Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet Lacetti 1.6 Problem ZE SPRZEGŁEM

Featured Replies

Napisano

Na poczatku chciałbym się przedstawić , jestem tu nowy smile.gif nie przypuszczałem ze przyjdzie mi się tutaj rejstrować z powodu problemów z Lacettim . smile.gif

D otej pory byłem stałym bywalcem (niezarejstrowanym ) na tym forum smile.gif .

Ok to na poczatek opiszę w czym tkwi problem .

Otóż pewnego dnia jechałem do miasta na zakupy i juz od czasu wyjechania z podwórka czułem ze jakos inaczej mi się jedzie samochodem podczas zmieniania kolejnych biegów i puszczania sprzegła auto mi szarpało poprostu a to dlatego ze wyczułem ze zmienił sie skok sprzegła porpostu w innym miejscu zaczynało łapać a jak wiadomo kieroca jak sie przyzwyczai to później minimalna zmiana w tym wypaku ze sprzegłem i juz się inaczej jedize .

Do miasta mam około 4 km problem ze sprzegłem zaczał sie nasilać tzn

-Sprzęgło zrobiło się bardzo miekkie połowa skoku sprzegła to było tak o machlowanie wpowietrzu a od połowy do podłogi było czuc ze cos tam wysprzegla w dodatku razem z tym objawem podczas ruszania np z jedynki , puszczenie sprzegła chodźby 1cm powodowało ze samochód juz jechał jak by na całkowicie juz puszczonym sprzegle .

Ok poszedłem na zakupy wracam na parkink wbijam jedynke WCISKAM sprzegło odpalam a samochód jedize normalnie do przodu jak bym miał nie naciśniete sprzęgło próbowałem podpompować ale to nic nie pomagało , ok chwile postałem w miejscu obmysliłem jak by tu wrócic bez sprzęgła .

przereciłem kluczyk ( odpaliłem na jedynce na rozruszniku )

kolejne biegi zmieniałem bez sprzegła

JEDYNKA rozpedzam sie do jakiejsc tam przedkosci no 20 km/h a z tego co pamietałem przy 20 km/h auto na 3 biegu zawsze jechało sobie na oprotach jałowych wiec rozpedziłem sie do 20 poczekałem az oboty całkowicie sobie opadną i i wbiłem TRÓJKĘ wesżła bez problemu .

Dobra nie bede sie już dalej rozpisywał tylko powiem co było dalej .

Po przyjechaniu do domu otworzyłem maske zaglądnełem pod samochód :

I teraz tak pod maska ujrzałem ze w zbiorniczku z płynem hamulcowym ubyło płynu do oznaczenia MIN

A pod samochodem ujrzałem kapiący Płyn hamulcowy i niby sprżegłowy na łaczeniu SKRYNIA BIEGÓW / SILNIK.

I teraz CHiałbym bardzo bym was prosił o pomoc w tkaowym zdaignozowaniu co mogło pujsć . ja po przeczytaniu kilku forów wywnioskowałem i ze moze to być WYSPRZEGLIK .

Co mogło by tez , jaka awaria powodowac tkaie problemy ze sprzęgłem .

Aha dodam ze w kabinie kierowcy przy pedale sprzegła nigdzie się niesączy płyn wiec jest ok .

Prosze was o pomoc oraz podanie orientacyjnej ceny ile mogło by to wynieść taka naprawa dodam że moge pojąc się sam tkaiej naprawy z pewną osobą . Z góry dziękuje I pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Prosze was o pomoc oraz podanie orientacyjnej ceny >ile mogło by to wynieść taka naprawa

> dodam że moge pojąc się sam tkaiej naprawy z pewną osobą . Z góry dziękuje I

> pozdrawiam

Od 5zl do 5tys smile.gif

LAcetti ma hydrauliczne sprzeglo i stad wyciek.

Pytanie co sie wyjsralo :

- wezyk

- wysprzeglik

- cos innego

Bez obejrzenia auta nikt Ci nie odpowie co sie popsulo.

p.s. auto na lawete i do mechanika waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Od 5zl do 5tys

> LAcetti ma hydrauliczne sprzeglo i stad wyciek.

> Pytanie co sie wyjsralo :

> - wezyk

> - wysprzeglik

> - cos innego

> Bez obejrzenia auta nikt Ci nie odpowie co sie popsulo.

> p.s. auto na lawete i do mechanika

Narazie trochce cięzko z kasą a wiadomo oddam do mechanika to zaraz skasuje niewiadomo ile , w poniedizałek zaczynam rozdziele skrzynie od silnika i zobaczymy czy to wysprzęglik . Bede sie równiez wspomagał ta stronka bardzo szczegółowo opisane i zilustrowane podzespoły samochodu

file:///O:/wszelkie%20informacje%20dot.%20Samochod%C3%B3w/Sam%20naprawiam/Chevrolet%20Lacetti/Service%20and%20Repair%20Manual%20Chevrolet%20Daewoo/EN/GMDE_TIS_START.html

Napisano

> I teraz CHiałbym bardzo bym was prosił o pomoc w tkaowym zdaignozowaniu co mogło pujsć . ja po

> przeczytaniu kilku forów wywnioskowałem i ze moze to być WYSPRZEGLIK .

