Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przy wymianie świec 3 suche 1 mokra....co to może być ?

Featured Replies

Napisano

do wymiany świeć i kabli zmusiły mnie następujące objawy :

- raz na jakiś czas losowo przy odpalaniu auta silnik strasznie szarpał, jakby nie odpalał na jeden cylinder, po dodaniu gazu "zaskakiwał".

- po oględzinach kabli zobaczyłem ze kabel na 3 cylindrze ledwo trzymał się świecy nie zaskakiwał dobrze.

- niezbyt równa praca silnika po rozgrzaniu i obciążeniu światłami, dmuchawą itp.

podczas wymiany wykręcając kolejno świece zauważyłem, że wszystkie wyglądały jednakowo nagar był ale suchy, za to na 1 cylindrze świeca była cała mokra.

Stare świece ( wymieniane przez poprzedniego właściciela ) były bez podkładek, stożkowe(takie można stosować do fiata ?!), sprawdziłem po symbolu i okazuje się ze nie były do fiata,tylko do volvo i reno.....

Teraz mam pytanie :

-co mogło być przyczyną mokrej świecy na 1 cylindrze ? i gdzie szukać jeśli objawy nie znikną po wymianie kabli i świec ?

- możliwe ze cewka jest walnięta i nie pali jak powinno na 1 świecę , czy raczej nie paliło by na dwie.

- czy kolejność tych dwóch kabli zasilających cewki ma znaczenie ?

---- : przed chwilą sprawdziłem kolejność kabli i były podłączone :

do pierwszej cewki cylindry 1,4

do drugiej 3,2

z tego co wiem poprawnie powinno być :

do pierwszej cewki cylindry 4,1

do drugiej 2,3

ma to jakieś znaczenie ? Podłączone są do odpowiednich cewek tylko odwrotnie..

Napisano

Podłączenie do cewek bez znaczenia - cewka daje iskrę na oba kable,ważne jest które cylindry do której cewki

Napisano

> do wymiany świeć i kabli zmusiły mnie następujące objawy :

> - raz na jakiś czas losowo przy odpalaniu auta silnik strasznie szarpał, jakby nie odpalał na jeden

> cylinder, po dodaniu gazu "zaskakiwał".

> - po oględzinach kabli zobaczyłem ze kabel na 3 cylindrze ledwo trzymał się świecy nie zaskakiwał

Takie same objawy miałem, też kombinowałem ze świecami, cewkami okazało się że jest padnięta uszczelka pod głowicą.

Po dodaniu gazu (na zimnym silniku) i odkręconym zbiorniku na chłodnicy płyn był "zasysany" do poziomu ledwie widocznym w zbiorniku wyrównawczym. Po zgaszeniu auta płyn wracał do normy yikes.gif Dodatkowe objawy to typowe zapowietrzenie układu, brak grzania, ale tylko na postoju, podczas jazdy grzanie wracało.

Również lekko oscylowała wskazówka od temperatury tak ze 3mm oczywiście w trasie.

Napisano

> ... -co mogło być przyczyną mokrej świecy na 1 cylindrze ? i gdzie szukać jeśli objawy nie znikną po wymianie kabli i świec ?

Brak iskry lub lejący wtryskiwacz, ale chyba w jednym i drugim przypadku powinien zapalić się check ...

Ja miałem ten pierwszy i check był, tylko ja miałem przebicie na kablach ......

> - możliwe ze cewka jest walnięta i nie pali jak powinno na 1 świecę , czy raczej nie paliło by na dwie.

Tak.

> - czy kolejność tych dwóch kabli zasilających cewki ma znaczenie ?

> ---- : przed chwilą sprawdziłem kolejność kabli i były podłączone :

> do pierwszej cewki cylindry 1,4

> do drugiej 3,2 ...

Nie ma znaczenia.

Napisano

A takie pytanie głupie, ale może rozwiać wątpliwości - zakładając że jednak UPG jest u Ciebie w porządku, to czy myłeś ostatnimi czasy silnik? Mam na myśli że tak gruntownie że lałeś środek do czyszczenia silnika i płukałeś normalnie wodą, a nie takie mycie szmateczką, bo jeżeli tak, to jest też możliwe że w ten sposób się dostała woda zlosnik.gif (sprawdzone w praktyce niestety :D )

A drugi mniej optymistyczny wariant no to niestety ale UPG... slinka.gif to wtedy lipa...

a co do tego zmiennego stanu płynu w chłodnicy(zbiorniku wyrównawczym) tak jak kolega pisał, to dziać się tak też może z powodu "przytkania" się poszczególnych kanalików w chłodnicy i nie musi to odrazu świadczyć o padniętej Uszczelce Pod Głowicą.

