Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdjąć przegub z półośki?

Featured Replies

Napisano

Koledzy, mam rozbebeszony samochód.

Chciałem wymienić pęknięta osłonę półosi na prawej stronie od pasażera.

Za chulirę nie mogę wyjąć przegubu z półosi. Czy jest tam jakieś zabezpieczenie?

Przegub trzyma się luźno, rusza się 1mm przód\tył, ale dalej pójść nie chce.

Poradźcie proszę co tu począć.. panic.gif

Napisano

> Koledzy, mam rozbeneszomy samochód.

> Chciałem wymienić pęknięta osłonę półosi na prawej stronie od pasażera.

> Za cholerę nie mogę wyjąć przegubu z półosi. Czy jest tam jakieś zabezpieczenie?

> Przegub trzyma się luźno, rusza się 1mm przód\tyłeb, ale dalej pójść nie chce.

> Poradźcie proszę co tu począć..

Na samochodzie tego nie wyciągniesz nono.gif

Musisz rozpiąć półośkę (wyciągnąć ja z kielicha krótkiej ośki) i dopiero młotem gumowym wybijesz przegub!

Zabezpieczenie to pierścień sprężynujący.

Jako, że chyba robisz to pierwszy raz to wskazówki:

przegub jak zdemontujesz umyj ON i złóż bez smaru - smar na końcu - jest dużo łatwiej wbić półoś.

Tu zasada co za dużo to nie zdrowo też jest więc jeśli masz uniwersalny smar do przegubów to nie ładuj tam za dużo bo zacznie go podczas jazdy wypychać.

Napisano
  • Autor

Dziękuję Ci za porady, najbardziej obawiam się rozpiecia półosi. Nic tam nie wyleci w postaci oleju?

Rozumiem ze muszę ściągać gumowa osłonę na półosi.

Dużo jest roboty z odpieciem półosi i wyjęcie tego na zewnątrz?

Napisano

> Dziękuję Ci za porady, najbardziej obawiam się rozpiecia półosi. Nic tam nie wyleci w postaci

> oleju?

> Rozumiem ze muszę ściągać gumowa osłonę na półosi.

> Dużo jest roboty z odpieciem półosi i wyjęcie tego na zewnątrz?

Półoś wyciągasz z kielicha ( NIE ZE SKRZYNI BIEGÓW) tam jedynie co może być to pierścień Segera w 2.4 nie ma jak i w innych samochodach - czy w 1.9 jest nie wiem.

Tak wystarczy, że ściągniesz dużą gumę i ośkę wyciągniesz.

Roboty jest mało - najgorzej wybić i wbić.

ty masz odkręcaną na imbusach:

http://allegro.pl/fiat-stilo-1-9-jtd-80-km-polos-prawa-i1673219441.html

Napisano

Piszesz o prawej stronie - czyli TA:

285157510-1673219441.jpg

Tu odkręcasz śruby i ona spada - jeszcze lepiej niż w PB ok.gif

post-120396-14352513459833_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Piszesz o prawej stronie - czyli TA:

> Tu odkręcasz śruby i ona spada - jeszcze lepiej niż w PB

Półośkę wraz z przegubem mam już w ręce.

Mówisz teraz trzeba go wybić gumowym młotkiem ?

U mnie wygląda to w ten sposób:

KLIK

Nie chce czegoś uszkodzić. Jak wygląda proces wkładania przegubu do półośki? Czy wystarczy go wcisnąć aby wskoczyło zabezpieczenie?

W ASO życzą sobie za to 200 zł facepalm%5B1%5D.gif

150 zł za przyniesienie półośki do serwisu...

Masakra

Napisano

> Półośkę wraz z przegubem mam już w ręce.

> Mówisz teraz trzeba go wybić gumowym młotkiem ?

> U mnie wygląda to w ten sposób:

> KLIK

> Nie chce czegoś uszkodzić. Jak wygląda proces wkładania przegubu do półośki? Czy wystarczy go

> wcisnąć aby wskoczyło zabezpieczenie?

> W ASO życzą sobie za to 200 zł

> 150 zł za przyniesienie półośki do serwisu...

> Masakra

Wygląda super - teraz to trzeba wybić! nie jest łatwo i nie zejdzie po pierwszym uderzeniu.

Bijesz dokoła aż spadnie przegub.

Wbicie jest jeszcze gorsze. Tu podpowiem, że imadło oszczędza czas i nerwy. półoś w imadło i przegub nabijasz na ośkę. Później smar i opaski na nową gumę.

Napisano
  • Autor

> Wygląda super - teraz to trzeba wybić! nie jest łatwo i nie zejdzie po pierwszym uderzeniu.

> Bijesz dokoła aż spadnie przegub.

> Wbicie jest jeszcze gorsze. Tu podpowiem, że imadło oszczędza czas i nerwy. półoś w imadło i

> przegub nabijasz na ośkę. Później smar i opaski na nową gumę.

DARKOOO skrzynka piwa dla Ciebie za pomoc smile.gif

Dzięki Tobie dobrnąłem do końca, auto poskładane smile.gif

Ta nowa osłona jest jakby z plastiku nie z gumy, ma gorszze właściwości wyginania się. Mam nadzieję że przetrwa.

