Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbiorniczek wyrównawczy

Featured Replies

Napisano

Witam. Zastanawiam się jak podłączyć do ukladu zbiorniczek wyrównawczy. Wydaje mi się ten cienki górny wężyk ze zbiorniczka do chłodnicy, a dolny ze zbiorniczka do dolnego węża idącego do chłodnicy.

Zgadza się czy jestem w dużym błędzie?

Napisano

Jaki samochód? Jaki silnik?

Górny cienki zawsze do najwyższego punktu układu chłodzenia bo on służy do samoistnego odpowietrzania układu.

W Fiatowskim 1.6 16V dolny idzie sobie gdzieś w jakiś trójnik, pewnie w zimny z chłodnicy, natomiast górny idzie do przepustnicy, która jest najwyższym punktem układu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Silnik 1.9 d xud z PSA, zbiorniczek vw t4, chłodnica vw t4. Samochód suzuki sj, taki wczesny samurai. Chłodnica z tyłu samochodu.

Napisano

Dół wyrównawczego w mały obieg za nagrzewnicą, cienki albo na chłodnicy albo zaraz na wyjściu z głowicy na chłodnicę.

Napisano
  • Autor

> Dół wyrównawczego w mały obieg przed nagrzewnicą, cienki albo na chłodnicy albo zaraz na wyjściu z

> głowicy na chłodnicę.

Z cienkim pasuje bo chłodnica ma miejsce do podłączenia.

A z tym dolnym to mnie nie pocieszyłeś bo to znaczy że jeszcze jeden wąż muszę ciągnąc pod maskę angryfire.gif

Napisano

> Silnik 1.9 d xud z PSA, zbiorniczek vw t4, chłodnica vw t4. Samochód suzuki sj, taki wczesny

> samurai. Chłodnica z tyłu samochodu.

Kompletnie nie znam tej konstrukcji, ale górny - cienki przewód zbiorniczka wepnij sobie w najwyższy punkt układu chłodzenia(wejście tego przewodu powinno być powyżej tego punktu w układzie chłodzenia a właściwie powyżej najwyższego punktu powinien być znaczek min zbiorniczka) przez jakiś trójnik(inaczej będzie płynął Ci przez niego płyn a to będzie doprowadzało do zapowietrzenia układu). Gruby przewód wepnij przez trójnik na powrocie zimnej wody z chłodnicy.

Termostat zamyka układ po ciepłej stronie, więc w ten sposób da się napełnić i odpowietrzyć układ.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zwróć uwagę, że wcześniej się pomyliłem, musiałem sprawdzić w międzyczasie zlosnik.gif U siebie montowałem 1,5 roku temu zlosnik.gif Musisz ciągnąć i pamiętaj o turbo szczelności układu, bez ciśnienia czajnik w parę minut.

Napisano
  • Autor

> Kompletnie nie znam tej konstrukcji, ale górny - cienki przewód zbiorniczka wepnij sobie w

> najwyższy punkt układu chłodzenia(wejście tego przewodu powinno być powyżej tego punktu w

> układzie chłodzenia a właściwie powyżej najwyższego punktu powinien być znaczek min

> zbiorniczka) przez jakiś trójnik(inaczej będzie płynął Ci przez niego płyn a to będzie

> doprowadzało do zapowietrzenia układu).

Czyli zbiorniczek powyżej chłodnicy tak? Ten przewód ze zbiorniczka wychodzi powyżej poziomu maks. w zbiorniczku.

Gruby przewód wepnij przez trójnik na powrocie zimnej

> wody z chłodnicy.

> Termostat zamyka układ po ciepłej stronie, więc w ten sposób da się napełnić i odpowietrzyć układ.

> Pozdrawiam BAS

Czyli w tej wersji nie musiałbym ciągnąc kolejnego węża do silnika i wpiął bym się jakieś 20-30cm od chłodnicy. Podoba mi się to, tylko jak to ma się do wersji kolegi simek18 z wpięciem się za nagrzewnicą.

Napisano
  • Autor

> Zwróć uwagę, że wcześniej się pomyliłem, musiałem sprawdzić w międzyczasie U siebie montowałem

> 1,5 roku temu Musisz ciągnąć i pamiętaj o turbo szczelności układu, bez ciśnienia czajnik w

> parę minut.

