Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przerywa na gazie (seq), na benzynie OK.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

może będziecie Panowie w stanie podrzucić mi jakąś nową myśl, bo sam już nie wiem.

Pacjent to lex LS400 z sekwencją STAG300, parownikiem KME Silver i waldemarami czerwonymi (wiem, wiem no.gif, ale to nie moja sprawa).

Samochód miał problem z pracą. Przestał pracować na kilka garków. Poszła wymiana kabli. Świece zostały (ponoć nie wykazywały objawów zużycia). Została wyczyszczona tylko jedna kopułka rodzielacza (są 2). Po tej operacji, na benzynie pracuje prawidłowo. Na gazie, na jałowych było OK, przy przyspieszaniu straszna siara, mocno przerywała, jakby nie dopalała na niektórych cylindrach. Do tego spaliła sporo gazu.

Podpiąłem się z interfejsem, coś tam próbowałem pomodzić. Ciśnienie na reduktorze wynosiło ok 0,9bara. Pokryłem mapki na ile mogłem, zatankowano świeży gaz (padło podejrzenie gazu marnej jakości). Dziś zrobiłem kalibrację od nowa i podniosłem ciśnienie na parowniku, żeby pokryć ładnie mapy. Po podniesieniu na 1,2 bara i autokalibracji, komp ustawił sobie "bazowy" mnożnik na 1,2. Samochód był już rozgrzany i przez pierwsze 10-15 km jechał na gazie bez przerywania. Potem zaczął przerywać i jakby niedopalać na niektórych cylindrach podczas przyspieszania. W trakcie stabilnej jazdy i pracy na jałowych jest OK.

Udało mi się w końcu pokryć mapki. Ale mnożnik poczynając od niskich obciążeń, wędruje od 1,2 przez 1,6 i niemal 1,8 na średnich, do mniej więcej 1,3 na dużych obciążeniach.

Wygląda na to, że są za małe dysze.

Jednak wcześniej, zanim zaczął niedomagać, jeździł bardzo ładnie, nie przerywał, było OK. Nie jest więc to kwestia za małych dysz czy samych ustawień sterownika gazowego. Musi to być coś związanego z tymi problemami z zapłonem.

PS. zaczęło się to jakiś czas po myciu silnika (był opłukany delikatnym strumieniem wody).

Stał nie jeżdżony jakiś miesiąc.

Błędów jako takich w sterowniku nie ma.

Wszystkie wskazania wydają się być stabilne.

Wnioskuję więc, że elektrycznie instalacja gazowa jest OK.

Wtryskiwacze i parownik też wydają się pracować bez większych zarzutów.

Lewego powietrza nie odnotowano.

Smrodu gazu pod maską (nieszczelności) nie odnotowano.

Jak pisałem wcześniej. Przed problemami z pracą niektórych cylindrów benzyna i gaz pracowały OK, po problemach i wymianie kabli, benzyna jest OK, gaz niedomaga jw.

Czy możliwe, że to kwestia świec, które radzą sobie na benzynie a na gazie już nie? Może nieprzeczyszona kopułka jednego rozdzielacza powoduje takie wałki? Zabrudzone wtryskiwacze? Dziwi mnie ponadto, że przed moją ingerencją w nastawy gazu, wykres mnożnika nie przekraczał z tego co pamiętam 1,3 - 1,4 i przy długich czasach wtrysków zmierzał do 1. I to przy ciśnieniu 0,9 bara.

Żeby natomiast ładnie zgrać ze sobą mapki musiałem sporo podnieść ciśnienie a i tak mnożnik jest sporo większy (nieakceptowalny wręcz, bo pętli już powyżej 4krpm).

Mam nadzieję, że opisałem problem w miarę zrozumiale wink.gif

z góry dzięki za wszelkie sugestie,

pzdr.

D.

Napisano

Puchnące waldemary czyli- gumki na końcach tłoczka .

Co powoduje zmiejszenie skoku tłoczka dlatego mnożnik poszedł do góry. To tak na początek grinser006.gif

Co do przerywania wystarczy w programie załączać poszczególne cylindry na gaz i sprawdzić podczas jazdy który poszarpuje.

Napisano
  • Autor

Ależ ze mnie tuman sciana.gif zapomniałem o opcji włączania poszczególnych wtrysków hehe.gif

dziwne byłoby to, żeby nagle spuchły gumy.

chyba, że postała, wtryski zakleiły się syfem i zaczęły się dziać cuda.

sprawdzę to, ale najpierw muszę się zaopatrzyć w czujnik zegarowy do kalibracji (btw., podpowiesz mi, jaki jest optymalny skok tłoczka w waldku?)

dzięki serdeczne za sugestię!

Napisano

> Ależ ze mnie tuman zapomniałem o opcji włączania poszczególnych wtrysków

> dziwne byłoby to, żeby nagle spuchły gumy.

> chyba, że postała, wtryski zakleiły się syfem i zaczęły się dziać cuda.

> sprawdzę to, ale najpierw muszę się zaopatrzyć w czujnik zegarowy do kalibracji (btw., podpowiesz

> mi, jaki jest optymalny skok tłoczka w waldku?)

> dzięki serdeczne za sugestię!

0.5 najlepiej chodzą, można na upartego ustawić na samochodzie z pomocą włączania poszczególnych cylindrów i stagowskiego oscyloskopu pod warunkiem że sądy działają grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> 0.5 najlepiej chodzą, można na upartego ustawić na samochodzie z pomocą włączania poszczególnych

> cylindrów i stagowskiego oscyloskopu pod warunkiem że sądy działają

e tam, kupi się zapas zestawów naprawczych, do tego czujnik zegarowy za 70,- i będzie na przyszłość wink.gif

dzięki serdeczne!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.