Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszukuję: dane eksploatacyjne Brava 1.9 TD 75 KM

Featured Replies

Napisano

Poszukuję danych na temat danych eksploatacyjnych, a konkretnie: jakie filtry, oleje, co ile wymieniać, itd., itp.

Może jakiś link do ciekawej strony, bo ja w necie nic nie znalazłem.

Próbowałem coś ściągnąć emulem, ale "serwisówki" tylko po włosku albo po niemiecku.

Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano

Witam (nowego na forum) - od tego również powinieneś zacząć... 30.GIF

admin.gif Najpierw kilka zasad...

Ogólnie przyjętym zwyczajem - co się zazwyczaj pomija podczas rejestracji - jest wpisanie TUTAJ - KLIKNIJ trochę o sobie i o aucie.

Minimum to imię, region lub miasto, z którego pochodzisz i model-silnik-rok twojego śmigacza (to już jest waytogo.gif )...

Przy okazji warto zapoznać się z postem FAQ - KLIKNIJ TU

... to na razie tyle bla bla... zlosnik.gif

Wracamy do tematu... Mam taki sam motor, więc co mogę, to podpowiem...

KLIKNIJ TU i zapisz plik .exe (samorozpakowujące się archiwum)...

Na stronie 7 i 8 znajdziesz wykaz podstawowych czynności okresowych.

> jakie filtry...

Zalecane do tego silnika... Wszystko dostaniesz np. w Norauto...

> oleje, co ile wymieniać...

Olej najlepiej taki, jak poprzedni właściciel lał...

Zalecany 10w40, wymiana co 10 tys. km (z filtem, oczywiście), ale mi przy 90 tys. ASO zalało bez pytania 5w40 (po rozbiciu miski olejowej) i teraz leję to samo...

> Może jakiś link do ciekawej strony, bo ja w necie nic nie znalazłem...

Nasze forum jest najciekawsze i właśnie je znalazłeś 20.GIF

Na pogaduchy nie związane z mechaniką naszych aut zapraszamy TUTAJ

IThankYou.gif

Napisano
  • Autor

Przepraszam oczywiście na początek powinienem się przywitać. sciana.gifWitam wszystkich posiadaczy fiatów. Swoją bravkę 1.9 TD kupiłem mięsiąc temu. Będę chętnie dzielił się swoimi doświadczeniami.

Dziękuję!

Napisano
  • Autor

Dane w tej instrukcji są dla silnika JTD, a mój jest TD (stara konstrukcja). Nie masz czegoś nt. 1.9 TD 75 KM? 20.GIF

Napisano

> Przepraszam oczywiście na początek powinienem się przywitać. Witam

> wszystkich posiadaczy fiatów. Swoją bravkę 1.9 TD kupiłem

> mięsiąc temu. Będę chętnie dzielił się swoimi doświadczeniami.

> Dziękuję!

Witaj 20.GIF

Napisano

> Dane w tej instrukcji są dla silnika JTD, a mój jest TD (stara konstrukcja)...

Eeee tam.... Od razu stara... biglaugh.gif

Za to mało zawodna - nie mamy problemów z przepływkami, jak TD100KM lub JTD... 270751858-jezyk.gif

Kupiłem trzyletnie auto z 70000km przebiegu a teraz mija następne trzy lata i na liczniku już 125 tysięcy... i jedzie dalej brawo.gif

Tabelka przeglądów się nadaje jak najbardziej, tylko olej zmieniać co 10tys km a pasek rozrządu co 80 tys. (jak się nie mylę).

Z płynami ustrojowymi każdy mechanik doradzi, co zrobić i kiedy...

Filtr paliwa wymieniono mi 30 tys km temu (130zł z robocizną) zaś ostatnio nie udało mi się kupić nowego "od ręki" (ten, który figuruje w katalogu Norauto do TD75, nie ma podgrzewacza) i chwilowo odpuściłem wymianę. ...

Filtr powietrza wg tabelki co 20 tys, ale warto do niego zajrzeć, odkurzyć wkład i komorę ze śmieci lub przedmuchać sprężonym powietrzem...

hmm.gif Filtr kabinowy, o ile go masz... To raz w roku... Albo jak szyby parują...

Po podniesieniu maski pod lewą wycieraczką (patrząc od przodu auta) dwie śrubki i kawałek uszczelki trzymają plastik, pod którym jest jego miejsce.

Być może widać tam tylko dziurę w karoserii, więc najpierw trzeba w ASO zamówić plastikową ramkę z zatrzaskami trzymającymi wkład (ok 35zł) a potem kupić filtr (30-50zł, w ASO stówa).

