Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JAki olej do Opel Tigra Twintop 1.8

Featured Replies

Napisano

Witam

Jaki olej byście polecili ? Poprzedni właściciel zalał jakimś 10W40. Zalać silnik olejem 10W40 od GM ? Czy kupić coś lepszego np Valvoline MaxLife 10W40, Liqui Moly 10W40 czy też Miller 10W40 ?

Napisano

jaki masz przebieg?

Napiszę tak: zrobiłem coś czego teoretycznie nie powinno się robić, w 90% opinii.

Corsa Z13DT: od 40-tego tkm na 10W40, nie wiem dlaczego w D nim zalali. I taki też lałem, GM.

A przy 130tkm zmieniłem - celowo - na 5W30, GM.

Czy coś się stało? Na razie nic (7tkm). Nic nie leci, nic nie dymi, nic nie głośniej, nic nie słabiej. Turbo OK.

Zmieniłem dlatego żeby rzadszy olej lepiej smarował napinacz łańcucha. Przy gęstszych i przede wszystkich przeciąganych wymianach przestaje napinać, awarie rozrządów. Boli.

Czas pokaże czy dobrze zrobiłem biglaugh.gif

Reasumując: zalałbym 5W30 GM.

Napisano
  • Autor

przebieg 78500 km. Chyba opcja 10W40 jest najbezpieczniejsza. Dopiero co kupiłem auto i nie wiem czy czasem coś oleju nie łyka

Napisano

> przebieg 78500 km. Chyba opcja 10W40 jest najbezpieczniejsza. Dopiero co kupiłem auto i nie wiem

> czy czasem coś oleju nie łyka

...aaa i nie uważam że wymienione przez Ciebie oleje będą lepsze od GM.

Dla jasności: nie uważam też że są gorsze wink.gif

Napisano
  • Autor

> ...aaa i nie uważam że wymienione przez Ciebie oleje będą lepsze od GM.

> Dla jasności: nie uważam też że są gorsze

tamte marki mają oleje na bazie syntetycznej, GM to HC

Napisano

> tamte marki mają oleje na bazie syntetycznej, GM to HC

no i?

artykuł

Trzymajmy się API/ACEA, bez przesady...

Movano Common Rail w firmie 500tkm ma od nowości na tym 10W40. Kilka awarii było w międzyczasie, ale silnika - nigdy.

A jeszcze starszy Sprinter ma 800tkm na - uwaga: mineralnym GM. Aż miło posłuchać jak pyrka smile.gif Lepiej niż nie jeden współczesny.

Napisano
  • Autor

> no i?

> artykuł

> Trzymajmy się API/ACEA, bez przesady...

> Movano Common Rail w firmie 500tkm ma od nowości na tym 10W40. Kilka awarii było w międzyczasie,

> ale silnika - nigdy.

> A jeszcze starszy Sprinter ma 800tkm na - uwaga: mineralnym GM. Aż miło posłuchać jak pyrka Lepiej

> niż nie jeden współczesny.

ok, jeśli rzeczywiście olej od GM jest takie dobry to nie ma co przepłacać, różnica w cenie spora.

Napisano

> ok, jeśli rzeczywiście olej od GM jest takie dobry to nie ma co przepłacać, różnica w cenie spora.

...ludziska na Lidl'u też jeżdżą... i jeżdżą smile.gif

Dla mnie osobiście to czysty marketing i samoprzekonanie kierowcy. Castrolowcy sikają na Mobilowców, ci na Shellowców a tami na Lotosowców biglaugh.gif

Tak jak VW na OPEL i odwrotnie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

niby tak, ale po castrolu już widziałem kilka silników i ciekawie to nie wyglądało

Napisano

> niby tak, ale po castrolu już widziałem kilka silników i ciekawie to nie wyglądało

... i pewnie rozpętałeś wojnę klotnia.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

W książce serwisowej są wpisy, że od samego początku zalewali olejem 10W40. Dziwne, że w serwisie Opla w Niemczech zalewali tym olejem skoro w instrukcji zalecany jest 5W30

Napisano

> W książce serwisowej są wpisy, że od samego początku zalewali olejem 10W40. Dziwne, że w serwisie

> Opla w Niemczech zalewali tym olejem skoro w instrukcji zalecany jest 5W30

Bardzo dziwne. Ale częste.

Nie znam wytłumaczenia icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo dziwne. Ale częste.

> Nie znam wytłumaczenia

Zaleję go Valvoline Maxlife 10W40. Dostanę go w fajnej cenie a opinie ma bardzo dobre smile.gif

Napisano

> Zaleję go Valvoline Maxlife 10W40. Dostanę go w fajnej cenie a opinie ma bardzo dobre

Zalej go Valvoline SynPower 5w40 - bardzo dobry olej. Mój 1,6 przez 70kkm był zalewany w Belgii 10w40 i wymieniany prawie co 30kkm. Po tym czasie trafił w moje ręce i od tej pory zalewam go pełnym syntetykiem 5w.... (był nawet polecany Syn Power 5W40) i od 50kkm wszystko jest w najlepszym porządku. Wybieram nawet taki olej, co ma duże właściwości myjące, żeby trochę oczyścić silnik po tej nieszczęsnej wymianie co 30kkm. Ach ta ekologia angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Zalej go Valvoline SynPower 5w40 - bardzo dobry olej. Mój 1,6 przez 70kkm był zalewany w Belgii

> 10w40 i wymieniany prawie co 30kkm. Po tym czasie trafił w moje ręce i od tej pory zalewam go

> pełnym syntetykiem 5w.... (był nawet polecany Syn Power 5W40) i od 50kkm wszystko jest w

> najlepszym porządku. Wybieram nawet taki olej, co ma duże właściwości myjące, żeby trochę

> oczyścić silnik po tej nieszczęsnej wymianie co 30kkm. Ach ta ekologia

Bezpiecznie chyba będzie jak rok na tym 10W40 pojeżdżę i zobaczę czy coś pobiera oleju. Chyba nic się nie stanie jak na tym oleju będę jeździł ? W końcu olej Valvoline Maxlife 10W40 zbiera bardzo dobre oceny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.