Skoro płyn hamulcowy kapie z łączenia silnik/skrzynia, to na 99,9% padł wysprzęglik. Wymieniałem go samemu, więc mogę potwierdzić, że zabawy z tym trochę jest. Żeby było weselej naprawę robiłem w swoim blaszaku bez kanału. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro płyn hamulcowy kapie z łączenia silnik/skrzynia, to na 99,9% padł wysprzęglik. Wymieniałem go

> samemu, więc mogę potwierdzić, że zabawy z tym trochę jest. Żeby było weselej naprawę robiłem

> w swoim blaszaku bez kanału.

O to witaj w klubie ja bede tez to robił beZ kanału :D a powiedz mi ciezko bediz ez tym duzo rzeczy trzeba poodpinać ? ciezko ?

Lewe nadkola i koło trzeba sciagac ?

opisz mi tak po krutce smile.gif

Napisano

Miej świadomość, że skrzynię musisz wyjąć, czyli trzeba z niej spuścić olej, wyjąć półosie, podeprzeć/podwiesić silnik. Do wyjęcia półosi musisz odkręcić najpierw ich nakrętki na piastach, potem trzeba rozłączyć sworznie wahacza od zwrotnicy. Koła do tego wypada zdjąć. smile.gif Lewe nadkole plastikowe chyba też zdejmowałem.

Robiłem to w sumie chyba przez cztery popołudnia po pracy. W 1.6 powinieneś mieć chyba trochę łatwiej, ja mam 1.8.

Napisano
  • Autor

> Miej świadomość, że skrzynię musisz wyjąć, czyli trzeba z niej spuścić olej, wyjąć półosie,

> podeprzeć/podwiesić silnik. Do wyjęcia półosi musisz odkręcić najpierw ich nakrętki na

> piastach, potem trzeba rozłączyć sworznie wahacza od zwrotnicy. Koła do tego wypada zdjąć.

> Lewe nadkole plastikowe chyba też zdejmowałem.

> Robiłem to w sumie chyba przez cztery popołudnia po pracy. W 1.6 powinieneś mieć chyba trochę

> łatwiej, ja mam 1.8.

Dziekiuje kolego doceniam twoja pomoc wink.gif bede na bieżąco relacjonował co tam z Lacettim , moze od jutra zaczne smile.gif niestety tez bez kanału :D

Ostantie pytanie czy po rozłaczeniu tych wachaczy sworzni itd po złozeniu wszystkiego nalezało by pojechac na ustaiwenie zbiezności ?

Napisano

>po złozeniu wszystkiego nalezało

> by pojechac na ustaiwenie zbiezności ?

Nie, o ile oczywiście była w porzadku.

Napisano
  • Autor

OK

mam pytanie jeszcze wyciągnełem pół os wychodzaca ze skrzyni z l;ewej strony a teraz jak wyciągnac druga pół oś ( prawą ) ??

Napisano

> OK

> mam pytanie jeszcze wyciągnełem pół os wychodzaca ze skrzyni z l;ewej strony a teraz jak

> wyciągnac druga pół oś ( prawą ) ??

Mocowana jest tak samo. Może po prostu na zawleczce siedzi ciaśniej?

Napisano
  • Autor

> Mocowana jest tak samo. Może po prostu na zawleczce siedzi ciaśniej?

no ok ale nie trzeba sciagac z prawej strony koła itd żeby ją wypiać ?

robota ciezko idzie i powoli bo po pierwsze brak porzadnych narzedzi a pozatym w domowych warunkach Cieżko jakis wuzek by sie przydał z podnosnikiem pod skrzynie

Nuki_tsw opowiedz jak ty to robiłes smile.gif moze mi to pomoze i przyspieszy trochce prace smile.gif

Napisano

> no ok ale nie trzeba sciagac z prawej strony koła itd żeby ją wypiać?

No raczej tak, bo jak odkręcisz półoś i rozłączysz zwrotnicę od wahacza? Bez tego przecież półosi nie da się wyjąć.

> robota ciezko idzie i powoli bo po pierwsze brak porzadnych narzedzi a pozatym w

> domowych warunkach Cieżko jakis wuzek by sie przydał z podnosnikiem pod skrzynie

Samemu bez tego będzie ciężko Ci tę skrzynię wytargać, włożyć jeszcze trudniej. We dwóch chłopa i z pasem parcianym nie było to trudne.

> Nuki_tsw opowiedz jak ty to robiłes moze mi to pomoze i przyspieszy trochce prace

Jak będziesz miał coś konkretnego, to po prostu pytaj.

Napisano
  • Autor

> No raczej tak, bo jak odkręcisz półoś i rozłączysz zwrotnicę od wahacza? Bez tego przecież półosi

> nie da się wyjąć.

> Samemu bez tego będzie ciężko Ci tę skrzynię wytargać, włożyć jeszcze trudniej. We dwóch chłopa i z

> pasem parcianym nie było to trudne.

> Jak będziesz miał coś konkretnego, to po prostu pytaj.

A wiec tak autko dizsiaj zostało poskładane i jeździ wszyskto dizała TO BYŁ JEDNAK TEN WYSPRZĘGLIK :D dizkeuje za wszelkie podpowiedzi i oby nic nam się panowie nie psuło w naszych autkach :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.