Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile powinno być +- PWA na jałowym i podczas obciążenia??

Featured Replies

Napisano

Takie pytanie ile powinno byc kroczków +- na jałowym i pod obciążeniem ?? Teraz mam jałowe +- 20 obciążony +-35. A najlepsze jest to, że nie moge zejść z PWA ponieżej 110kroków. Przy 3tys mam 120 kroków, a na jałowym 100. Każda kolejna próba regulacji pogarsza stosunek tych wartości. Auto du lanos 1,6 16V instalka IIgen bingo s z parownikiem lovato.

Napisano

> Takie pytanie ile powinno byc kroczków +- na jałowym i pod obciążeniem ?? Teraz mam jałowe +- 20

> obciążony +-35.

To zależy m.in. od ustawionej szybkości silnika krokowego.

Jeśli spowolnisz szybkość jego zamykania i otwierania to amplituda oscylacji powinna zmaleć.

>A najlepsze jest to, że nie moge zejść z PWA ponieżej 110kroków. Przy 3tys mam

> 120 kroków, a na jałowym 100. Każda kolejna próba regulacji pogarsza stosunek tych wartości.

To przykręć śrubę czułości, aby na jałowych też było 120.

Sprawdź PWA w całym zakresie obrotów bez obciążenia. Jeśli utrzyma się w zakresie 120 +/- 10 to luz.

Napisano

Źle nie jest. 10 kroków różnicy to nie jest duża nieliniowość. A są jakieś objawy złej pracy silnika i sondy lambda? Bypass zakręcony? Czułość reduktora próbowałeś zmieniać?

Napisano
  • Autor

> Źle nie jest. 10 kroków różnicy to nie jest duża nieliniowość. A są jakieś objawy złej pracy

> silnika i sondy lambda? Bypass zakręcony? Czułość reduktora próbowałeś zmieniać?

Nie nie źle nie jest ale udało mi się wyeliminować rozjeżdżanie map paliwowej z gazową na tym silniku. Na poprzednim udawało mi się ustawić +-5kroków na jałowym i obciażonym dlatego tutaj też tak chciałem zrobić i stąd moje pytanie. Teraz czekam na palnik od rybackiego 300-155 i dopiero bede regulował. Bypass zakrecony oczywiście.

Napisano

> Nie nie źle nie jest ale udało mi się wyeliminować rozjeżdżanie map paliwowej z gazową na tym

> silniku.

No ale jakie ma do tego znaczenie ustawienie PWA? Nie masz emulacji sondy?

Napisano

> Nie nie źle nie jest ale udało mi się wyeliminować rozjeżdżanie map paliwowej z gazową na tym

> silniku.

Na twoje problemy pomoże autoreset, albo sekwencja.

Nie jest tajemnicą, że w 1.6 znacznie trudniej ustawić skuteczną emulację sondy lambda, niż w 1.5.

Miksery rybsckiego to gówniane plastykowe odlewy, które z aerodynamiką niewiele maja wspólnego. Musialbyś go na tokarce wygładzić, aby działał jako-tako.

Napisano

> Na twoje problemy pomoże autoreset, albo sekwencja.

Na pewno dopieszczanie ustawienia samej instalacji LPG nic nie da.

Można jeszcze bawić się emulacją.

> Nie jest tajemnicą, że w 1.6 znacznie trudniej ustawić skuteczną emulację sondy lambda, niż w 1.5.

Ale ja nie wiem, czy Kolega przypadkiem nie wymieniał silnika z 1.5 16V, a został przy starym sterowniku? hmm.gif

> Miksery rybsckiego to gówniane plastykowe odlewy, które z aerodynamiką niewiele maja wspólnego.

> Musialbyś go na tokarce wygładzić, aby działał jako-tako.

Mam na ten temat podobne zdanie.

Napisano

> Na pewno dopieszczanie ustawienia samej instalacji LPG nic nie da.

> Można jeszcze bawić się emulacją.

Nie, sterownik i wiązkę też przekładał.

Z ustawianiem emulacji w 1.6 (ITMS-6F) jest jak z balansowaniem na linie.

Jak by nie ustawić emulacji, to będzie uciekał to w jedną (uboga) to w drugą (bogata) stronę, czasem szybciej, czasem wolniej. No chyba, że ustawimy na "masę" i przysłonimy check kawałkiem tektury. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie, sterownik i wiązkę też przekładał.

A no to co innego.

> Z ustawianiem emulacji w 1.6 (ITMS-6F) jest jak z balansowaniem na linie.

> Jak by nie ustawić emulacji, to będzie uciekał to w jedną (uboga) to w drugą (bogata) stronę,

> czasem szybciej, czasem wolniej.

Później się słucha historii o starym paliwie i wymianach pomp. smile.gif

Tak na marginesie: Masz jakieś doświadczenie ze Stagiem II gen, bo tam chyba częstotliwość sygnału emulowanego zmieniała się z RPM? Może to coś dawało?

>No chyba, że ustawimy na "masę" i przysłonimy check kawałkiem

>tektury.

Jest też opcja z przekaźnikiem w obwodzie tej lampki. smile.gif

Tak był montowany tzw. fabryczny gaz III generacji (Koltec) do Daewoo na Zachodzie. Podobno jest waytogo.gif

Ma to tylko tę wadę, że jak się coś extra wysypie, to na gazie czeka nie widać.