W którym miejscu się pomyliłeś? O szczelność dbam dlatego składam to tylko z nowych części i przewodów.

Napisano

> Czyli zbiorniczek powyżej chłodnicy tak? Ten przewód ze zbiorniczka wychodzi powyżej poziomu maks.

> w zbiorniczku.

Tak po prawdzie to zbiorniczek niech będzie nad układem.

> Czyli w tej wersji nie musiałbym ciągnąc kolejnego węża do silnika i wpiął bym się jakieś 20-30cm

> od chłodnicy. Podoba mi się to, tylko jak to ma się do wersji kolegi simek18 z wpięciem się za

> nagrzewnicą.

To nie ma znaczenia bo powrót z nagrzewnicy spotyka się na trójniku z powrotem z chłodnicy, czy wepniesz to bliżej czy dalej od nagrzewnicy jest pomijalne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Robiłem kilka swapów, wyrównawczy zawsze wyżej niż chłodnica i wpięty dołem w mały obieg - 0 problemów z odpowietrzeniem. Możesz zrobić jak Ci Kolega radzi w wąż którego nie dzieli z silnikiem termostat. Będzie działać jak termostat ma otworek do odpowietrzania. Przy chłodnicy na pace zalej silnik przez węże, później węże a na końcu chłodnicę i wyrównawczy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Tak po prawdzie to zbiorniczek niech będzie nad układem.

> To nie ma znaczenia bo powrót z nagrzewnicy spotyka się na trójniku z powrotem z chłodnicy, czy

> wepniesz to bliżej czy dalej od nagrzewnicy jest pomijalne.

> Pozdrawiam BAS

Ok dzięki wielkie 20.GIF

W poniedziałek pochwalę się rezultatem.

Napisano
  • Autor

> Robiłem kilka swapów, wyrównawczy zawsze wyżej niż chłodnica i wpięty dołem w mały obieg - 0

> problemów z odpowietrzeniem. Możesz zrobić jak Ci Kolega radzi w wąż którego nie dzieli z

> silnikiem termostat. Będzie działać jak termostat ma otworek do odpowietrzania.

Więc spróbuję w ten sposób. Zawsze trochę łatwiej. Jak termostat nie ma otworka to myślisz że można go sobie wywiercić? Jakim wiertłem?

Przy chłodnicy

> na pace zalej silnik przez węże, później węże a na końcu chłodnicę i wyrównawczy

O dzięki przydadzą mi się takie rady. Masz może jakieś jeszcze? (oprócz kupna patrola grinser006.gif)

Ile czasu to się będzie odpowietrzać?

Napisano

Można zrobić, 2-3mm max i styknie. Nie wiem jak ten motorek się z chłodnicą na pace będzie odpowietrzał, jak pozalewasz kolejno to co tam masz, to pompka szybciej będzie miała co ganiać, a przede wszystkim nie będzie tyle powietrza. Wlewaj płyn powoli aż przestanie się mieścić, podłącz węże, zalej, podłącz chłodnicę, zalej, wyównawczy, zalej, poczekaj chwile, jak trzeba to dolej, odpal, dolej zlosnik.gif Powinno być git, jaja były z bmkowym M50, ale to inna bajka zlosnik.gif

A do patrola i tak dorośniesz zlosnik.gif

Napisano

> Jak termostat nie ma otworka to myślisz że można

> go sobie wywiercić? Jakim wiertłem?

Tu piszą, że 4mm można wiercić, myślę, że 2mm będzie ok.

Jak termostat ma kilka latek to nie ma potrzeby wiercić bo i tak pewnie nie jest 100% szczelny.

> Ile czasu to się będzie odpowietrzać?

Zalać do pełna, poczekać 15minut, uzupełnić płyn, zagrzać, otworzyć odpowietrzniki.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Można zrobić, 2-3mm max i styknie. Nie wiem jak ten motorek się z chłodnicą na pace będzie

> odpowietrzał, jak pozalewasz kolejno to co tam masz, to pompka szybciej będzie miała co

> ganiać, a przede wszystkim nie będzie tyle powietrza. Wlewaj płyn powoli aż przestanie się

> mieścić, podłącz węże, zalej, podłącz chłodnicę, zalej, wyównawczy, zalej, poczekaj chwile,

> jak trzeba to dolej, odpal, dolej Powinno być git, jaja były z bmkowym M50, ale to inna

> bajka

Aha i mam nadzieję ogarnąć to tylko na pompie z silnika. Mam dodatkową elektryczną ale nie wpinałem jej. Myślisz ze jest szansa czy od razu dawać dodatkową. No i podstawowe pytanie gdzie? zlosnik.gif

> A do patrola i tak dorośniesz

I tego się boję hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Tu piszą, że 4mm można wiercić, myślę, że 2mm będzie ok.