P.S. Kable i świece zmieniłeś i dalej to samo?

Napisano
  • Autor

-check się nie palił przed wymianą

-po wymianie kabli i świec, autko jakby lepiej chodzi i ma więcej mocy. Na razie trzeba poczekać czy kłopot z odpalaniem na 3 cylindry będzie się powtarzał.

- najwyżej po jakimś czasie wyręce świecę i zobaczę jak wygląda

-silnika nie myłem.

-UPG = uszczelka pod głowicą ? smile.gif

-chyba najlepiej będzie się wybrać i podłączyć auto do kompa, tylko muszę poszukać kogoś dobrego we Wrocławiu, na rozgrzanym silniku + bieg jałowy jak pisałem wyżej ma nieraz za niskie obroty ( zdarza się ze lampka oleju mrugnie, wystarczy dotknąć palcem pedału gazu i znika - silniczek krokowy już wymieniałem), chyba ze macie pomysły jaki czujnik jest odpowiedzialny za obroty, i jak go sprawdzić.

Napisano
  • Autor

hmm..właśnie wróciłem z pracy odcinek około 8 km, jest dzisiaj ciepło,ale mam wrażenie że z lampką ciśnienia oleju po wymianie świec jest gorzej...tym razem już po domem musiałem dodać trochę gazu żeby zgasła, jak pisałem wcześniej były założone bez podkładek świece stożkowe, czy istnieje możliwość ze jest jakaś nieszczelność między świecą a pokrywą i to powoduje spadek ciśnienia oleju ( ucieka kompresja spod świecy) ? - pytanie może głupie ale za bardzo się nie znam, a pogorszyło się po wymianie świec.

Napisano

świeca nie ma kontaktu z olejem i nie wpływa na jego ciśnienie

Napisano
  • Autor

> świeca nie ma kontaktu z olejem i nie wpływa na jego ciśnienie

hmm...to jaka może być przyczyna zapalania kontrolki oleju na ciepłym silniku,a na zimnym nie ( jak włącze swiatła + dmuchawa świeci jeszcze ładniej ) jakiś problem elektryczny, czy pompa oleju mówi papa ? ew uszczelniacze wału ?

Dodam ze auto nie bierze ani grama oleju.

dla mnie dziwne ze zapala sie tylko na ciepłym siniku, paliła by sie na zimnym gdyby była walnięta pompa czy inne mechaniczne ustrojstwo...chyba ze sie mylę.

Napisano

Kiedy wymieniałeś olej i jakim zalałeś silnik?

Napisano
  • Autor

> Kiedy wymieniałeś olej i jakim zalałeś silnik?

Olej w kwietniu, total quartz 10w40 półsyntetyk, sprawdzałem na bagnecie ładnie wygląda nie jest przepalony, zresztą zrobiłem ok 1500 km tylko, może filtr oleju do d... ? Ale chyba by paliła sie i na zimnym w tym przypadku. Czujnik oleju juz wymieniłem, brak poprawy.

Oleju nie ubywa ani nie przybywa, w zbiorniczku nie ma oleju ani bąbelków.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, po wymianie świec na PRAWIDŁOWE silnik szybciej łapie swoją temperaturę pracy, nagrzewa się, a olej się pod wpływem temperatury rozrzedza i spada ciśnienie. Tylko jak to sprawdzić czy to pompa czy coś innego :/ Bo nic nie stuka i nie puka.

Napisano

> Olej w kwietniu, total quartz 10w40 półsyntetyk ... silnik szybciej łapie swoją temperaturę pracy, nagrzewa się, a olej się pod wpływem temperatury rozrzedza i spada ciśnienie...

Olej nagrzany powinien mieć konsystencję rzadkiego kiślu - sprawdź na bagnecie - jeżeli jest woda lub coś rzadszego to jakiś trefny olej.

Może być też sprawa filtra, jeżeli puszcza olej bokiem bez filtrowania - tego do końca nie jestem pewien, bo nie wiem czy czujnik jest przed czy za filtrem ... Jeżeli czujnik byłby przed filtrem, a filtr puszczałby olej to mierzone przez czujnik ciśnienie będzie mniejsze ... Tutaj poprawcie mnie czy dobrze kombinuję, bo tak sobie to wydumałem ...

Napisano
  • Autor

> Olej nagrzany powinien mieć konsystencję rzadkiego kiślu - sprawdź na bagnecie - jeżeli jest woda

> lub coś rzadszego to jakiś trefny olej.

