Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maksymalna dozwolona liczba cechowania świateł dziennych

Featured Replies

Napisano

Na stronie www.astra.auto.pl/content/view/341/1/1/0/ kolega benypb opisał montaż świateł do jazdy dziennej. Zastosował światła HID DRL 507 HP, które mają homologację RL i liczba maksymalnego cechowania - 47. Z tego co wiem to maksymalna światłość emitowana przez wszystkie jednocześnie zapalone reflektory drogowe samochodu nie może przekraczać 225000cd (sumaryczna liczba cechowania 75). Czy można zamontować takie właśnie światła (sumaryczna liczba cechowania dwóch świateł to 94) i nie narazić się na zaczepki policjantów?

Napisano

Tak, jeśli włączenie świateł mijania będzie odłączało światła dzienne i odwrotnie wink.gif

Napisano
  • Autor

To zrozumiałe, że jedne wyłączają drugie, ale czy zastowane w opisie światła dzienne nie przekraczają dopuszczalnej jasności świecenia (przy wyłączonych mijania)? Zapytam może inaczej: czy maksymalna liczba cechowania określająca jasność świecenia dotyczy pojedynczego światła czy też pary świateł?

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się, że liczna cechowania dotyczy każdego reflektora oddzielnie, więc przy liczbie 47*2 daje wspomniane 94, a to znowu światłość na poziomie 282000cd. To zdecydowanie więcej niż dopuszczalne 225000cd. Światełka HID DRL 507 HP bardzo mi się podobają lecz nie chciałbym, aby miśki zabrali mi dowód za światła niezgodne z przepisami (oni już się trochę na tym znają) policial.gif Może ktoś powiedzieć, czy moje rozumowanie jest słuszne lub nie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.