Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyznanie sie do winy a wyplata odszkodowania...

Featured Replies

Napisano

Jak to wsumie wyglada.

Wiadomo, ze w razie stluczki, mozna wezwac policje i oni orzekna wine, ale rownierz mozna to zalatwic bez policji poprostu podpisujac oswiadczenie sprawcy.

Teraz przyszedl mi do glowy hipotetyczny przypadek.

Zalozmy ze bylo bum miedzy kierowca A oraz kierowca B.

Kierowcy miedzy soba dochodza do wniosku, ze wina byla kierowcy B i w zwiazku z tym kierowca B podpisuje oswiadczenie, ze byl sprawca zdarzenia.

Z tym oswiadczeniem kierowca A idzie do ubezpieczyciela B po odszkodowanie - wszystko super.

Tylko co w przypadku, jesli zarowno kierowca A jak i B nie do konca znali przepisy, i np wg przepisow wina lezala po stronie kierowcy A. Czy ubezpieczyciel B moze odmowic wyplaty odszkodowania, ze wzgledu na to, iz wina nie lezala po stronie kierowcy B, mimo iz ten przyznal sie do tego iz spowodowal kolizje? Czy moze w takim przypadku ubezpieczyciel B musi wyplacic odszkodowanie A, ale zato moze sciagnac regresem z B?

Jak to wyglada w praktyce?

Zaczalem sie zastanawiac, bo np u mnie w Irlandii, jednym z podstawowych warunkow polisy ubezpieczeniowej jest to, ze w razie wypadku lub kolizji kierowcy nie wolno przyznac sie do winy. Oni wychodza z zalozenia, ze kierowcy nie musza znac przepisow na tyle, aby byc w stanie ocenic kto byl winny. Nalezy jedynie przekazac wszystki info ubezpeiczycielom i to juz ubezpieczyciele okreslaja kto byl winny.

Napisano

Odpowiedź znajdziesz w Ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych:

Quote:

Art. 13. 1. Zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie lub świadczenie z tytułu ubezpieczenia

obowiązkowego na podstawie uznania roszczenia uprawnionego z umowy ubezpieczenia w wyniku własnych

ustaleń, zawartej z nim ugody lub prawomocnego orzeczenia sądu.

Jeśli z "własnych ustaleń" ubezpieczyciela wynika coś innego niż z zeznań uczestników zdarzenia, to z odszkodowania nici.

Napisano

w PL w praktyce wyglada to tak ze samo oswiadczenie to polowa sukcesu. Ubezpieczyciel wysyla kwit do winnego w ktorym pada pytanie/ oswiadczenie o winie . Winny musi* to podpisuac i odeslac.

Musi- zeby postepowanie odszkodowawcze dla pokrzywdzonego ruszylo.

Nie musi - wtedy poszkodowanemu pozostaje tylko pozew cywilny.

Dlatego jak masz boom to obowiazkowo policial.gif bo oni orzekaja o przewinieniu i wystawiaja mandat. Przyjety mandat jest tozsamy z przyznaniem sie do winy/wykroczenia.

Napisano

> w PL w praktyce wyglada to tak ze samo oswiadczenie to polowa sukcesu. Ubezpieczyciel wysyla kwit

> do winnego w ktorym pada pytanie/ oswiadczenie o winie . Winny musi* to podpisuac i odeslac.

> Musi- zeby postepowanie odszkodowawcze dla pokrzywdzonego ruszylo.

> Nie musi - wtedy poszkodowanemu pozostaje tylko pozew cywilny.

W życiu miałem dwie kolizje, w których byłem poszkodowany. W obu przypadkach sprawcy nie potwierdzili swojej winy na prośby TU. Odszkodowania otrzymałem.

Napisano

> W życiu miałem dwie kolizje, w których byłem poszkodowany. W obu przypadkach sprawcy nie

> potwierdzili swojej winy na prośby TU. Odszkodowania otrzymałem.

ja to przerabialem w styczniu tego roku. Sprawca byl z PZU

Napisano

> Przyjety mandat jest tozsamy z przyznaniem sie do winy/wykroczenia.

Ale nie przesądza o odszkodowaniu ... art. 11 kpc palacz.gifzlosnik.gif

Quote:

Ustalenia wydanego w postępowaniu karnym prawomocnego wyroku skazującego co do popełnienia przestępstwa wiążą sąd w postępowaniu cywilnym. Jednakże osoba, która nie była oskarżona, może powoływać się w postępowaniu cywilnym na wszelkie okoliczności wyłączające lub ograniczające jej odpowiedzialność cywilną.

Napisano

ja tam sie nie znam ale czy nie za daleko od "przestepstwa" do wykroczenia drogowego/kolizji/ wypadku ? hmm.gif

Napisano

> ja tam sie nie znam ale czy nie za daleko od "przestepstwa" do wykroczenia drogowego/kolizji/wypadku ?

Więc widzisz, nie dość, że ma być wyrok, to jeszcze skazujący, i jeszcze przestępstwo ... w każdym innym przypadku możesz zostać uznanym winnym w ujęciu prawa karnego, a niekoniecznie musisz być odpowiedzialnym cywilnie, i na odwrót spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.