Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdjąć przedni zagłówek?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Pytanie dotyczy twardych zagłówków (tych z biednych wersji). Musze naprawić fotel kierowcy, a dokładniej gąbkę bo przerwała się i druty mnie gniotą w plecy :/ Do tego potrzebuję zdjąć obicie, a bez wyjęcia zagłówka jest to raczej nie możliwe.

Napisano

> Jak w temacie. Pytanie dotyczy twardych zagłówków (tych z biednych wersji). Musze naprawić fotel

> kierowcy, a dokładniej gąbkę bo przerwała się i druty mnie gniotą w plecy :/ Do tego

> potrzebuję zdjąć obicie, a bez wyjęcia zagłówka jest to raczej nie możliwe.

niestety kolejność jest odwrotna.

Rozpinasz listwę plastikową i podnosisz materiał na tyle wysoko na ile się da. Następnie musisz odblokować zatrzask sięgając ręką pod materiał we wnętrzu oparcia (od tyłu). Przerabiałem temat - upierdliwe ale do zrobienia.

edit:

proszę smile.gif

Napisano
  • Autor

> niestety kolejność jest odwrotna.

> Rozpinasz listwę plastikową i podnosisz materiał na tyle wysoko na ile się da. Następnie musisz

> odblokować zatrzask sięgając ręką pod materiał we wnętrzu oparcia (od tyłu). Przerabiałem

> temat - upierdliwe ale do zrobienia.

> edit:

> proszę

A podziekowac, podziekowac smile.gif

A powiedz mi, czesto sie tak dzieje z tymi fotelami? Mam problem z boczkiem prawym, czuc jak metal wychodzi, czy cos twardego i na plecach czuje druty, ktore tez wystaja od tylu fotela, widac je przez tapicerke blah.gif

Napisano

> A podziekowac, podziekowac

> A powiedz mi, czesto sie tak dzieje z tymi fotelami? Mam problem z boczkiem prawym, czuc jak metal

> wychodzi, czy cos twardego i na plecach czuje druty, ktore tez wystaja od tylu fotela, widac

> je przez tapicerke

po prostu pękły poprzeczne druciki.

Rozbierz fotel i jakimś stalowym drutem uzupełnij braki. Mi raz tak się tylko przytrafiło. Naprawiłem i jest spokój.

Napisano
  • Autor

> po prostu pękły poprzeczne druciki.

> Rozbierz fotel i jakimś stalowym drutem uzupełnij braki. Mi raz tak się tylko przytrafiło.

> Naprawiłem i jest spokój.

no tak, a co z gabka? bo jest ona na 100% przerwana. Nie wiem czy na butaprenie uda mi sie uzupelnic to, czy skleic.. sam nie wiem. A zrobic musze cos z tym bo siedzi sie okropnie

Napisano

Myślałem, że to tylko u mnie fotel poleciał i siedziałem cicho, ale widzę, że jest nas więcej. grinser006.gif Też mam z prawej strony metal pod plecami a z tyłu oparcia drut przebił tapicerkę. sciana.gifsciana.gifsciana.gif 6 lat użytkowałem Seicento i z siedzeniem zero problemów, a w Pandzie wystarczyły 4 lata. sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Myślałem, że to tylko u mnie fotel poleciał i siedziałem cicho, ale widzę, że jest nas więcej.

> Też mam z prawej strony metal pod plecami a z tyłu oparcia drut przebił tapicerkę. 6 lat

> użytkowałem Seicento i z siedzeniem zero problemów, a w Pandzie wystarczyły 4 lata.

Noo to trzeba o tym mowic! Na glos, zeby wszyscy slyszeli 270751858-jezyk.gif Tylko co to da.. Trzeba naprawic, pokombinowac i moze sie uda.. W matizie tez nie mialem zadnych problemow, a tutaj prosze - polecial. Jutro rozkręcę, zobaczę co i jak (na szczescie mi tapicerki nie przebilo JESZCZE), sprobuje to fixnąć. Jak się uda to zrobię fotostory.

Jeśli jest nas wiecej i ktos juz poradzil sobie z tym problemem to piszcie. To jest naprawde drazliwy temat.

