Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

numer użytkowy Bosch

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

Zakupiłem na allegro używany przepływomierz do stilo i pomimo zapewnień, że jest on do stilo jtd 115km okazało się, że jest to część 0 281 002 216 (m.in. do Audi A4) a nie 0 281 002 308 ( do stilo). Po obejrzeniu obydwu zauważyłem że są one prawie jednakowe tzn ten do audi jest trochę dłuższy. Zamontowałem go (wtyczka ta sama) i do stilo wróciła verva smile.gif . Sprawdzałem na stronie boscha i te przepływomierze mają taki sam numer użytkowy (HPM 5-4.7). Czy może ktoś mi napisać co to jest ten numer użytkowy?? i czy mogę tak jeździć??

Napisano

Jeśli spalanie nie wzrośnie to teoretycznie można smigać. W praktyce lepiej jednak zastosować oryginał bo jednak Bosch przewidział jakieś charakterystyki pracy dla danego przepływomierza i w oparciu o te charakterystyki Fiat zrobił program silnika.

A wogóle kupno używki to niezbyt dobry pomysł.

Napisano
  • Autor

Podzwoniłem trochę i na 99% jest to ten sam układ elektroniczny, a różni się tylko obudową. Co do charakterystyki to wydaje mi się, że to jest zapisane w komputerze a nie w przepływomierzu. Przepływomierz to przecież tylko czujnik. Co do zakupu używanego - może to nie jest dobry pomysł jak się chce tym samochodem jeździć długo - ja raczej w październiku, listopadzie zamierzam go sprzedać bo już 215 tys na liczniku. Spalanie raczej spadło w stosunku do jazdy bez przepływomierza.

Napisano

> Podzwoniłem trochę i na 99% jest to ten sam układ elektroniczny, a różni się tylko obudową.

Wykręć wkład, ona ma numerki na sobie i napewno będą takie same jak na obudowie.

> Co do charakterystyki to wydaje mi się, że to jest zapisane w komputerze a nie w przepływomierzu.

> Przepływomierz to przecież tylko czujnik.

Owszem to czujnik a w zasadzie dwa, czasem trzy w jednej obudowie. Ale jak każdy czujnik tam samo przepływomierz ma jakąś charakterystykę i na jej podstawie komp wie co się dzieje z powietrzem trafiającym do silnika. Inna przepływka, inna charakterystyka.

Napisano
  • Autor

może się mylę ale na chłopski rozum przepływomierz jest to czujnik masy powietrza więc jeżeli są to na 99% identyczne części elektroniczne (taki sam numer użytkowy HPM 5-4.7) to przykładowo jeśli w jednym przepływ masy powietrza wynosi np. 1 litr/sek to drugi powinien pokazać tyle samo. No chyba że jakąś wielką różnicę robi oddalenie czujnika od filtra powietrza ( w stilo tuż za filtrem a w tym przepływomierzu 4 cm dalej - średnica przepływomierza dokładnie taka sama). Dopiero komputer dobiera do tego przepływu powietrza odpowiednie dalsze parametry.

Napisano
  • Autor

poza tym jeżeli numer użytkowy jest taki sam to skąd pewność, że charakterystyka jest inna??

Napisano

Zrobisz jak uważasz, ja z grubsza określiłem Ci dlaczego akurat ma być tak a nie inaczej.

Zresztą jakby każdy czujnik do danego pomiaru miał identyczną charakterystykę to by było po jednym rodzaju do wszystkiego a nie jest. Dlaczego ? sam się domyśl.

Napisano

> może się mylę ale na chłopski rozum przepływomierz jest to czujnik masy powietrza więc jeżeli są to

> na 99% identyczne części elektroniczne

bardzo ale to bardzo możliwe...

> (taki sam numer użytkowy HPM 5-4.7) to przykładowo

> jeśli w jednym przepływ masy powietrza wynosi np. 1 litr/sek to drugi powinien pokazać tyle

> samo.

tyle, że do kompa nie trafia informacja że to jest 1 l/s tylko podejrzewam, że jakaś wartość napięcia, rezystancji czy nie wiadomo czego jeszcze.. więc jeśli to jest inny układ może podawać inną wartość do kompa...

ale to jest tylko gdybanie... prawdopodobnie to to samo..

Napisano

Witam!

Przepływomierz masowy składa się z grzałki i elementu do pomiaru temperatury. Grzałka podgrzewa "termometr" a przepływające powietrze go schładza. Oprócz tego w przepływomierzu jest jeszcze jakaś elektronika obrabiająca sygnał. Ot i cała "kosmiczna technologia" więc podejrzewam że czujniki Audi i Fiat nie różnią się niczym lub prawie niczym. Co najwyżej mogą mieć trochę inną bezwładność, ale Stilo to nie rakieta na księżyc i nie należy przesadzać, że wszystkie sygnały muszą być do siebie dopasowane jak w laboratorium.

Reasumując oprócz różnic w obudowie wszystkie przepływomierze są tak samo zbudowane i działają podobnie różnica może się pojawiać w układzie dopasowującym sygnał. Najlepiej sprawdzić w FES-ie jeżeli oczekiwany przepływ pokrywa się z rzeczywistym (w kilku wartościach obrotów) i czas dochodzenia do niego nie odbiega znacząco od oryginałów to ja bym jeździł i się nie przejmował.

Napisano
  • Autor

> Zrobisz jak uważasz, ja z grubsza określiłem Ci dlaczego akurat ma być tak a nie inaczej.

> Zresztą jakby każdy czujnik do danego pomiaru miał identyczną charakterystykę to by było po jednym

> rodzaju do wszystkiego a nie jest. Dlaczego ? sam się domyśl.

to dlaczego w takim razie te 2 przepływomierze mają taki sam numer użytkowy (HPM 5-4.7)?? Zresztą koleś z serwisu Boscha stwierdził, ze jeżeli silnik nie przeszedł w tryb awaryjny to jest ok. W serwisie jak podłączali inny przepływomierz do samochodu to silnik odrazu przechodził w tryb awaryjny (pewnie inna charakterystyka i komputer wyrzucał błąd).

Napisano
  • Autor

no już mam odpowiedź na moje pytanie:

dodzwoniłem się do centrali Boscha do Warszawy do działu technicznego i taki sam numer użytkowy świadczy o tym że pod względem elektroniki jest to taki sam przepływomierz - różni się tylko i wyłącznie obudową. Więc można bez problemu śmigać smile.gif ps. tak poza tym ten od audi jest tańszy kosztuje 355 zł a do stilo 415 zł (ja za swój używany zapłaciłem z przesyłką 88 zł).

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.