Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UNO 1.0 '94 LPG - czasem szarpie podczas jazdy, co to jest?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, jestem tu nowy user (choć Was czytuję jakiś czas) ale nie znalazłem w starszych postach odpowiedzi pasującej do mojego problemu. Pomóżcie.

UNO. rocznik '94 silnik 999cm, gaźnikowiec + LPG Lovato, na liczniku 198 tyś w tym na LPG 102tyś.

Od jakichś 2 miesięcy obserwuję szarpanie podczas jazdy, przy czym nie ma znaczenia czy jadę na LPG czy na benzynce, choć głownie jeżdżę na LPG. Mam wrażenie jakby po prostu brakowało chwilowo paliwa. Objaw występuje wyłącznie przy nagrzanym silniku, na oko po przejechaniu co najmniej 10 km-nawiewane powietrze jest juz dobrze ciepłe. Długość tego zaniku zmienna, czasem jest to króciutkie szarpniecie i jedziemy dalej, maksymalnie tyle że po prostu staję, jednak przeważają zaniki 2-5 sekundowe i znowu sam załapuje (toczę się na biegu). Jak już kompletnie stanę pokręce ze dwa-trzy razy rozrusznikiem i załapuje jakby nigdy nic. Przeważnie jak zacznie szarpać to jest tego dłuższa seria i znowu jest ok. Problemów z zapalaniem na zimnym silniku nie ma, czasem jest jeśli silnik jest nagrzany a był co najmniej 10 minutowy postój, sprawdzałem na obu paliwach, wolne obroty pracują równo, silnik ogólnie pracuje cicho i równomiernie. Przy czym przez następne 200km może być spokój, i zabawa od nowa.

Ostatnio robione: wymieniane wszystkie filtry(LPG,powietrza,paliwa,oleju), świece mają może z 5tyś(NGK), kable wysokiego napięcia góra 10tyś (czyli ok 4 miesiące), była kontrola parownika (rozkręcany i sprawdzana membrana w serwisie-wszystko ok), Nowy pasek rozrządu, cewka zapłonowa i kopułka rozdzielacza, raczej dobry jest ciśnieniowy regulator zapłonu (niedawno zmieniany). Nowy jest "przekaźnik gazowy" nie znam fachowej nazwy, w każdym razie sprawdzałem na dwóch i efekt ten sam.

Co mnie zastanawia: problem wydaje sie zaczął jakis czas po wymianie tego paska rozrządu w serwisie ale w sumie zaczęło się od rzadkich, krótkich jednorazowych sarpnięć więc termin mogłem przegapić.

LPG jak i benzynka tankowana na sprawdzonych stacjach.

Gdzie może być problem? W sumie jak pisałem zdarza sie rzadko ale jak kiedy mi zgaśnie przy wyprzedzaniu na trasie to będzie kicha, dlatego mnie to wkurza.

Pozdrawiam!

Napisano

witaj...problem bardzo często występujący w naszych uniakach, a diagnozy bywają różne... w Twoim przypadku może być to moduł zapłonowy, ale poczekaj na opinie innych... proszę również uzupełnić dane w profilu...

Napisano

> Witajcie, jestem tu nowy user (choć Was czytuję jakiś czas) ale nie

> znalazłem w starszych postach odpowiedzi pasującej do mojego

> problemu. Pomóżcie.

> UNO. rocznik '94 silnik 999cm, gaźnikowiec + LPG Lovato, na liczniku

> 198 tyś w tym na LPG 102tyś.

> Od jakichś 2 miesięcy obserwuję szarpanie podczas jazdy, przy czym

> nie ma znaczenia czy jadę na LPG czy na benzynce, choć głownie

> jeżdżę na LPG. Mam wrażenie jakby po prostu brakowało chwilowo

> paliwa. Objaw występuje wyłącznie przy nagrzanym silniku, na oko

> po przejechaniu co najmniej 10 km-nawiewane powietrze jest juz

> dobrze ciepłe. Długość tego zaniku zmienna, czasem jest to

> króciutkie szarpniecie i jedziemy dalej, maksymalnie tyle że po

> prostu staję, jednak przeważają zaniki 2-5 sekundowe i znowu

> sam załapuje (toczę się na biegu). Jak już kompletnie stanę

> pokręce ze dwa-trzy razy rozrusznikiem i załapuje jakby nigdy

> nic. Przeważnie jak zacznie szarpać to jest tego dłuższa seria i

> znowu jest ok. Problemów z zapalaniem na zimnym silniku nie ma,

> czasem jest jeśli silnik jest nagrzany a był co najmniej 10

> minutowy postój, sprawdzałem na obu paliwach, wolne obroty

> pracują równo, silnik ogólnie pracuje cicho i równomiernie. Przy

> czym przez następne 200km może być spokój, i zabawa od nowa.

> Ostatnio robione: wymieniane wszystkie

> filtry(LPG,powietrza,paliwa,oleju), świece mają może z

> 5tyś(NGK), kable wysokiego napięcia góra 10tyś (czyli ok 4

> miesiące), była kontrola parownika (rozkręcany i sprawdzana

> membrana w serwisie-wszystko ok), Nowy pasek rozrządu, cewka

> zapłonowa i kopułka rozdzielacza, raczej dobry jest ciśnieniowy

> regulator zapłonu (niedawno zmieniany). Nowy jest "przekaźnik

> gazowy" nie znam fachowej nazwy, w każdym razie sprawdzałem na

> dwóch i efekt ten sam.

> Co mnie zastanawia: problem wydaje sie zaczął jakis czas po wymianie

> tego paska rozrządu w serwisie ale w sumie zaczęło się od

> rzadkich, krótkich jednorazowych sarpnięć więc termin mogłem

> przegapić.