Napisano

> Jak w temacie. Pytanie dotyczy twardych zagłówków (tych z biednych wersji). Musze naprawić fotel

> kierowcy, a dokładniej gąbkę bo przerwała się i druty mnie gniotą w plecy :/ Do tego

> potrzebuję zdjąć obicie, a bez wyjęcia zagłówka jest to raczej nie możliwe.

w ktorym miejscu oparcie nidomaga?

jezeli w dolnej czesci to tylko od dolu rozpikasz tapicerke i podciagasz ja do gory i masz dostep do metalowego hmm stelaza (tak to nazwijmy)

u mnie kilka dni temu tak zrobilem i okazalo sie ze pekl jeden z odciagow - udalo mi sie kawalek drutu ktory zostal zagiac i zaczepic do tego stalowego stelazyka i jest naprawione - najdluzej zeszlo z... ponownym zapieciem obicia oparcia a calosc zabiegu zajela moze pol godziny

Napisano

> Myślałem, że to tylko u mnie fotel poleciał i siedziałem cicho, ale widzę, że jest nas więcej.

> Też mam z prawej strony metal pod plecami a z tyłu oparcia drut przebił tapicerkę. 6 lat

> użytkowałem Seicento i z siedzeniem zero problemów, a w Pandzie wystarczyły 4 lata.

to u mnie po 7 latach dopiero jeden precik strzelil i to po lewej stronie w odcinku ledzwiowym

Napisano

> Noo to trzeba o tym mowic! Na glos, zeby wszyscy slyszeli Tylko co to da.. Trzeba naprawic,

> pokombinowac i moze sie uda.. W matizie tez nie mialem zadnych problemow, a tutaj prosze -

> polecial. Jutro rozkręcę, zobaczę co i jak (na szczescie mi tapicerki nie przebilo JESZCZE),

> sprobuje to fixnąć. Jak się uda to zrobię fotostory.

> Jeśli jest nas wiecej i ktos juz poradzil sobie z tym problemem to piszcie. To jest naprawde

> drazliwy temat.

Jak coś wymyślisz z gąbką to się podziel informacją. wink.gif

Napisano

> no tak, a co z gabka? bo jest ona na 100% przerwana. Nie wiem czy na butaprenie uda mi sie

> uzupelnic to, czy skleic.. sam nie wiem. A zrobic musze cos z tym bo siedzi sie okropnie

a z gabka.. tak na szybko... moze klej w stylu butapren (tylko najpierw sprawdzic czy nie rozpusci gabki) i podkleic cala jakims plotnem wtedy bedzie trzymalo napewno

Napisano
  • Autor

> a z gabka.. tak na szybko... moze klej w stylu butapren (tylko najpierw sprawdzic czy nie rozpusci

> gabki) i podkleic cala jakims plotnem wtedy bedzie trzymalo napewno

Sprawdzilem - nie rozpuszcza gabki. Jutro wezme sie za to. Mam gabke z jakiegos starego fotela, sprobuje to skleic. Fakt - plotno to dobry pomysl dla wzmocnienia. Mysle ze zwykly kawalek szmatki powinien wystarczyc, zeby to nie bylo odczuwalne tez przez obicie.

Napisano

> Sprawdzilem - nie rozpuszcza gabki. Jutro wezme sie za to. Mam gabke z jakiegos starego fotela,

> sprobuje to skleic. Fakt - plotno to dobry pomysl dla wzmocnienia. Mysle ze zwykly kawalek

> szmatki powinien wystarczyc, zeby to nie bylo odczuwalne tez przez obicie.

przy okazji wrzuć do pralki poszycie fotela- przeżyjesz szok jak wyschnie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Noo dobra, po awarii.

