Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Cieknąca maglownica

Featured Replies

Napisano

Problem zauważyłem dzisiaj, mokra maglownica w okolicy lewego mocowania do ściany grodziowej. Pod autem niewielka plamka oleistego płynu. Czy to oznacza że maglownica przecieka?

Sprawdziłem płyn w zbiorniczku i faktycznie dość nisko jest.

Czy wymiana na używaną jest sensowna i trudna?

Napisano

Jesli uzywana przekladnia kierownicza zdradza jej pelna przydatnosc do ponownego uzycia (brak luzow i wyciekow), to wymiana na takow jest jak najbardziej sensowna (koszt od 100 do 150 PLN). W przypadku Twojego wozu wymiana moze byc nieco uciazliwa ze wzgledu na mniejsza ilosc miejsca do manewrow niz w przypadku jednostek osmiozaworowych, niemniej jednak w warunkach garazowych jest najzupelniej mozliwa i stosunkowo latwa do wykonania.

Przekladnia jest mocowana do sciany grodziowej na 4 sruby poprzez 2 obejmy, dodatkowo nalezy odlaczyc wal kolumny kierownicy od strony kabiny (jedynie jedna sruba), przewody zasilania i zwrotu plynu wspomagania przy przekladni oraz sruby mocujace drazki kierownicze. Reszta to ekwilibrystyka przy wyjeciu i wlozeniu przekladni. Popatrz uwaznie na calosc, zobaczysz ze to nie jest az tak straszna operacja waytogo.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Czy wymiana na używaną jest sensowna i trudna?

Trudna nie, ale pracochłonna i przyda się kanał oraz druga osoba do pomocy.

Co do maglownicy kupując używaną możesz trafić taką, że do końca auta będziesz miał spokój, ale bardziej prawdopodobna sytuacja jest taka, że po jakimś czasie znów zacznie Ci cieknąc.

Lepiej oddać do regeneracji i okres do ponownej awarii znacznie się wydłuży.

U mnie też cieknie i muszę zdecydować co dalej...

PZDR VEN

Napisano

Kanal moze nie jest potrzebny, ze swojego wozu wyjalem przekladnie w jakies 40 minut, przy okazji instalacji "szmaty" na sciane grodziowa, bez kanalu (chociaz takowy mialem pod nogami).

Wracajac do uzywanych przekladni: to troche loteria, jak zreszta wspomniales i o czym sie osobiscie przekonales, ale za pieniadze wydane na regeneracje (uznaje wylacznie regeneracje w warunkach fabrycznych przez wyspecjalizowana firme, ktora doprowadza przekladnie do stanu pierwotnego) mozna kupic ze 3 przekladnie uzywane...

Pozdrawiam

Napisano

> Kanal moze nie jest potrzebny, ze swojego wozu wyjalem przekladnie w jakies 40 minut, przy okazji

> instalacji "szmaty" na sciane grodziowa, bez kanalu (chociaz takowy mialem pod nogami).

Ty jesteś z kosmosu to faktycznie - potrafisz :D

> Wracajac do uzywanych przekladni: to troche loteria, jak zreszta wspomniales i o czym sie osobiscie

> przekonales, ale za pieniadze wydane na regeneracje (uznaje wylacznie regeneracje w warunkach

> fabrycznych przez wyspecjalizowana firme, ktora doprowadza przekladnie do stanu pierwotnego)

> mozna kupic ze 3 przekladnie uzywane...

To fakt regeneracja jest dość droga, ale moim zdaniem jeżeli zamiar jazdy autem jest na okres 2-3 lat to można inwestować w używkę, ale jeżeli ma się zamiar jeździć 4 lata i dłużej warto wydać te pieniążki na regeneracje.

PZDR VEN

Napisano

> Czy wymiana na używaną jest sensowna i trudna?

Ja wymieniłem na uzywke i jest git (obejrzalem na szrocie chyba z 10 i sobie wybrałem najlepsza) dalem za nia chyba 100zl. Co do skaplikowania skoro TOSH pisze ze sie da to sie da. hehe.gif Choc czasem sie wydaje ze ma jakies kosmiczne umiejetnosci biglaugh.gifbiglaugh.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Ja wymieniłem na uzywke i jest git (obejrzalem na szrocie chyba z 10 i sobie wybrałem najlepsza)

gdzie miałeś taką możliwość??

Jak jeszcze raz będziesz się wybierał na strażacką daj znać, może razem jakiś rabat uzyskamy.

> Choc czasem sie wydaje ze ma jakies kosmiczne umiejetnosci

Oj ma jeżeli chodzi o samochody...

Edit:

PS OT: Co za nowy awatar się szykuje??

PZDR VEN

Napisano

> gdzie miałeś taką możliwość??

Szrocisko znajduje sie niedaleko mista Grudziadza. Z reszta jest tam ich dosyc sporo i sa solidnie "wyposazone" a przy wiekszych zakupach mozna na rabat liczyc hehe.gif. jak nie w jednym to w drugim sie znajdzie co potrzeba i to w zadowalajacym stanie.

Napisano

> sie znajdzie co potrzeba i to w zadowalajacym stanie.

Znowu OT, ale jak będziesz się kiedyś wybierał z chęcią się z Tobą zabiorę na polowanie fantów.

PZDR VEN

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Słuchajcie a jak to wygląda bo mam różne opinie. Czy do mojego modelu można wstawić przekładnie od innego diesla ewentualnie benzyny. Bo pytałem na mieście i jedni mówią ze wszystkie takie same inni że nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.