Napisano

> A no to co innego.

> Później się słucha historii o starym paliwie i wymianach pomp.

Są też inne przyczyny.

Brata nubira 2.0 na sekwencji długo paliła i kopciła przy rozruchu po nocnym postoju. Mapy OK. Problemem był nieszczelny wtryskiwacz , a rozwiązaniem (najtańszym) odcięcie pompy paliwa.

> Tak na marginesie: Masz jakieś doświadczenie ze Stagiem II gen, bo tam chyba częstotliwość sygnału

> emulowanego zmieniała się z RPM? Może to coś dawało?

Niestety nie mam.

Robiłem tylko eksperymenty na bingo S, zmieniając wypełnienie i sprawdzając BLM przez ALDL.

W 1.5 da się wypośrodkować wypełnienie emulacji, że BLM stoi w miejscu ,w 1.6 mi się nie udało.

Napisano

> W 1.5 da się wypośrodkować wypełnienie emulacji, że BLM stoi w miejscu ,

Ja miałem taką emulację w swojej instalacji, że mi się to nawet w 1.5 nie udawało. BRC Just Junior ma stałą częstotliwość 1 Hz i jedynie zmienne wypełnienie, niby co 1%, ale w praktyce skok był co 2, więc wielkiego pola manewru nie miałem.

Napisano
  • Autor

Nie było mnie jakiś czas już tłumacze co i jak. Silnik przekładany z 1,5 16V na 1.6 ale z całym komputerem i wiązką. Gazownia została taka jak była. Mapy mi się rozjeżdżały i dlatego kombinowałem z gazem bo nie mogłem na benzynie odpalać ani jeździć. Naprawiłem i działa. Pojeździłem w weekend z komputerem w aucie i patrzyłem na PWA i przy 3 tys jest 120 +- 5 ustawiłem tak na jałowych i teraz sonda oscyluje sobie na jałowych i obciażonych. Jednakże świeci mi się check co jakiś czas przeważnie jak jade spokojni 80km/h wywala bład niskiej zawartości tlenu (bład 44). Myśle czy siada sonda czy to wina regulacji gazu. Jeśli byłaby winna sonda to problemy z gazem mogły być od niej.

Napisano

Jak jest ustawiona emulacja sygnału lambdy, bo to jest kluczowa sprawa? Ile wynosi czas H i ile L?

PWA jest dla tej sprawy nieistotne.

Napisano
  • Autor

> Jak jest ustawiona emulacja sygnału lambdy, bo to jest kluczowa sprawa? Ile wynosi czas H i ile L?

> PWA jest dla tej sprawy nieistotne.

wcześniej było 0.400 do 0.600

obecnie 0.250 do 0.275 i co mogę powiedzieć na takich ustawieniach sonda oscyluje w miare szybko nie zatrzymuje się na ubogim czy bogatym. Wcześniej miała jeszcze luz kroczków a nie oscylowała tylko jakby zastanawiała sie chwile i dopiero wędrowała w drugą stronę.

Napisano

> wcześniej było 0.400 do 0.600

> obecnie 0.250 do 0.275 i co mogę powiedzieć na takich ustawieniach sonda oscyluje w miare szybko

> nie zatrzymuje się na ubogim czy bogatym.

Ustawienie emulacji nie ma wpływu na pracę silnika krokowego (attuatora) i częstotliwość sygnału z sondy lambda, o ile silnik pracuje na LPG.

Bład "check" wskazuje na złe ustawienie emulacji. Powinieneś jednak wrócić do poprzednich wartości lub spróbować je trochę zmodyfikować np. H=0.45 i L=0.55. Suma L i H powinna wynosić co najmniej 1 ms, aby częstotliwość oscylacji wyniosła poniżej 1kHz.

>Wcześniej miała jeszcze luz kroczków a nie

> oscylowała tylko jakby zastanawiała sie chwile i dopiero wędrowała w drugą stronę.

Wydaje się to bez związku z ustawieniem emulacji, o ile ciągle opisujesz pracę sondy na LPG.

Napisano
  • Autor

> Wydaje się to bez związku z ustawieniem emulacji, o ile ciągle opisujesz pracę sondy na LPG.

oczywiście że na LPG zlosnik.gif

Napisano

> najmniej 1 ms, aby częstotliwość oscylacji wyniosła poniżej 1kHz.

Zgodzę się z jednym zastrzeżeniem: nie 1 ms tylko 1s ( i w związku z tym nie 1 kHz, tylko 1 Hz).

Co do kierunku modyfikacji H i L, to wypadałoby zaobserwować przez ALDL, w którą stonę idzie BLM na gazie. Pewnie na ubogo (<128) i stąd problem z rozruchem. Ja spróbowałbym z ustawieniem H = 0,38 i L=0,6.

Napisano
  • Autor

> Zgodzę się z jednym zastrzeżeniem: nie 1 ms tylko 1s ( i w związku z tym nie 1 kHz, tylko 1 Hz).

> Co do kierunku modyfikacji H i L, to wypadałoby zaobserwować przez ALDL, w którą stonę idzie BLM na

> gazie. Pewnie na ubogo (

Na tych ustawieniach co mam teraz nie było problemu z rozruchem spróbuje podnosić wartości żeby była jedna sekunda i zobacze czy bedą problemy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.