Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głowica / kolektor ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio coraz bardziej zaczyna mi lecieć olej spod głowicy i za niedługo chciałbym coś z tym zrobić. Do tego dochodzi urwana szpila od mocowania tłumika z kolektora wylotowego (coraz głośniej chodzi). Myślałem że dam do naprawy mechanikowi najpierw szpilke a później planowanie głowicy. Ale wpadł mi pomysł kupienia używanej głowicy z kolektorem. I teraz pytanie do was: Co się bardziej opłaca, naprawa szpilki i planowanie, czy "nowa" głowica z kolektorem(na allegro chodzą do 200zł)?

Pozdrawiam!

Napisano

> Witam.

> Ostatnio coraz bardziej zaczyna mi lecieć olej spod głowicy i za niedługo chciałbym coś z tym

> zrobić. Do tego dochodzi urwana szpila od mocowania tłumika z kolektora wylotowego (coraz

> głośniej chodzi). Myślałem że dam do naprawy mechanikowi najpierw szpilke a później planowanie

> głowicy. Ale wpadł mi pomysł kupienia używanej głowicy z kolektorem. I teraz pytanie do was:

> Co się bardziej opłaca, naprawa szpilki i planowanie, czy "nowa" głowica z kolektorem(na

> allegro chodzą do 200zł)?

> Pozdrawiam!

No widzisz, tydzień temu rozebrałem sprawną głowicę od 1.0 i oddaję na złom (teraz już jest trochę sfatygowana).

A więc tak, każdą głowicę będziesz musiał planować przed założeniem. Czy swoją czy kupioną inną.

Jeśli Twoja głowica nie ma wypalonych zaworów, wyrobionych prowadnic, rozwalonych uszczelniaczy, problemów z wałkiem to lepiej ją zostaw, wykręć szpilkę, zmień uszczelkę, zaoszczędzisz kasę.

Najlepiej jak Ci to w warsztacie robiącym takie rzeczy sprawdzą i ocenią przy okazji planowania (zastrzeżesz sobie, że jak jest zakatowana to niech nie planują)

A jeśli już masz wymieniać to może od razu daj głowicę z 1.2, będziesz miał trochę koników więcej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za ciekawe uwagi. Co do mojej głowicy, jak rok temu wymieniałem uszczelkę (bez planowania) to zawory były na moje oko w nie najlepszym stanie. A głowica od punto pasuje? Czytałem że wałek tak. I jeszcze pytanie troche offtopic a może nie: Skąd się bierze olej w filtrze powietrza? Na dnie obudowy troche mi się zbiera. Pozdrawiam.

Napisano

> Dzięki za ciekawe uwagi. Co do mojej głowicy, jak rok temu wymieniałem uszczelkę (bez planowania)

> to zawory były na moje oko w nie najlepszym stanie. A głowica od punto pasuje? Czytałem że

> wałek tak. I jeszcze pytanie troche offtopic a może nie: Skąd się bierze olej w filtrze

> powietrza? Na dnie obudowy troche mi się zbiera. Pozdrawiam.

Olej się bierze z odmy.

Co do wymiany głowicy to w FIRE pomiędzy 8v nie ma w sumie wielkich różnic i powinno się dać zamieniać ale sam nie testowałem. Więcej na ten temat wiedzą na kąciku Centomania.

Napisano

> Dzięki za ciekawe uwagi. Co do mojej głowicy, jak rok temu wymieniałem uszczelkę (bez planowania)

> to zawory były na moje oko w nie najlepszym stanie. A głowica od punto pasuje?

Od 1.2 są inne uszczelki więc może nie podejść

Ale od 1.1 może pasować, sam taką miałem zakładać nawet ją sobie z planowałem ale uniak się sprzedał frown.gif

Napisano

> Od 1.2 są inne uszczelki więc może nie podejść

Inne są tylko z powodu średnicy cylindra.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.