> Może być też sprawa filtra, jeżeli puszcza olej bokiem bez filtrowania - tego do końca nie jestem

> pewien, bo nie wiem czy czujnik jest przed czy za filtrem ... Jeżeli czujnik byłby przed

> filtrem, a filtr puszczałby olej to mierzone przez czujnik ciśnienie będzie mniejsze ... Tutaj

> poprawcie mnie czy dobrze kombinuję, bo tak sobie to wydumałem ...

Czujnik o ile się nie mylę jest przed filtrem.

Generalnie przed wymianą oleju dałem auto do mechanika w celu wymiany paska rozrządu i napinacza. Powiedział mi ze przy okazji wymienił uszczelniacz wału...oraz że czujnik oleju był odłączony - ja wcześniej nie jestem pewnien czy był czy nie ( ale wydaje mi się że był ) - fakt jest taki ze kontrolka zaczęła mrugać, ale olej był stary i przepalony więc wymieniłem olej i filtr, po wymianie lampka nie mrugała, zaczęła znowu po 2 tygodniach....

Napisano
  • Autor

Spotkałem się jeszcze z jedną dla mnie dziwną teorią, ale w tym przypadku by pasowała, nie spalana mieszanka z tego cylindra gdzie miałem mokrą świecę mieszała się z olejem i ściekała do miski olejowej rozrzedzając olej...tak mi ktoś powiedział. Możliwe to ? Olej na bagnecie faktycznie jakiś rzadki i pachnie jakby paliwem.

Napisano

> Spotkałem się jeszcze z jedną dla mnie dziwną teorią, ale w tym przypadku by pasowała, nie spalana mieszanka z tego cylindra gdzie miałem mokrą świecę mieszała się z olejem i ściekała do miski olejowej rozrzedzając olej...tak mi ktoś powiedział. Możliwe to ? Olej na bagnecie faktycznie jakiś rzadki i pachnie jakby paliwem.

Napisałeś że zmieniałeś olej ...

Napisano
  • Autor

> Napisałeś że zmieniałeś olej ...

Owszem ale jakieś 1500 km temu , a dziennie pokonuje koło 15 km...czyli 3 miesiace temu, a świece 4 dni temu....

Napisano

> Owszem ale jakieś 1500 km temu , a dziennie pokonuje koło 15 km...czyli 3 miesiace temu, a świece 4 dni temu....

No to raczej obstawiałbym lejący wtryskiwacz - bogato na jednym z cylindrów i paliwo w oleju ...

Podmień świece i zamień kable na cewkach, jak ta która była mokra wyschnie, to wtrysk ...

Napisano
  • Autor

> No to raczej obstawiałbym lejący wtryskiwacz - bogato na jednym z cylindrów i paliwo w oleju ...

> Podmień świece i zamień kable na cewkach, jak ta która była mokra wyschnie, to wtrysk ...

tylko ze to punto 55s a tam jest monowtrysk, jak by lał to chyba do wszystkich cylindrów ?

Napisano
  • Autor

No nic trzeba będzie poszukać przyczyny najpierw zrobię :

- sprawdzę jutro świece czy nowa jest mokra, jak sucha to wymieniam olej i filtr, jak mokra będę się martwił. Jeśli po wymianie nie będzie się palić kontrolka znaczy za pompa ok, jak zapali się po 3-4 tygodniach znaczy ze do oleju coś się dostaje i go rozrzedza.

- wymienię termostat bo i tak kapie mi przy pompie wody słabo bo słabo ale kapie, płyn i tak trzeba spuszczać.

-sprawdzę czujnik temperatury sterujący komputerem ( mieszanką ).

Jak macie jeszcze jakieś pomysły to chętnie posłucham.

Napisano

>

> Jak macie jeszcze jakieś pomysły to chętnie posłucham.

Jak świeca będzie mokra,i olej czuć paliwem,to jedną z dróg dostania się mieszanki do oleju są padnięte pierścienie.Sprawdź kompresję+próba olejowa,to będziesz wiedział,czy to UPG czy pierścienie.Innej drogi dostawania się paliwa do oleju nie ma zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

- sprawdziłem nową świecę, wykręciłem i ładna suchutka. Czyli nie palił jak trzeba kabel był uwalony albo świeca.

- pozostaje wymienić olej który jest rzadki jak herbata i zobaczyć co będzie dalej.

- pytanie tylko czy jak był lany 10w40 półsytetyk, to czy jak go zleje mineralnym 15w40 "na próbę" zeby zobaczyć czy bedzie go przybywało to nie bedzie problemu ?

Napisano

Możesz zalać,nic się nie stanie.Jaki przebieg ma to 1.1?Może warto jeszcze pozostać przy półsyntetyku?Jak jest opcja,że coś przez pierścienie puszcza,to na krótko mineral może pomóc,ale imho lepiej to zdiagnozować od razu i zrobić,niż czekać aż się wysypie w najmniej oczekiwanym momencie.

