Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z nadmuchem Punto II

Featured Replies

Napisano

Witam. Od pewnego czasu po włączaniu na pierwszy i drugi bieg dmuchawy straszny pisk wydobywa się spod kratek wentylacyjnych. Na krótką jazdę da się to wytrzymać lecz na dłużej to można zwariować. Co to może być ?? łożyska w silniku dmuchawy?? Czy jest to kwestia przesmarowania?? Jeżeli tak to gdzie trzeba się dobrać do tego jak najmniejszym rozbieraniem deski rozdzielczej?? Pozdrawiam

Napisano

> Witam. Od pewnego czasu po włączaniu na pierwszy i drugi bieg dmuchawy straszny pisk wydobywa się

> spod kratek wentylacyjnych. Na krótką jazdę da się to wytrzymać lecz na dłużej to można

> zwariować. Co to może być ?? łożyska w silniku dmuchawy?? Czy jest to kwestia

> przesmarowania?? Jeżeli tak to gdzie trzeba się dobrać do tego jak najmniejszym rozbieraniem

> deski rozdzielczej?? Pozdrawiam

wentylator masz nad nogami pasażera pod schowkiem za poduchą/miejscem na poduchę

jak się schylisz to zobaczysz

trzyma się jak dobrze pamiętam na 3 śrubach

możesz wyjąć zobaczyć czy się coś tam nie dostało i dlaczego tak piszczy

Napisano
  • Autor

> wentylator masz nad nogami pasażera pod schowkiem za poduchą/miejscem na poduchę

> jak się schylisz to zobaczysz

> trzyma się jak dobrze pamiętam na 3 śrubach

> możesz wyjąć zobaczyć czy się coś tam nie dostało i dlaczego tak piszczy

Dzięki wielkie za podpowiedz. Rozglądnę się i przesmaruje o ile będzie potrzeba.

Napisano

> trzyma się jak dobrze pamiętam na 3 śrubach ...

Czterech i to mają łeb na klucz 5,5 - kto w fiacie była tak inteligentny to nie wiem ... Przedwczoraj wymieniłem na wkręty z łbem na śrubokręt krzyżakowy - 6 szt. 4 wentylator i 2 filtr przeciwpyłkowy ...

Napisano

> Czterech i to mają łeb na klucz 5,5 - kto w fiacie była tak inteligentny to nie wiem ...

> Przedwczoraj wymieniłem na wkręty z łbem na śrubokręt krzyżakowy - 6 szt. 4 wentylator i 2

> filtr przeciwpyłkowy ...

to chyba ktos Ci cos pogrzebal, bo u mnie byly same wkrety na krzyzak i to w ilosci 3 - wentylator + 2 na filtr.

Napisano

Za kolegą "Psychik", u mnie trzy "wkręty krzyżakowe" + dwa do filtra.

Napisano

> to chyba ktos Ci cos pogrzebal, bo u mnie byly same wkrety na krzyzak i to w ilosci 3 - wentylator + 2 na filtr.

Co do liczby nie dam sobie głowy uciąć ...

Ale co do klucza to jestem pewien. Stare wkręty wyglądały na oryginalne, a autko mam od nowości ...

A może po prostu mam inne dmuchawy niewiem.gif

Napisano

> Co do liczby nie dam sobie głowy uciąć ...

> Ale co do klucza to jestem pewien. Stare wkręty wyglądały na oryginalne, a autko mam od nowości ...

> A może po prostu mam inne dmuchawy

Podejrzewam, że chodzi o klimę, która w HGT była standardem, i u mnie też jest.

Napisano

> Podejrzewam, że chodzi o klimę, która w HGT była standardem, i u mnie też jest.

chyba nie. sama dmuchawa nie ma zwiazku z ukladem klimatyzacji. kreci sie i tyle.

Napisano

> Podejrzewam, że chodzi o klimę ... i u mnie też jest.

Mam i ja smile.gif

Napisano

> Czterech i to mają łeb na klucz 5,5 - kto w fiacie była tak inteligentny to nie wiem ...

> Przedwczoraj wymieniłem na wkręty z łbem na śrubokręt krzyżakowy - 6 szt. 4 wentylator i 2

> filtr przeciwpyłkowy ...

U mnie na 3 wkrętach z łbem 6-ciokątnym. Dawała radę sklepana 6-ka. zlosnik.gif Po wymianie na wkręty krzyżakowe wyjęcie wentylatora to 2 minuty.

Wersja bez klimatyzacji i filtra PP.

Pozdrawiam

Napisano

Podepnę się pod temat, żeby nie tworzyć nowego smile.gif

Mam problem z nawiewem w Kropasie II 1.2 16V z klimą, właściwie to dmucha na każdym biegu, jednak baaaardzo słabo, włączenie klimatyzacji też nie daje pożądanego efektu (delikatnie chłodniejsze powietrze). Moim laickim okiem wygląda to zapchanie układu i w związku z tym mam pytanie, jak się zabrać za czyszczenie?? W którym miejscu układ zasysa powietrze z zewnątrz??

Filtr kabinowy sprawdzałem, nie było dużo brudu, sprawdziłem również bez filtra - szczelnie zamykając pokrywę filtra. Oczyszczanie klimatyzacji coś pomoże??

Proszę o porady

Napisano

> ... dmucha na każdym biegu, jednak baaaardzo słabo, ...

Zepnij na krótko wentylator i sprawdź jak się kręci.

Wlot powietrza jest w podszybiu pasażera - po podniesieniu maski - tam jest taka kratka ...

Napisano

Po pierwsze, jak wyjmiesz wentylator, powinieneś pięknie widzieć przez otwór po nim kratki plastikowe na podszybiu.

Po drugie, włóż łapkę w tunel idący w lewo od wentylatora, wyjmij cały syf, u mnie nagrzewnica była strasznie zasyfiona, przedmuchanie sprężonym powietrzem pomogło.

Filtry papierowe są do "pupy", kup węglowy, lepiej filtruje, a więcej przepuszcza.

Rozbierz plastiki po obu stronach tunelu przy nogach, te kratki zasłaniające nadmuch na nogi, zobaczysz, że jest tam zamontowany "czwórnik" z tworzywa sztucznego, czwórnik ten doprowadza także powietrze na nogi pasażerów, zasłoń ten kanał, i już masz lepiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.