KLIKNIJ TU a zobaczysz, co wsadziłem zamiast filtra palacz.gif

Przednie klocki hamulcowe mają kontrolkę zużycia, zresztą widać grubość okładziny przez felgę. Tylnie zużywają się wolniej, ale jak jest okazja ściągnąć bęben i zerknąć, to warto. U mnie siedzą jeszcze oryginalne, ale już z nimi cienko i nowe czekają w pudełku na wymianę w cieplejsze dni...

IThankYou.gif I to chyba tyle...

Aaaaa....

idea.gif

Przeczyścić głowicę w radiomagnetofonie... zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Czy masz problem z szarpaniem podczas jazdy. U mnie trochę szarpie, szczególnie (tylko) na trzecim biegu kiedy zdejmę nogę z gazu a później dodaję. Pytam bo spotkałem się z takim problemem na forum 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Czy masz problem z szarpaniem podczas jazdy. U mnie trochę szarpie,

> szczególnie (tylko) na trzecim biegu kiedy zdejmę nogę z gazu a

> później dodaję. Pytam bo spotkałem się z takim problemem na

> forum

Ja też mam taki silnik ale mi tam nic nie szrpie na żadnym biegu.

A pozatym Witam yay.gif

Napisano

> Ja też mam taki silnik ale mi tam nic nie szrpie na żadnym biegu...

U mnie też nic nie zauważyłem...

Z winy zanieczyszczonego układu EGR brakowało mi mocy przy przyspieszaniu w przedziale ok 1800-2500obr (prawie jak "turbo-dziura), ale wystarczyło odpiąć wtyczkę elektrozaworu i auto chodzi jak dawniej (a czyszczenie pewnie wiosną).

Więcej o EGR TUTAJ i TUTAJ brawo.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Z winy zanieczyszczonego układu EGR brakowało mi mocy

Mój sprzęt ma kopa, tylko ma trzecim biegu kiedy hamuje silnikiem a potem chcę przyspieszać - zaczyna szarpać, tak jakby miał przerwy w dopływie paliwa. Nie wiem, być może to filtr paliwa, bo jeszcze nie wymieniałem niewiem.gif

Napisano

> U mnie też nic nie zauważyłem...

> Z winy zanieczyszczonego układu EGR brakowało mi mocy przy

> przyspieszaniu w przedziale ok 1800-2500obr (prawie jak

> "turbo-dziura), ale wystarczyło odpiąć wtyczkę elektrozaworu i

> auto chodzi jak dawniej (a czyszczenie pewnie wiosną).

> Więcej o EGR TUTAJ i TUTAJ

Nie zauwazyles jakiegos zwiekszonego zuzycia paliwa lub innych negatywnych odczuc po odpieciu wtyczki?

Na wolnych podejrzewam ze masz bardziej basowy dzwiek z silnika.

Napisano
  • Autor

Odnośnie wymiany filtra paliwa: czy trzeba potem odpowietrzać układ paliwowy, jeśli tak to w jaki sposób? hmm.gif

Napisano

> kiedy hamuje silnikiem a potem chcę przyspieszać zaczyna szarpać, tak jakby miał przerwy w dopływie paliwa...

W takich momentach, kiedy silnik nie jest obciążony, EGR ma za zadanie wpuszczać część spalin do recyrkulacji...

hmm.gif Jeżeli coś się w nim zacina, to silnikowi brakuje raczej powietrza, a nie paliwa...

Co do filtru paliwa, to pytanie jest ogólne... I nie do mnie... Qlega mi zmieniał...

Raz zdarzyło się wyjeździć zbiornik do sucha oslabiony.gif, ale po zalaniu paliwka i kilkakrotnym zakręceniu rozrusznikiem poszło...

Napisano

> Eeee tam.... Od razu stara...

> Za to mało zawodna - nie mamy problemów z przepływkami, jak TD100KM

ty huliganie grinser006.gif kto miał w TD 100 problem z przepływka???bo nie pamietam! w JTD ofszem ale w TD jest ok.gif

Napisano

> Eeee tam.... Od razu stara...

> Za to mało zawodna - nie mamy problemów z przepływkami, jak TD100KM

> lub JTD...

> Kupiłem trzyletnie auto z 70000km przebiegu a teraz mija następne

> trzy lata i na liczniku już 125 tysięcy... i jedzie dalej

Moja bacia przebrykała już 185 000 i smiga dalej...... co prawda klamki juz padają, ale byłem ostatnio na szarpakach i przeglądzie podwozia i wynik : amorki, zawieszenie, luziki wszystko na medal. Tylko te kołpaki.... zgubiłem juz drugi raz a firmowe cacko kosztuje 85 zł per sztuka.... Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.