Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Y20DTH Niekończąca się historia z układem podciśnienia w tle

Featured Replies

Napisano

Tak mnie ostatnio naszło zdiagnozowanie domowymi sposobami przyczyny pojawiania się sporadycznie P400. Błąd pojawia się u mnie tylko w sytuacji, w której nie dotykając gazu kilka(naście) razy pod rząd nacisnę i puszczę szybko pedał hamulca. Przy czym jednorazowe długie naciśnięcie go nie wywołuje.

Podpiąłem vacuometr bezpośrednio do pompy. Podciśnienie wzorcowe 0.9. Naciskanie hamulca w dowolny sposób nie powoduje jakiejkolwiek zmiany tego ciśnienia. Na wejściu do elektrozaworów, w czasie pracy na wolnych po odpaleniu mam 0.7.

Posprawdzałem kolejne elementy układu razem z przewodami i kolankami przy elektrozaworach. Siłowniki od turbiny i od klap zawirowań oraz EGR (sam zawór też działa ok), odłączone od układu przy elektrozaworach, bezproblemowo trzymają podciśnienie wytworzone strzykawką.

Mimo tego przy dłuższej "pulsacyjnej" zabawie z hamulcem ciśnienie szaleje - spada sobie powolutku praktycznie aż do 0 (i mamy błąd gotowy) w dodatku by potem dość powoli wracać do właściwego poziomu.

Pytanie gdzie szukać przyczyny tego spadku?

Niby wywołuje to układ wspomagania hamulca ale przy odpiętej reszcie pompa nie ma problemów z utrzymaniem podciśnienia.

Możliwe, iż przyczynę stanowi któryś z elektrozaworów?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem zasadę ich działania ale może, któryś z nich po odcięciu napięcia sterującego (które normalnie powoduje przepływ tylko między VAC i OUT) zamiast blokować VAC i otwierać przelot tylko z dolnego wejścia z filtrem na OUT (aby sterowany siłownik odpuścił) puszcza przelot i na VAC a co za tym idzie obniża tym sposobem podciśnienie w całym układzie?

Napisano

Skoro podłączenie samego serwo nie powoduje spadku podciśnienia, to dołączaj do niego pojedynczo kolejne zaworki i testuj. Jak się zaczną cuda to będziesz miał podejrzanego.

Napisano
  • Autor

> Skoro podłączenie samego serwo nie powoduje spadku podciśnienia, to dołączaj do niego pojedynczo

> kolejne zaworki i testuj. Jak się zaczną cuda to będziesz miał podejrzanego.

Po dzisiejszych testach zgłupiałem zupełnie. Podłączenie zarówno zaworu klap jak i od EGR-a wywołuje spadek przy naciskaniu hamulca przy czym muszą to być pełne cykle naciśnij i puść. Sam zawór od turbiny spadku nie powoduje. Sprawa jest dla mnie o tyle dziwna, iż przy podpiętym vacuometrze do out zaworu klap nie widać specjalnie efektów działania, wskazówka ledwie drgnie do wartości 0,2 i wraca do 0. Powinien on chyba zadziałać przy przyduszeniu silnika przez zdjęcie nogi z gazu? Sprawdziłem napięcie na zworach - na obu około 8V. Opór obu cewek 8ohm. Generalnie układ chyba działa jednak na nieco innych zasadach niż tylko włącz/wyłącz podciśnienie na poszczególny zaworach.

Napisano

Zaworki są zasilane pwm-em, więc nie jest to sterowanie zerojedynkowe. Sprawdź je wg tego opisu.

Napisano
  • Autor

> Zaworki są zasilane pwm-em, więc nie jest to sterowanie zerojedynkowe. Sprawdź je wg tego opisu.

Tak też uczynię. A wiesz może czy szary zawór od czarnego różni się tylko grubością OUT i kolorem czy też czymś więcej?

Przy turbinie mam szary a chyba powinien być czarny?

Napisano

Normalnie wszystkie trzy zaworki są takie same.

Porównaj je, czy nie mają jakichś oznaczeń. Może po prostu jeden był wymieniony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.