> Jak termostat ma kilka latek to nie ma potrzeby wiercić bo i tak pewnie nie jest 100% szczelny.

Jak już do niego zajrzę to od razu wymienię na nowy cool.gif

> Zalać do pełna, poczekać 15minut, uzupełnić płyn, zagrzać, otworzyć odpowietrzniki.

> Pozdrawiam BAS

Czyli jak w normalnym samochodzie zlosnik.gif

Tylko gdzie znajdę te odpowietrzniki?

Napisano

> Aha i mam nadzieję ogarnąć to tylko na pompie z silnika. Mam dodatkową elektryczną ale nie wpinałem

> jej. Myślisz ze jest szansa czy od razu dawać dodatkową. No i podstawowe pytanie gdzie?

Probuj, będziesz widział po wskaźniku temperatury jak się sprawa ma. Termostat sprawny? Nie wiem jaką masz pompę, jeśli nie ruszy jej praca w temp ~100* to lepiej niech tłoczy w chłodnicę, tylko wąż między pompą a chłodnicą musi być zbrojony żeby go nie zasysało.

> I tego się boję

Nie ma co się bać palacz.gif

Napisano

> Tylko gdzie znajdę te odpowietrzniki?

Pewnie na chłodnicy i na przewyższeniach przewodów.

Co do pompy to proponuję zastosować zasadę stosowaną w Centralnym Ogrzewaniu w domach - pompę montuje się na powrocie z instalacji, czyli na możliwie najchłodniejszej wodzie. W Twoim przypadku będzie to na powrocie z wnętrza.

Jak możesz to spróbuj uniknąć montowania dodatkowej pompy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Probuj, będziesz widział po wskaźniku temperatury jak się sprawa ma. Termostat sprawny? Nie wiem

> jaką masz pompę, jeśli nie ruszy jej praca w temp ~100* to lepiej niech tłoczy w chłodnicę,

> tylko wąż między pompą a chłodnicą musi być zbrojony żeby go nie zasysało.

Pompę mam jakąś z priusa. Podobno od chodzenia właśnie. Tylko wlot i wylot ma jakieś 16mm a te główne u mnie są 30mm. Nie da się jej wpiąć gdzieś indziej gdzie mam węże wlaśnie 16mm. Tylko domyślam się ze musi to być w dużym obiegu.

> Nie ma co się bać

Wahałem się między patrolem a suzuki. Ale jednego dużego i ciężkiego klocka już mam i chciałem spróbować czegoś innego.

Napisano
  • Autor

> Pewnie na chłodnicy i na przewyższeniach przewodów.

> Co do pompy to proponuję zastosować zasadę stosowaną w Centralnym Ogrzewaniu w domach - pompę

> montuje się na powrocie z instalacji, czyli na możliwie najchłodniejszej wodzie. W Twoim

> przypadku będzie to na powrocie z wnętrza.

> Jak możesz to spróbuj uniknąć montowania dodatkowej pompy.

> Pozdrawiam BAS

Na chłodnicy nie mam więc będę szukał na silniku.

Właśnie staram się uniknąć montowania tej dodatkowej pompy dlatego przewody puszczałem jak najbardziej prosto, bez zbędnych zawijasów.

Napisano

Za mała średnica, zamulisz oryginalną pompkę.

Ale disko nie ma tych właściwości co patrol zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za mała średnica, zamulisz oryginalną pompkę.

Właśnie się tego obawiałem

> Ale disko nie ma tych właściwości co patrol

Wiem wiem. Wiesz ile ja już patroli objechałem, a ile wyciągałem. Mało wyciągarki na tych klockach nie popaliłem zlosnik.gif

Napisano

Pojedź dokładnie tą samą trasą co patrol i dopiero wtedy mów że objechałeś zlosnik.gif Poza tym, do parcha, żeby jako tako jechał potrzeba min 33x12,5, niestety przy takich kołach mosty disko umrą hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Pojedź dokładnie tą samą trasą co patrol i dopiero wtedy mów że objechałeś

Jeździliśmy tą samą trasą jeden patrol na 33 cali, drugi długi na 35. Ja w disco na 33 simexopodobnych. Nie ukrywam ze patrole jeden na mt BFG drugi na jakichś maxisach.

