ubezpieczycielem (niemieckim).

- Przeprogramowanie ECU pewnie kosztuje coś w okolicy 500Eur (a nie 1000, jak pisałem wcześniej - to koszt nowego).

No, to chyba wszystko. Wszelkie komentarze są mile widziane. Ale wychodzi na to, że pewnie odłączymy i tyle.

Pozdroofki, KL

Napisano

> Witam ponownie,

> Oto, co dowiedziałem się od mechanika:

> - Ten błąd ECU jest znany.

cóż, to kwestia podejścia systemowego - można tak zrobić jak piszesz, podłączyć pompę po zapłonie, można też - o co pytałeś a ja nie odpowiedziałem - odłączyć ECU dość łatwo (na dwie wtyczki -ECU przy akumulatorze) i wysłać do naprawy do PL np. tutaj

brat

EDIT: nawet na powyższej stronie piszą coś o tych sterownikach zakres - Opel Z14/Z16

Napisano
  • Autor

Podsumowujac co sie dowiedzialem od Brata Pita, elektronika i tak w ogole:

- problem dotyczy silnikow Z14XE/Z16XE i jest opisany TU.

- przeprogramowanie w moim wypadku (kod bledu "pompa paliwa...") nie wystarczy. Potrzebna jest naprawa ECU - koszt 1000-1500zl - cena dotyczy wspomnianego juz elektronika. Gwarancja 1 rok.

No. Ja na razie odlaczam ECU od pompy, co bedzie dalej to sie zobaczy.

Dziekuje Bratu za pomoc, zapraszam przy okazji na piwo nad jeziorem B. 20.GIF

K(ae)L

Napisano

.

> Dziekuje Bratu za pomoc, zapraszam przy okazji na piwo nad jeziorem B.

jak to mówią niezamaco ;-) jesteśmy tu po to by sobie pomagać,

ale gdybym był przy okazji, nie omieszkam zaglądnąć drive.gifwaytogo.gif

brat

Napisano

> naprawa ECU - koszt 1000-1500zl - cena dotyczy wspomnianego juz elektronika. Gwarancja 1 rok.

to popatrz na allegro

user sadaman ma nówki sztuki sterowniki po 900 zł

za 300 zł naprawiają w gdańsku

wysyłasz i za kilka dni masz spowrotem- i od tej opcji bym na Twoim miejscu zaczał

Napisano
  • Autor

Witka,

> to popatrz na allegro

> user sadaman ma nówki sztuki sterowniki po 900 zł

Zwracam tylko uwage, ze w takim wypadku immobilizer, trzeba przeprogramowac kluczyki, etc.

> za 300 zł naprawiają w gdańsku

> wysyłasz i za kilka dni masz spowrotem- i od tej opcji bym na Twoim miejscu zaczał

Super. A jakis adresik, telefonik, cokolwiek?

Napisano

> Witka,

> Zwracam tylko uwage, ze w takim wypadku immobilizer, trzeba przeprogramowac kluczyki, etc.

sterownik jest czysty

programowanie to koszt 100 zł

http://allegro.pl/centralka-komputer-opel-astra-g-z16xep-z16xe-nowy-i1695919448.html

> Super. A jakis adresik, telefonik, cokolwiek?

allegro Twym przyjacielem

http://allegro.pl/t-naprawa-sterownika-silnika-opel-vectra-astra-i1711105570.html

Napisano

Kolego, przeczytaj to: link.

Najprawdopodobniej sciezki w ECU sa do poprawy. To sie da naprawic!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.