Faktyczie wystarczyło 2 razy energicznie uderzyć młotkiem gumowym a przegub spadł, nieco trudniej było z założeniem.

Ten pierścień sprężynujący to poprostu kawałek druta owinięty wokół osi.

Ten smar co siedzi na krzyżaku to jakieś specjalne mazidło ??

Dziękówa raz jeszcze 20.GIF

Napisano

Osobiście zapakowałem tam smar pod nazwą Tutela Star 700 (w kielich). Około 15 złotych tubka w ASO. Znalazłem informację, że smar grafitowy się do tego nie nadaje, jak nie chcesz stosować Tuteli, to szukaj czegoś z NLGI 0/1. Od strony koła z tego co pamiętam Fiat rekomenduje Tutele All Star. Cena ta sama, inna klasa NLGI (1-2). Pamiętaj, że smaru nie może być za dużo i za mało. W ASO mają jakąś rozpiskę ile i jakiego smaru będziesz potrzebował wink.gif

Napisano

> DARKOOO skrzynka piwa dla Ciebie za pomoc

> Dzięki Tobie dobrnąłem do końca, auto poskładane

> Ta nowa osłona jest jakby z plastiku nie z gumy, ma gorszze właściwości wyginania się. Mam nadzieję

> że przetrwa.

> Faktyczie wystarczyło 2 razy energicznie uderzyć młotkiem gumowym a przegub spadł, nieco trudniej

> było z założeniem.

> Ten pierścień sprężynujący to poprostu kawałek druta owinięty wokół osi.

> Ten smar co siedzi na krzyżaku to jakieś specjalne mazidło ??

> Dziękówa raz jeszcze

Fajnie, że sie udało i ta satysfakcja - "sam naprawiłem" jest najlepsza. Kolejne takie operacje będziesz robił o połowę czasu krócej.

Co do smaru to ja kupuje komplet mieszek + smar + opaski + nakrętka lub śruba w zależności od modelu samochodu.

Do typów taki jak ja mam w Stilo to muszę kupić jeszcze jedną większą tubę smaru do kielicha.

Nie zwracam specjalnie uwagi na firmę - ważne by było tylko do przegubów.

U mnie tak jak pisałem w 2.4 ściąga się tylko opaskę i mieszek z osi od strony skrzyni i półośka wychodzi bez żadnego problemu - brak zabezpieczeń. Troszkę szybciej niż z ośką odkręcaną ale za to bardziej brudno bo trzeba w dwóch miejscach wymienić smar.

Zastanawia mnie ciągle dlaczego są różne sposoby łączenia półosi. W JTD przy wyrwaniu koła wyrwie również półoś z łapą blush.gif , w mocowaniu Pb koło wyrwane wyciągnie tylko półoś z kielicha i tyle spineyes.gif

p.s.

U siostry w Bravo 1.9TD sam nie wymieniłem mieszka angryfire.gif taka sama oś jak u Ciebie w JTD (odkręcana). Nawet nie doszedłem do ośki - przegrałem z nakrętką na piaście - 2 klucze złamane za ok 150zł, jazda po mieście po wulkanizacjach i zakładach mechanicznych by ruszyli nakrętkę pneumatycznym kluczem - nikt nie dał rady zlosnik2.gif

ASO 200zł - zrobione ... jak rozgryźli temat? niewiem.gif

po tym zdarzeniu stwierdzam, że nie wszystko da się zrobić "taniej" (lepiej) samemu icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie tak jak pisałem w 2.4 ściąga się tylko opaskę i mieszek z osi od strony skrzyni i półośka

> wychodzi bez żadnego problemu - brak zabezpieczeń.

Potwierdzam w JTD 1.9 patent jest identyczny. Zabezpieczenia nie ma, wyjmuje się samą ośkę z krzyżakiem z kielicha.

> U siostry w Bravo 1.9TD sam nie wymieniłem mieszka taka sama oś jak u Ciebie w JTD (odkręcana).

Zastanawiam się, bo cały czas mówisz że ośka jest odkręcana, jak wyżej na zdjęciu. Zabij mnie, ale nie przypominam sobie abym ruszał jakiekolwiek śruby przy demontażu półośki z samochodu smile.gif

> po tym zdarzeniu stwierdzam, że nie wszystko da się zrobić "taniej" (lepiej) samemu

Tutaj też masz rację, cała operacja z wymiany gumowej osłony to efekt wybijania 3 kilowym młotem zapieczonej śruby na samochodzie ( poszło dopiero po zdemontowaniu całego McPersona ). Ewidentnie moja wina. Gdyby nie brak profesjonalizmu z mojej strony ie musiałbym przerabiać całej tej babraniny. Mimo wszystko nie żałuje, tak jak mówisz, teraz człowiek wie co i jak i robota o 50% krótsza.

Te krzyżaki nowe różnią się znacząco od tych starych, pamiętam obiło mi się o uszy że podobno są nowe pozmianowe pozbawione jakiejś przypadłości...

Esencja grzebaniny - wymiana łożyska w przednim kole zakończona... ale to już opiszę w stosownym wątku.

20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.