> LPG jak i benzynka tankowana na sprawdzonych stacjach.

> Gdzie może być problem? W sumie jak pisałem zdarza sie rzadko ale jak

> kiedy mi zgaśnie przy wyprzedzaniu na trasie to będzie kicha,

> dlatego mnie to wkurza.

> Pozdrawiam!

zapytaj kolegi Glaca on ma podobnego uniaka powinien Ci najszybciej pomóc 20.GIF

Napisano

> Witajcie, jestem tu nowy user (choć Was czytuję jakiś czas) ale nie

> znalazłem w starszych postach odpowiedzi pasującej do mojego

> problemu. Pomóżcie.

Witaj, mi też to wygląda na moduł, przy czym o ile pamiętam w ASO oddzielnie go nie sprzedają. W motoryzacyjnych do dostania.

A na marginesie obejrzyj dokłądnie aparat zapłonowy, bo mój rozpadł się fizycznie przy ok 200kkm i wtedy jest tylko kompletny z modułem.

MM w sklepie koło 600zł w ASO koło 1300 icon_eek.gif

Napisano

Witam

Miałem podobny problem w zakresie niskich obrotów i okazało się, że wadliwa była cewka zapłonowa.

Napisano
  • Autor

Witajcie,

Kiedyś miałem już problem z modułem ale objawiał sie tym że nie mogłem za czorta odpalić na zimnym silniku, trzeba było ze 2 min kręcić. Nie zmieniałem go wtedy, okazało sie że złączki były zaśniedziałe. Dzięki za rady, pogrzebię przy tym module i zobaczymy. A cena aparatu zapłonowego spora jak na troche żelastwa sporawa frown.gif. Spróbuję znowu z cewka, kabelkami a jak nie da rady to moduł i najgorsze czyli aparat.

Dziś jechałem do roboty i znowu szarpanko - zaczęło się wręcz standardowo - po 18 km. Wrrr...

Dziękuję za pomoc zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wymień świece i przewody WN

Wymiłem dzisiaj przewody WN i świece, przeczyściłem styki do modułu zapłonowego i nic, dalej szarpanko, więc to niestety coś innego.

Trzeba będzie chyba oddać uniaka do serwisu, sam już wiele nie sprawdzę. Echhh....

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wreszcie Uniak znowu na chodzie,

Oazało się że padł moduł zapłonowy i kabelek który do niego idzie. W warsztacie stwierdzili że prawdopodobnie najpierw posypał się przewód (pęknięty był wewnątrz dodatkowej izolacji ale trudno było to wymacać) a potem częste przeskoki iskry załatwiły moduł. Wymiana była robiona przy mnie więc wiem że nic nie kombinowali.

Teraz już śmiga zeby.GIF

Dzięki za wszystkie rady.

Napisano

Witam wszystkich.

Obecnie mam chyba ten sam problem co Nigro. Czasem silnik (1.4 ieS) zapala, kilka chwil pacuje normalnie, potem zaczyna się dziwnie zachowywać - spadają obroty, stają się nierówne w końcu dławi się i gaśnie. Nie daje się już ponownie zapalić. Dzisiaj wymieniłem kable WN i nie pomogło. Czy ktoś wie co to może być? Świeczki mam nowe. Po tym co przeczytałem podejrzewam moduł zapłonowy. Wszystko zaczęło się niedługo po naprawie podłogi. Czy mogli coś tam uszkodzić np. spawarką? Poza tym po naciśnięciu pedału hamulca lekko zaświeca się lampka tylnych świateł przeciwmgłowych. Strach w ogóle nim jeździć. Pomocy!

Napisano

> Witam wszystkich.

> Obecnie mam chyba ten sam problem co Nigro. Czasem silnik (1.4 ieS)

> zapala, kilka chwil pacuje normalnie, potem zaczyna się dziwnie

> zachowywać - spadają obroty, stają się nierówne w końcu dławi

> się i gaśnie. Nie daje się już ponownie zapalić. Dzisiaj

> wymieniłem kable WN i nie pomogło. Czy ktoś wie co to może być?

> Świeczki mam nowe. Po tym co przeczytałem podejrzewam moduł

> zapłonowy. Wszystko zaczęło się niedługo po naprawie podłogi.

> Czy mogli coś tam uszkodzić np. spawarką? Poza tym po

> naciśnięciu pedału hamulca lekko zaświeca się lampka tylnych

> świateł przeciwmgłowych. Strach w ogóle nim jeździć. Pomocy!

Co do ostatniej kwestii to wystarczu wyczyścić styki w tylnej lampie (zwłaszcza masowy). Roboty na 10 min. - efekt na pół roku biglaugh.gif

Jeżeli zaś chodzi o spawanie podłogi to ja tak samo straciłem swój moduł. Elektronika strasznie nie lubi spawania w samochodzie, najlepiej byłoby wszystko elektroniczne wymontować przed spawaniem, a już na pewno odłączyć akumulator.

U Ciebie chyba jest jeszcze gorzej, bo moduł steruje nie tylko zapłonem, ale również wtryskiem i chyba jest sporo droższy niż ten w wersji 1.0. Niestety na silniku 1.4 znam się tylko teoretycznie grinser006.gif

Napisano

Dzięki mrc, spróbuję przeczyścić styki w lampach.

Do nigro: ile kosztowała cię wymiana modułu zapłonowego??

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Do nigro: ile kosztowała cię wymiana modułu zapłonowego??

Hej, zdecydowanie za dużo: 283 zeta za moduł i 55 zeta za kabelek! yikes.gif

Zdzierstwo aż strach ale niestety nie miałem czasu na szukanie tańszych.

Wczoraj rytualnie popchałem przyjacielsko uniaczka parę metrów - stuknęło 200 kkm brawo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.