Poza tym, do parcha,

> żeby jako tako jechał potrzeba min 33x12,5, niestety przy takich kołach mosty disko umrą

Dostają ostro w dupe ale mi przez przeszło dwa lata nie umarły na simexach 33

Zeby była jasność nie mówię ze patrol to złom a disco śmiga po wszystkim. Wiele patroli mnie objeżdżało. Mało tego powiem nawet że jak bym teraz kupował terenówke do zabawy i na codzień to byłby patrol.

Na plus patrola napewno jego pancerna budowa przyjmująca konkretne koła. Ale praca zawieszenia bardziej podoba mi się w disco. Wydaje mi się że lepiej się krzyżuje.

Napisano

Jeżeli miał km2 to już lepiej robi ATek crazy.gif W disko masz sierżanta z tyłu, to jest na + do wykrzyżu, ale 4link w parchu robi robotę. Oczywiście bez stabilizatora i z liftem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli miał km2 to już lepiej robi ATek W disko masz sierżanta z tyłu, to jest na + do wykrzyżu,

> ale 4link w parchu robi robotę. Oczywiście bez stabilizatora i z liftem

Wydaje mi się że starego mt miał. Ale na nadwiślańskie błoto nie ma opony. Simex też się zaklejał ale robił napewno lepiej. A jak wiemy dobra opona to połowa sukcesu.

Ja broń boże nie mówię że 4 link nie robi. 20.GIF

Jak suzuka będzie mi na 31 cali "simexie" kręcic półośki (co jest bardzo możliwe) to na wiosne pewnie bedzie krótki patrol zlosnik.gif

Napisano

20.GIF

Wszystko zależy od ciśnienia zlosnik.gif Ja mam wysokie crazy.gif Możesz sobie wsadzić wzmacniane przeguby i półosie ale do tego musisz wsadzać kosz z tylnego mostu. Albo od razu 2x blokadę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od ciśnienia

Mi się stopniowo podnosi zlosnik.gif

Ja mam wysokie Możesz sobie wsadzić wzmacniane przeguby i półosie

> ale do tego musisz wsadzać kosz z tylnego mostu.

Tylko ze ja mam wąskie mosty. Podobno słabsze. Ale wolniejsze i reduktor wolniejszy. Bo to była 410.

Doszły mnie słuchy ze półosie od 413 z wąskiego mostu są mocniejsze i pasują.

Ale wszystko wyjdzie w praniu. Narazie to tylko żebym to poskładał. Pierwsza poważna próba w październiku. A wcześniej tylko testy w okolicznych błotach.

Albo od razu 2x blokadę

Chcesz powiedzieć to mojej żonie bo ja nie bokser.gif

Napisano

Nie miałem styczności z wąskimi więc nie będę się wypowiadał. Reduktor z litrówki przy 31" raczej koniecznie.

Ja jej do samuraja przekonywał nie będę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie miałem styczności z wąskimi więc nie będę się wypowiadał. Reduktor z litrówki przy 31" raczej

> koniecznie.

Liczę że z tym silnikiem i skrzynką z biegami od poloneza (podobno krótsza od suzukowej) będzie to w miarę kręcić kołami.

> Ja jej do samuraja przekonywał nie będę

Nie to nie foch.gif

Napisano

Trzeba było włożyć tdi, tylko nie wiem co na to mosty zlosnik.gif Ale jakbyś założył je z K160/260... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba było włożyć tdi, tylko nie wiem co na to mosty Ale jakbyś założył je z K160/260...

tdi za nowoczesne, za skomplikowane i za drogie. A do tego nie wiem jaka skrzynia by podpasowała.