A bylo to tak:

Kupilem butapren, skolowalem stare oparcie od jakiegos auta. Zdjalem poszycie i na wszelki wypadek te plastiki po bokach. Oczom mym ukazaly sie 3 druty poprzeczne i jeden pionowy zlamane. Dobralem sie do tych trzpieni i zdjalem zaglowek. Nie wiem co za idiota wymyslil te fotele, ale przez caly stelaz, z racji tego, ze jest ostry jak motyla noga, gabka sie systematycznie przecina. Nie zdejmowalem gabki ze stelaża, zaczalem kleic butaprenem to i owo. Po stu milionach dziur i przerwan, w koncu mialem gabke w calosci. Z poszycia ze starego fotela zrobilem podkladki tak, by oddzielic stelaz od gabki, zeby wiecej sie nie rozdzierala. Boczka prawego nie dalo sie za bardzo zabezpieczyc tak, zeby sie znow nie rozerwal, wiec przykleilem nowa gabke na ta sklejona (dzieki czemu naprawde zajefajnie trzyma po bokach, jak kubelek). Te druciki udalo sie pospawac, zaizolowalem te spawy na wszelki wypadek, zeby nie podarly poszycia, gdyby znow sie cos z tym stalo. Dodatkowo podkleilem gabka czesc ledzwiowa. To ostatnie polecam kazdemu, bo naprawde o niebo lepiej sie jezdzi, nie ma wrazenia ze dol plecow wpada na tylnie siedzenie. Skrecilem wszystko do kupy, poszycie wypralem, ale na fotelu proszkiem karchera. Balem sie ze sie skurczy czy cuś w pralce.

Ogolny efekt 10 na 10 smile.gif Uratowalem fotel. Wczesniej jeszcze pytalem we Viamocie jak wygladaja ceny, wiec te druty kosztuja 96PLN a gabka oparcia 300PLN. Pogrzalo ich totalnie z tymi cenami. Gdyby ktos mial jakies problemosy to sluze porada, po dzisiejszym dniu moge doktorat napisac na temat tego fotela hehehehe

Napisano

> Sprawdzilem - nie rozpuszcza gabki. Jutro wezme sie za to. Mam gabke z jakiegos starego fotela,

> sprobuje to skleic. Fakt - plotno to dobry pomysl dla wzmocnienia. Mysle ze zwykly kawalek

> szmatki powinien wystarczyc, zeby to nie bylo odczuwalne tez przez obicie.

plotno... szmatka - takie cos mialem na mysli

Napisano
  • Autor

> plotno... szmatka - takie cos mialem na mysli

Noo ogolnie takie cus zeby zabezpieczylo, nie przerwalo sie, nie bylo za bardzo wyczuwalne i nie skrzypialo przy opieraniu sie 893goodvibes.gif

Napisano

No i ja muszę się przyznać,że jeżdżę już na taborecie a nie na fotelu.

Ważę 85 kg a zużycie daje do myślenia,że samochodem jeździł ktoś o wadze powyżej 120 kg.

Pręt na odc. lędźwiowym wyszedł mi już ze 2 lata temu , od razu przetarł się materiał w tym miejscu i wyszła gąbka na zewnątrz..

Zmieniła się geometria prawej strony na bardziej płaską no i przetarcie z przodu postępuje.

Raczej nie będę tego robił,tylko upoluję nowy fotel

Napisano

bez obaw można prac w pralce tylko w cieplej a nie gorącej wodzie- nic się nie zbiegnie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> bez obaw można prac w pralce tylko w cieplej a nie gorącej wodzie- nic się nie zbiegnie

ajtam ajtam - juz wyprane, moze na wiosne jak sie znow upitolą biglaugh.gif btw: co myslicie o tych takich podkoszulkach na siedzenia przednie? Warto toto? i wiecie co - okropnie mnie wkurza fakt, ze tak sie kurzy w aucie. Szczegolnie widac to w sloneczne dni. Okropienstwo!

Napisano

> ajtam ajtam - juz wyprane, moze na wiosne jak sie znow upitolą btw: co myslicie o tych takich

> podkoszulkach na siedzenia przednie? Warto toto? i wiecie co - okropnie mnie wkurza fakt, ze

> tak sie kurzy w aucie. Szczegolnie widac to w sloneczne dni. Okropienstwo!

zdecydowanie warto- nauczony kłopotami z utrzymaniem tapicerki w czystości zamontowałem w Pandzie i było super 5 lat już nie było potrzeby prania tapicerki, pod koszulkami nic się nie zmechaciło etc - warunek kup dobrej firmy np Kegel-Błażusiak- ja właśnie do nowego kupiłem kolejne mimo czarnej tapicerki ( koszt ok 45 pln z wysyłką - jakieś z podwójnym materiałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.