Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto z 2 fotelami z holandii - jak to ugryzc?

Featured Replies

Napisano

Stoi po komisach troche "ciezarowek" z holandii , zdarzaja sie przyjemne vany czy tez terenowki.

Teraz pytanie jak wyglada rejestracja takiego pojazdu w PL i jego przerobienie na 5osobowke?

Napisano

Kupic fotele,pasy i reszte elementow i przy pierwszym przegladzie diagnosta bez laski wpisze odpowiednia ilosc miejsc

Sprawa banalnie prosta

Napisano

> Stoi po komisach troche "ciezarowek" z holandii , zdarzaja sie przyjemne vany czy tez terenowki.

> Teraz pytanie jak wyglada rejestracja takiego pojazdu w PL i jego przerobienie na 5osobowke?

Montujesz wnętrze - fotele, pasy. Potem udajesz się do OSKP w celu zmiany przeznaczenia pojazdu, płacisz za rozszerzony przegląd i z kwitami do WK w celu wymiany DR. Mówię o aucie już zarejestrowanym w PL, ale pewnie da się to zrobić podczas pierwszego przeglądu w PL po sprowadzeniu - zapytaj w OSKP. Koszt, nie licząc wyposażenia auta, to mniej jak 500zł.

Napisano
  • Autor

> Kupic fotele,pasy i reszte elementow i przy pierwszym przegladzie diagnosta bez laski wpisze

> odpowiednia ilosc miejsc

> Sprawa banalnie prosta

I to wszystko ? smile.gif bo widzialem dzisiaj pare fajnych autek na placu u turka a fotele to nie problem z anglika cos sie podpasuje :D

Napisano

> I to wszystko ? bo widzialem dzisiaj pare fajnych autek na placu u turka a fotele to nie problem z

> anglika cos sie podpasuje :D

IMO tak. Moje auto przyjechało z Danii jako 2 osobowe, ciężarowe. Tak zostało zarejestrowane w PL, ale poprzedni właściciel uzupełnił wnętrze, nie zmieniając przeznaczenia pojazdu. Ja po zakupie - jeszcze przed przerejestrowaniem, odbyłem procedurę jak opisałem powyżej. W tej chwili mam auto osobowe, 7 miejscowe.

Napisano
  • Autor

> IMO tak. Moje auto przyjechało z Danii jako 2 osobowe, ciężarowe. Tak zostało zarejestrowane w PL,

> ale poprzedni właściciel uzupełnił wnętrze, nie zmieniając przeznaczenia pojazdu. Ja po

> zakupie - jeszcze przed przerejestrowaniem, odbyłem procedurę jak opisałem powyżej. W tej

> chwili mam auto osobowe, 7 miejscowe.

Jakies dodatkowe koszta poza fotelami (to okolo 2tysi licze).

Napisano

> Jakies dodatkowe koszta poza fotelami (to okolo 2tysi licze).

Napisałem, że w przypadku zarejestrowanego auta w PL to niecałe 500zł (nie pamiętam dokładnie czy było to 380zł czy 480zł). Gdy auto jest jeszcze nierejestrowane w PL, to nie wiem.

Napisano

> Kupic fotele,pasy i reszte elementow i przy pierwszym przegladzie diagnosta bez laski wpisze

> odpowiednia ilosc miejsc

> Sprawa banalnie prosta

raczej niebanalnie prosta z formalnego punktu widzenia

na poczatku lipca pojawil sie na alledrogo ladny grand voyager z 2001r w wersji limited . Wersja 2 osobowa ( z tylu wszystkie plastiki oprocz pasow i siedzen ) importowany z Danii. cena w miare ciekawa.

Komis wystawia mi rachunek i rejestruje . ok

dzwonie do swojego wydzialu komunikacji mowie jaka sprawa m. in. ze rejestruje tak jak jest i za 1-1.5 miesiaca zmieniam przeznaczenie na wersje osobowa 7 miejscowa. Kobitka mowi ok ale ona zawiadamia urzad celny o zmianie przeznaczenia auta , a oni dowalaja akcyze ( 18.6 % ).

dzwonie do urzedu celnego w toruniu. Chce zaswiadczenie o niepodleganiu podatkowi akcyzowemu .Oni mowia ze podjechac autem tak jak jest , ale jesli stwierdza miejsca na pasy i na fotele to interpretuja to jako osobowke.

dzwonie do komunikacji do tej samej Pani mowie ze rejestruje na siostre gdziedziej , kupuje ciezarowke od siostry , rejestruje i dopiero po jakims czasie zmieniam przeznaczenie. Ona mowi ze zawiadamia poprzedni wydzial komunikacji a tamten niewykluczone ze urzad celny.

Generalnie odpuscilem temat bo dokupic siedzenia w skorze pasy zalozyc gaz ( silnik 3,3 l V6) oplacic przerobki , akcyze zrobi sie finansowo nie ciekawie. Celnicy maja 5 lat .

W koncu w polowie lipca w niemczech kupilem osobowke .

Napisano

Ale po co chciales zmienic z LKW na PKW? zostaje nadal ciezarowy a diagnosta wpisuja faktyczna ilosc miejsc. Czyli masz auto ciezarowe np 7 osobowe. Oczywiscie nie ma tu mowy o jakis odliczenaich skarbowych itp

Napisano

> Jakies dodatkowe koszta poza fotelami (to okolo 2tysi licze).