A mosty na to niedowiary hahaha.gif

Jak już zmieniać mosty to na GR i od razu motać sprężyne. Ale to za duża kasa. Ja chcę po taniości. Chyba że rozbiję disco to z mostami z niego się pobawię. W suzuce myślę że będą niezniszczalne jak patrolowe zlosnik.gif

Napisano

Po uszczelnieniu osłony rozrządu pływa pod wodą zlosnik.gif Skrzynię trzeba by poszukać, od gra 2.8 trochę przykrótka jest crazy.gif Ale do samca to i tak bez różnicy, bo tylny most trzeba by przykręcać bezpośrednio do flanszy reduktora zlosnik.gif A co do przeróby na springi, to metodą szrotową zrobisz za 500zł w materiałach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Po uszczelnieniu osłony rozrządu pływa pod wodą Skrzynię trzeba by poszukać, od gra 2.8 trochę

> przykrótka jest Ale do samca to i tak bez różnicy, bo tylny most trzeba by przykręcać

> bezpośrednio do flanszy reduktora

Ze skrzynią z poloneza wał między skrzynią a reduktorem wyszedł mi 17 cm.

A co do przeróby na springi, to metodą szrotową zrobisz za

> 500zł w materiałach

No tak tylko nie wydaje mi się to na tyle proste żebym sam to ogarnął.

Napisano

Wałek pośredni to pikuś, w jednym samochodzie wał tylny wyszedł 36cm od flanszy do flanszy zlosnik.gif

Przeróbka jest w miarę prosta, tylko trzeba wszystko zrobić prosto zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wałek pośredni to pikuś, w jednym samochodzie wał tylny wyszedł 36cm od flanszy do flanszy

> Przeróbka jest w miarę prosta, tylko trzeba wszystko zrobić prosto

No u mnie nie wyszło idealnie prosto ale udało się na tych 17cm zmieścić dwa krzyżaki więc licze że będzie ok.

A taki krótki wał tylni to chyba nie za dobrze wróży trwałości krzyżaków, bo domyslam się że kąty ich pracy są zacne zlosnik.gif

Napisano

Prosto dotyczyło geometrii w zawiasie zlosnik.gif

No kąty wyszły mało ciekawe, ale to auto do wściekania się, więc nie robi to dużej różnicy.

Napisano
  • Autor

> Prosto dotyczyło geometrii w zawiasie

Późno już było tongue.gif

> No kąty wyszły mało ciekawe, ale to auto do wściekania się, więc nie robi to dużej różnicy.

No domyślam się że nie do kręcenia kilometrów z rodzina zlosnik.gif

A wracając do tematu układu chłodzenia to nie wiem czy dziś uda mi się go zalać. Strasznie długo mi się schodzi z zamontowaniem chłodnicy i wyrównawczego angryfire.gif

Napisano
  • Autor

Może będziesz potrafił mi odpowiedzieć jeszcze na kilka pytan zlosnik.gif

Do podstawy filtra oleju idzie wąż. Wychodzi z okolic termostatu wchodzi w podstawe filtr oleju i wychodzi po drugiej stronie filtra. Może wiesz gdzie podłączyć ten wychodzący wąż?

edit. ten wychodzący wąż z chlodnicy oleju ma iść do górnego do chłodnicy.

Teraz usiądź zlosnik.gif

Pompa wody tłoczy płyn w kanały wodne silnika czy w stronę chłodnicy? (wiem że jest na silniku, rozumiem jak działa i w ogóle proszę się nie śmiać, chodzi tylko o kierunek) Myślę że w silnik tłoczy ale potrzebuje pewności.

Przewody do nagrzewnicy mogę normalnie podłączyć przez ten zaworek oryginalny z suzuki który reguluje dopływ wody do niej? Bo kolega straszy że muszę wywalić ten zaworek żeby cały czas był przepływ przez nagrzewnice.

edit. Znalazłem fajny schemat układu chłodzenia tego silnika więc chyba dam sobie rade zlosnik.gif

Napisano

Jak przewód z pompy idzie na górę chłodnicy to tłoczy w chłodnicę, a jak idzie na dół chłodnicy to pcha w silnik zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak przewód z pompy idzie na górę chłodnicy to tłoczy w chłodnicę, a jak idzie na dół chłodnicy to

> pcha w silnik

Więc w tym przypadku pcha w silnik

Napisano
  • Autor

Dopiero dziś uporałem sie ze wszystkim i odpaliłem maszyne. Do układu weszło jakieś 12-16 litrów wody. Z odpowietrzeniem nie było preblemu, pompa na silniku daje rade. Przynajmniej tak mi sie wydaje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.