Napisano
  • Autor

> Możesz zalać,nic się nie stanie.Jaki przebieg ma to 1.1?Może warto jeszcze pozostać przy

> półsyntetyku?Jak jest opcja,że coś przez pierścienie puszcza,to na krótko mineral może

> pomóc,ale imho lepiej to zdiagnozować od razu i zrobić,niż czekać aż się wysypie w najmniej

> oczekiwanym momencie.

Na liczniku to ma 145 tys... po uruchomieniu silnika wyciągałem korek wlewu oleju, za mocno nie dmucha.

edyta

Mam nowe informacje , dzisiaj przyjechał do mnie znajomy identycznym fiatem punto 55s , po odpaleniu auta jego ma wyższe obroty które bardzo powoli spadają ( ssanie ? ) , u mnie odbywa się to tak ze wchodzi na wyższe po dopaleniu i nagle gwałtownie spadają, po wyrównaniu się obrotów i wyłączeniu ssania, u mnie obroty są zdecydowanie za niskie w porównaniu do samochodu znajomego...Może stąd to zapalanie się kontrolki oleju ? Macie jakieś pomysły ? Silnik krokowy wymieniałem.

PS.

nie odpowiadaj sam sobie bo bedzie yay.gif

Napisano

> ... u mnie obroty są zdecydowanie za niskie w porównaniu do samochodu znajomego...Może stąd to zapalanie się kontrolki oleju ? ...

Mniejsze obroty to mniejsze ciśnienie oleju, ale żeby aż takie że kontrolka się zapala to nie wiem ...

Napisano

> Mniejsze obroty to mniejsze ciśnienie oleju, ale żeby aż takie że kontrolka się zapala to nie wiem

> ...

albo luzy na magistrali olejowej albo pompa ewntualnie zawór pompy oleju siada oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> albo luzy na magistrali olejowej albo pompa ewntualnie zawór pompy oleju siada

Dzisiaj byłem u mechanika, stwierdził ze ten olej to zupa, podłączył manometr , po dopaleniu auta kazał dodać gazu....a za sekundę żebym wyłączył ... bo nie miał szczelności i zaczęło sikać

z pod uszczelki manometru olejem, mówił ze jak odpaliłem pokazało 1 atm po lekkim dodaniu gazu 2 atm na sikającym oleju, więc stwierdził ze to nie pompa...co dalej nie wiem.

wymieniłem olej i filtr oleju, objawy pozostały.

Temat zrobił się trochę długi... smile.gif Byłem dzisiaj w sklepie po nowy filtr powietrza, chociaż stary nie wygląda tragicznie to go wymienię, przy okazji pogadałem ze sprzedawcą, opisałem problem zainteresował się i powiedział coś czego jak na razie nikt nawet mechanicy....

Poradził mi wyjąć całą przepustnice i wszystko dokładnie wyczyścić z nagaru, przy nie najnowszym silniku może być tam cała masa nagaru,przez co obroty spadają i chodzi nierówno, po wyczyszczeniu powinny wzrosnąć obroty na tyle żeby się lampka nie zapalała. Jak dojdę w końcu o co biega to chyba poradnik zrobię smile.gif

---------------------------

- dzisiaj wyczyściłem tyle ile mogłem kanał krokowca, auto jakby równiej pracuje ale obroty jakie były takie są.

-zrobiłem sobie taki test, rozgrzałem auto do momentu zapalenia kontrolki , wyłączyłem na 5 minut, odpaliłem i kontrolka nie świeciła...dziwne bo silnik dalej był gorący, a do tej pory jak wiadomo pisałem ze pali tylko na rozgrzanym, olej na pewno nie wystygł na tyle żeby zrobić się gęsty.

-mam wrażenie , że pozostały tylko dwie w miarę tanie metody sprawdzenie : 1. czujnik oleju działa w punto od 0.3-0.6 bara, u mnie na nieszczelnym manometrze pokazał 1 atm ( 0.6 bara to około 0.5 atm ) , ale silnik nie był na maksa rozgrzany, więc albo czujnik, albo normalny mechanik z dobrym manometrem. Druga metoda to pojechać do mechanika i sprawdzić smoka pompy, może wcale nie chodzi o temperaturę, tylko o to ze jak pompa wsysa olej z miski, to smok nie ciągnie już tak dobrze oleju. WARTO to Sprawdzać ? Czy dać se spokój i wydać kasę na piwo ? smile.gif

• 8 miesięcy później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.