Jesli nie jest jeszcze zarejestrowany to zadnych dodatkowych kosztow tylko elementy wnetrza i standardowy pierwszy przeglad.

Napisano

> raczej niebanalnie prosta z formalnego punktu widzenia

> na poczatku lipca pojawil sie na alledrogo ladny grand voyager z 2001r w wersji limited . Wersja 2

> osobowa ( z tylu wszystkie plastiki oprocz pasow i siedzen ) importowany z Danii. cena w miare

> ciekawa.

> Komis wystawia mi rachunek i rejestruje . ok

> dzwonie do swojego wydzialu komunikacji mowie jaka sprawa m. in. ze rejestruje tak jak jest i za

> 1-1.5 miesiaca zmieniam przeznaczenie na wersje osobowa 7 miejscowa. Kobitka mowi ok ale ona

> zawiadamia urzad celny o zmianie przeznaczenia auta , a oni dowalaja akcyze ( 18.6 % ).

> dzwonie do urzedu celnego w toruniu. Chce zaswiadczenie o niepodleganiu podatkowi akcyzowemu .Oni

> mowia ze podjechac autem tak jak jest , ale jesli stwierdza miejsca na pasy i na fotele to

> interpretuja to jako osobowke.

> dzwonie do komunikacji do tej samej Pani mowie ze rejestruje na siostre gdziedziej , kupuje

> ciezarowke od siostry , rejestruje i dopiero po jakims czasie zmieniam przeznaczenie. Ona

> mowi ze zawiadamia poprzedni wydzial komunikacji a tamten niewykluczone ze urzad celny.

> Generalnie odpuscilem temat bo dokupic siedzenia w skorze pasy zalozyc gaz ( silnik 3,3 l V6)

> oplacic przerobki , akcyze zrobi sie finansowo nie ciekawie. Celnicy maja 5 lat .

> W koncu w polowie lipca w niemczech kupilem osobowke .

ogólnie dałeś zrobić się w propagandowe bambuko ...

to co opisałeś to obecnie jedna z popularniejszych metod unikania właśnie akcyzy , więc ... Ciebie udało im się " zastraszyć " ale prawdziwe cwaniaczki ich " rąbią " na NIENALEŻNYM im podatku ostro i to strasznie im czyli celnikom podnosi ciśnienie , a zrobić nie mogą nic oprócz straszenia i pisania pisemek na które się odpowiada zgodnie z prawdą że NABYTY WEWNĄTRZWSPÓLNOTOWO został pojazd ciężarowy ! ...i po temacie , opłata akcyzy od tego pojazdu była by niezgodna z obowiązującymi przepisami ...

ps. salony samochodowe mniej więcej tak robią.... w niektórych przypadkach tylko ciiii zlosnik2.gif

Napisano

W jakiejś gazecie czytałem na temat takich zmian, jedną z informacji było to że pasy muszą zostać założone do samochodu NOWE.

Ale nie wiem czy to prawda, czy jakieś dziennikarskie bajki smile.gif

Napisano

Kupiłem takie auto z Francji.

W papierach miało, że jest 2 osobowe, ciężarowe(faktycznie była to normalna osobówka na 5 osób).

Bajer polega na tym, że od ciężarówek nie płacisz akcyzy.

Jeśli przed pierwszą rejestracją w kraju zmienisz na osobowy to importer będzie musiał zapłacić akcyzę, dlatego rejestrujesz takie autko jako ciężarowe, wkładasz fotele, pasy i ewentualnie brakujące elementy tapicerki(musisz mieć na to papier(faktura+wpis do ewidencji tego zakładu) od zakładu, który ma we wpisie do ewidencji działalności gospodarczej odpowiednie pkd ), następnie jedziesz na OKRĘGOWĄ(podstawowa tego nie może zrobić) stację kontroli pojazdów, robią przegląd po zmianach konstrukcyjnych i opisują(~180zł), z tymi wszystkimi papierami idziesz do WK(formalnie wcześniej powinieneś odebrać twardy DR i KP), zdajesz ciężarowyDR, znowu dostajesz pozwolenie czasowe i za 2 tygodnie DR na osobówkę.

Jeśli chodzi o załatwienie sprawy w WK to jak rejestrowałem ciężarówkę to od razu umówiłem się na za 3 tygodnie na konkretną godzinę, fizycznie nie odbierałem twardego DR na ciężarówkę, przyjechałem na umówioną godzinę, pani wzięła teczkę mojego autka, był tam ciężarowyDR i moja KP... po kolejnych 3 tygodniach odebrałem DR i KP.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W jakiejś gazecie czytałem na temat takich zmian, jedną z informacji było to że pasy muszą zostać

> założone do samochodu NOWE.

> Ale nie wiem czy to prawda, czy jakieś dziennikarskie bajki

Formalnie niewolno montować używanych:

- elementów ukł. hamulcowego,

- elementów ukł. airbag i pasów bezpieczeństwa...

a życie swoje.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W jakiejś gazecie czytałem na temat takich zmian, jedną z informacji było to że pasy muszą zostać

> założone do samochodu NOWE.

> Ale nie wiem czy to prawda, czy jakieś dziennikarskie bajki

prawdą jest że nie wolno oficjalnie sprzedawać używanych m.in. pasów bezpieczeństwa , ale brak jest wytycznych że w celu przeróbki trzeba zamontować nowe shocked.gif

albo inaczej , po prostu nikt o to nie pyta blush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.