Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Bulgotanie" płynu chłodzącego - diagnoza?

Featured Replies

Napisano

Witam. Panda Actual z 2003 r. 86kkm,

Po włączeniu silnika słychać bulgotanie/przelewanie się płynu chłodzącego, 5 miechów temu zmieniany był płyn, zalany paraflu 11 (wcześniej paraflu UP), jakieś 3 tygodnie temu było 1 bulgotanie, płynu było trochę powyżej minimum (tyle nalali przy wymianie) więc dokupiłem i dolałem, bulgotanie ustało natychmiast, teraz powróciło frown.gif, sprawdzałem wczoraj poziom płynu ale było ciemno "a latarka gdzieś się schowała" i trudno ocenić "bagnetem" czy ubyło, Czytałem o tym i może być: zapowietrzony układ, nieszczelny układ w tym uszczelka pod głowicą frown.gif

Poza tym z autem wszystko ok. wskaźnik temp w normie, nigdy powyżej optymalnej temp. wiatrak od chłodnicy nie włącza się, tak było od nowości, lekko się obraca.

Dziś w dzień oglądnę silnik i sprawdzę dokładnie poziom płynu. być może odpowietrzę.

Gdzieś pisali jak zdiagnozować uszkodzoną uszczelkę, zagrzać silnik i płyn, wyłączyć silnik i poczekać jak trochę ostygnie, odkręcać korek wlewu i jeśli zabulgocze to znaczy, że uszczelka.

Proszę o wskazówki, które pomogą mi znaleźć przyczynę.

Pozdrawiam wszystkich

Napisano

Po wymianie płynu proces odpowietrzania jest delikatnie mówiąc upierdliwy biglaugh.gif

Przelać ze 2cm powyżej max, rozgrzać silnik i próbować odpowietrzać śrubką przy chłodnicy i przy nagrzewnicy - komora silnika przy grodzi wink.gif

Jak ubędzie znów dolać i jeździć, z czasem się odpowietrzy waytogo.gif

Czy pompa wody nie przecieka? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czy pompa wody nie przecieka?

Raczej nie przecieka, kilka miesięcy temu wymieniałem pasek + napinacz i meches miał ocenić pompę i ewent. wymienić.

Nie było wymiany, powiedział, że pompa OK więc obstawiam, że była dobra i nadal jest dobra.

Dziś postaram się sprawdzić poziom płynu i ewetn. dolać + odpowietrzyć.

Napisano

> Raczej nie przecieka, kilka miesięcy temu wymieniałem pasek + napinacz i meches miał ocenić pompę i

> ewent. wymienić.

> Nie było wymiany, powiedział, że pompa OK więc obstawiam, że była dobra i nadal jest dobra.

> Dziś postaram się sprawdzić poziom płynu i ewetn. dolać + odpowietrzyć.

uważaj przy odkręcaniu odpowietrznika nagrzewnicy, czasem się ukręca angryfire.gif

co do pompy, może nie być widoczny wyciek z niej, ale będzie przeciekać crazy.gif

Napisano

Moim zdaniem masz zapowietrzony układ należy odpowietrzyc ok.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj podjąłem działanie mimo, że przy 3 jazdach nie było słychać bulgotania.

Poziom płynu w połowie min/max. Po włączeniu silnika temp cieczy rośnie, gdy dojdzie do połowy są małe wahnięcia w dół i potem dochodzi do optymalnej. W czasie pracy najpierw nagrzewa się wąż przy zbiorniku a potem chłodnica i wąż przy chłodnicy. Węże są raczej miękkie. Gdzieś czytałem, że powinny być twarde? Ciśnienie jest w obiegu bo jak odkręcę korek wlewu to syczy przez chwilę. Wiatrak się włączył gdy węże i chłodnica była już gorące. Ok. 22 minuty od włączenia silnika i na lekko podwyższonych obrotach. Czyli wszystko działa. Było już ciemno i trochę chłodno więc nie bawiłem się w odpowietrzanie. Będę kontrolował stan płynu i nasłuchiwał bulgotania. Jak wystąpią niepokojące objawy to odpowietrzę i dam znać z jakim skutkiem. Dziękuję za zainteresowanie i do następnego "bulgotania".

A przy okazji: szukam +12V po stacyjce. Auto kupione bez instalacji audio, zrobiona ale na stałe +12. Potrzebuję to zmienić. Wiem, że mam szukać grubego kabla po stacyjce.... jak ktoś z czytających wie który to kabel to będę wdzięczy... smile.gif. Pozdrawiam

Napisano

> Wczoraj podjąłem działanie mimo, że przy 3 jazdach nie było słychać bulgotania.

Dolej płyn do maximum i sam się odpowietrzy w trakcie jazdy wink.gif

Napisano

Jedne odpowietrznik masz na chłodnicy jeden na wężyku przy wejściu do kabiny.

Odpowietrzyć i obserwować czy się zapowietrza.

Czy uszczelka można sprawdzić tak:

Wykręcamy korek zatykamy ręką na w miarę zimnym silniku.

Zapalamy silnik na 30s i utrzymujemy średnie obroty.

Gasimy silnik i odsłaniamy rękę jak słychać powietrze to znaczy, że uszczelka.

Ja przerabiałem uszczelkę parę miesięcy temu przy przebiegu 100tys

Napisano

> Jedne odpowietrznik masz na chłodnicy jeden na wężyku przy wejściu do kabiny.

> Odpowietrzyć i obserwować czy się zapowietrza.

> Czy uszczelka można sprawdzić tak:

> Wykręcamy korek zatykamy ręką na w miarę zimnym silniku.

> Zapalamy silnik na 30s i utrzymujemy średnie obroty.

> Gasimy silnik i odsłaniamy rękę jak słychać powietrze to znaczy, że uszczelka.

> Ja przerabiałem uszczelkę parę miesięcy temu przy przebiegu 100tys

odwazne osady wydajesz, ja na miejscu zainteresowanego bym sie tym zbytnio nie sugerowal

Napisano

Ja miałem to samo jak kupiłem pandzioche. Poprzedni właściciel jeździł na płynie poniżej minimum. Ale co ciekawe silnik był chłodzony normalnie i wszystko było ok. Od czasu do czasu było słychać tylko przelewanie się płynu. Kupiłem płyn, wlałem raz do stanu pomiędzy max a mini. Pojeździłem chwile i ku mojemu zdziwieniu znowu był stan poniżej min. Więc ponownie musiałem uzupełnić płyn. Po drugim uzupełnieniu jeżdżę już autem pół roku i stan płynu jest taki sam.

Ja mam inny sposób na sprawdzenie szczelności uszczelki. Grzejesz silnik do 90st., żeby termostat puścił płyn na obieg przez chłodnice. Wtedy gazujesz auto i obserwujesz płyn w zbiorniku (najlepiej z latarką). Jeżeli pojawią się jakieś drobne bąbelki powietrza, to znaczy, że uszczelka już puszcza.

Napisano
  • Autor

Wygląda na to, że sytuacja opanowana, tak jak pisał "wojtek_panda" przyczyną bulgotania i lekkiej "paniki" o uszczelkę był przypuszczalnie niski poziom płynu w zbiorniku przez jakiś czas. Po dolaniu ponad max, lekkim odpowietrzeniu i obserwacji wynika, że raczej płynu nie ubywa. Myślę, że będę kontrolował czy są jakieś niepokojące objawy ale na chwilę obecną temat uważam za rozwiązany i zamknięty. Jeśli coś w tym temacie zmieni się to dam znać. Tymczasem dziękuję udzielającym się na formu za wskazówki i pozdrawiam Wszystkich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.